Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Асен Балтов: Жертвите на насилие трябва да знаят, че могат да разчитат на помощ

Снимка: УМБАЛСМ "Пирогов"

От три месеца в "Пирогов" се реализира съвместен проект на спешната болница, асоциация "Деметра" и полицията, който цели да помогне на жертвите на домашно насилие чрез предоставяне на комплексна помощ - освен медицински преглед и помощ, в специално разкрита приемна в лечебното заведение пострадалите получават психологическа подкрепа и консултация за това как да получат социална и правна защита. Проектът, наречен "Координиран мултисекторен отговор към домашното насилие, чрез въвеждане на основен пакет от услуги", се реализира с подкрепата на Министерството на правосъдието. За три месеца в приемната сам потърсили помощ над 30 пострадали. Проектът продължава до края на годината - оценка на работата до момента потърсихме от изпълнителния директор на най-голямата спешна болница в България проф. д-р Асен Балтов:

"Това е едно добро начало, защото това е проект, който макар и общо да е за шест месеца, реално на терен при нас е от три месеца. Мисля, че е хубаво да продължи и ще направим всичко възможно, което зависи от нас, дори с назначаване на психолози, които да отговарят само за проекта, защото това са пациенти, които в повечето случаи ние виждаме, когато минат през спешния кабинет и след това се прибират обратно на мястото, където е станало насилието. Така че това (реализацията на проекта, бел. ред.) е много добре за пациентите и те трябва да знаят, че тук могат да винаги да разчитат на помощ".


В повечето случаи става дума за наранявания, навяхвания и хематоми след нанесения побой. Когато има тежки случаи на насилие, обикновено пациентите остават на лечение в болницата и започва разследване по Наказателния кодекс. Съгласно прилаганите процедури до пациента нямат достъп външни хора, докато тече разследването. Проф. Балтов коментира, че има пациенти, които се страхуват да посочат виновника за състоянието си, най-често това са възрастни пациенти.

Дияна Видева от асоциация "Деметра" съобщи, че върху повечето от потърсилите помощ - 78 процента, е имало физическо насилие. 10 процента от жетвите обаче не признават това. Най-често от страх или различни психологични и социални причини. Около 17 процента от пострадалите са възрастни хора, като насилниците са техните деца или други родственици. В повечето случаи жертвата е или в брак, в съжителство на семейни начала или в роднинска връзка с извършителя, коментира Видева, която работи в приемната за пострадалите. От асоциация "Деметра" ще настояват проектът да продължи и през следващата година с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. 
Директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов съобщи още, че предстои основен ремонт на Спешното отделение на болницата. Той очаква след приключване на обществените поръчки и избор на изпълнител, до края на следващата година отделението да е с обновени спешни кабинети, нова противошокова зала и стационар за 24-часово наблюдение.

Още подробности - чуйте в прикачените звукови файлове!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.