Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Балтов: Жертвите на насилие трябва да знаят, че могат да разчитат на помощ

Снимка: УМБАЛСМ "Пирогов"

От три месеца в "Пирогов" се реализира съвместен проект на спешната болница, асоциация "Деметра" и полицията, който цели да помогне на жертвите на домашно насилие чрез предоставяне на комплексна помощ - освен медицински преглед и помощ, в специално разкрита приемна в лечебното заведение пострадалите получават психологическа подкрепа и консултация за това как да получат социална и правна защита. Проектът, наречен "Координиран мултисекторен отговор към домашното насилие, чрез въвеждане на основен пакет от услуги", се реализира с подкрепата на Министерството на правосъдието. За три месеца в приемната сам потърсили помощ над 30 пострадали. Проектът продължава до края на годината - оценка на работата до момента потърсихме от изпълнителния директор на най-голямата спешна болница в България проф. д-р Асен Балтов:

"Това е едно добро начало, защото това е проект, който макар и общо да е за шест месеца, реално на терен при нас е от три месеца. Мисля, че е хубаво да продължи и ще направим всичко възможно, което зависи от нас, дори с назначаване на психолози, които да отговарят само за проекта, защото това са пациенти, които в повечето случаи ние виждаме, когато минат през спешния кабинет и след това се прибират обратно на мястото, където е станало насилието. Така че това (реализацията на проекта, бел. ред.) е много добре за пациентите и те трябва да знаят, че тук могат да винаги да разчитат на помощ".


В повечето случаи става дума за наранявания, навяхвания и хематоми след нанесения побой. Когато има тежки случаи на насилие, обикновено пациентите остават на лечение в болницата и започва разследване по Наказателния кодекс. Съгласно прилаганите процедури до пациента нямат достъп външни хора, докато тече разследването. Проф. Балтов коментира, че има пациенти, които се страхуват да посочат виновника за състоянието си, най-често това са възрастни пациенти.

Дияна Видева от асоциация "Деметра" съобщи, че върху повечето от потърсилите помощ - 78 процента, е имало физическо насилие. 10 процента от жетвите обаче не признават това. Най-често от страх или различни психологични и социални причини. Около 17 процента от пострадалите са възрастни хора, като насилниците са техните деца или други родственици. В повечето случаи жертвата е или в брак, в съжителство на семейни начала или в роднинска връзка с извършителя, коментира Видева, която работи в приемната за пострадалите. От асоциация "Деметра" ще настояват проектът да продължи и през следващата година с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. 
Директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов съобщи още, че предстои основен ремонт на Спешното отделение на болницата. Той очаква след приключване на обществените поръчки и избор на изпълнител, до края на следващата година отделението да е с обновени спешни кабинети, нова противошокова зала и стационар за 24-часово наблюдение.

Още подробности - чуйте в прикачените звукови файлове!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54