Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Банско празнува, спомня си за славното минало и култура

| обновено на 05.10.19 в 16:15
На празника на Банско
Снимка: БГНЕС

Днес един от най-самобитните градове в България празнува своето освобождение. На 5 октомври 1912 година четите на Христо Чернопеев влизат в града и обявяват града за независим от Османската империя. Това е и първото населено място в Пиринския край, което получава свободата си. На този ден Пейо Яворов държи прочуствена реч за освобождението на Банско в църквата "Света Троица" - един от символите на града. Поетът е особено уважаван в Банско заради сподвижничеството му с Гоце Делчев и каузата за освобождаването на Пиринския край.

Банско е един от най-силните духовно-просветни центрове през вековете след Второто българско царство. С дипломация и голям финансов ресурс градът успява да откупи сравнителна автономност като част на Османската империя, което пък позволява развитието на културата и образованието през годините на робството. Прочутата Банска зографска школа и дърворезба, монументалната църква "Света Троица" и дълбоката непрекъсвана връзка на града със Светогорските манастири - Зограф и Хилендар, свидетелстват за духовна традиция, която устоява и в най-тежките векове за българската култура.

Над 50 хил. души годишно посещават музейния комплекс в Банско, което го нарежда сред най-посещаваните забележителности в България, разказва пред Радио София Владимир Баряков, археолог и уредник в Музейно-историческия комплекс. Въпреки че сме свкнали да мислим Старо Банско като олицетворение на българското възраждане, културата там е много по-стара и археологическите проучвания в района изваждат на повърхността процъфтяващо тракийско минало. Нито един от музеите не е създаден изкуствено, всеки от тях се помещава в автентичните сгради и разкрива част от история на града. Като започнем от духовно-исторически център Паисий Хилендарски, където всеки можеда седне на бюрото на Паисий и да препише абзац от История славянобългарска, родната къща на създателя на светското образование в България и българската граматиката - Неофит Рилски. Къщата музей на поета Никола Вапцаров, постоянната иконна изложба на Банската художествена школа, която се помещава в Хилендарския метох - сграда на близо 3 века; изящно изписаната отвън и отвътре Велянова къща, която е образец на Банската архитектура и Дебърската художествена школа и историко-етнографския комплекс Радонова къща.

Жалко е, че град с толкова богата история сега по-често се свързва с теми като презастрояване, монопол и спорове около лифта. Още по-тъжна е и тенденцията в обществения дискурс да се противопоставя Банско на останалата част от България. А както обикновено - казусът е многопластов, а гледните точки - разнородни.