Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банско празнува, спомня си за славното минало и култура

| обновено на 05.10.19 в 16:15
На празника на Банско
Снимка: БГНЕС

Днес един от най-самобитните градове в България празнува своето освобождение. На 5 октомври 1912 година четите на Христо Чернопеев влизат в града и обявяват града за независим от Османската империя. Това е и първото населено място в Пиринския край, което получава свободата си. На този ден Пейо Яворов държи прочуствена реч за освобождението на Банско в църквата "Света Троица" - един от символите на града. Поетът е особено уважаван в Банско заради сподвижничеството му с Гоце Делчев и каузата за освобождаването на Пиринския край.

Банско е един от най-силните духовно-просветни центрове през вековете след Второто българско царство. С дипломация и голям финансов ресурс градът успява да откупи сравнителна автономност като част на Османската империя, което пък позволява развитието на културата и образованието през годините на робството. Прочутата Банска зографска школа и дърворезба, монументалната църква "Света Троица" и дълбоката непрекъсвана връзка на града със Светогорските манастири - Зограф и Хилендар, свидетелстват за духовна традиция, която устоява и в най-тежките векове за българската култура.

Над 50 хил. души годишно посещават музейния комплекс в Банско, което го нарежда сред най-посещаваните забележителности в България, разказва пред Радио София Владимир Баряков, археолог и уредник в Музейно-историческия комплекс. Въпреки че сме свкнали да мислим Старо Банско като олицетворение на българското възраждане, културата там е много по-стара и археологическите проучвания в района изваждат на повърхността процъфтяващо тракийско минало. Нито един от музеите не е създаден изкуствено, всеки от тях се помещава в автентичните сгради и разкрива част от история на града. Като започнем от духовно-исторически център Паисий Хилендарски, където всеки можеда седне на бюрото на Паисий и да препише абзац от История славянобългарска, родната къща на създателя на светското образование в България и българската граматиката - Неофит Рилски. Къщата музей на поета Никола Вапцаров, постоянната иконна изложба на Банската художествена школа, която се помещава в Хилендарския метох - сграда на близо 3 века; изящно изписаната отвън и отвътре Велянова къща, която е образец на Банската архитектура и Дебърската художествена школа и историко-етнографския комплекс Радонова къща.

Жалко е, че град с толкова богата история сега по-често се свързва с теми като презастрояване, монопол и спорове около лифта. Още по-тъжна е и тенденцията в обществения дискурс да се противопоставя Банско на останалата част от България. А както обикновено - казусът е многопластов, а гледните точки - разнородни.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Елин Пелин ще решава проблема с боклука с европейски практики

Проблеми с разделното събиране на отпадъците възникнаха в община Елин Пелин в началото на тази година, след като  изтече договорът с една от организациите по оползотворяване на рециклируеми материали и тя започна да премахва контейнерите за разделно събиране от територията на общината. По време на тази дейност, обаче, организацията оставя много..

публикувано на 21.01.21 в 17:41
Трайко Младенов

Кметът Трайко Младенов: В Костинброд от 15 г. не е имало такова наводнение

В община Костинброд през последните 10 години редовно се почистват речните корита. Проблем са и нерегламентирани сметища по самата река. Периодично се правят строги проверки, организират се кампании за опазване на природата. Това съобщи пред Радио София кметът на едноименната община Трайко Младенов: „Ние осъществяваме необходимата превенция,..

публикувано на 21.01.21 в 16:57

Собствениците на заведения получават от властта решения ден за ден

Заведенията остават затворени, реши Националния оперативен щаб на редовния си седмичен брифинг. Това изненада собствениците на ресторанти и нощни заведения, които очакваха разхлабване на рестриктивните мерки срещу разпространението на вируса. “С нетърпение чакахме какви решения ще се вземат. Отговорното отношение е да се гледа малко по-далеч във..

публикувано на 21.01.21 в 16:35
 JEREMY?

Ерсин Мустафов, JEREMY?: Готово е видеото към новия ни сингъл

Имахме доста сериозни планове след участието ни на фестивала в Грьонинген, където установихме контакти с няколко агенции от Португалия и Румъния, които искаха да ни организират голяма европейско турне. За съжаление всички тези концерти отпаднаха. Но в крайна сметка плановете на всички се промениха заради пандемията и мисля, че трябва да сме разумни, да..

публикувано на 21.01.21 в 15:42

Заради наводненията залагат мерки в бюджет 2021 на Столичната община

План за действие за изпълнение на Стратегия за сигурност на Столичната община 2021-2027 г. ще бъде изготвен от постоянната Комисия по ред и сигурност в Столичния общински съвет (СОС) по повод на засегнатите от обилните дъждове населени места. По предложение на ръководството на Комисията са изслушани районните кметове на засегнатите от обилните..

публикувано на 21.01.21 в 15:12
Христо Мутафчиев и режисьорът Стоян Радев

Героят на Христо Мутафчиев в „Плач на ангел“ предлага избор за (не)свобода

С моноспектакъл по текст на Стефан Цанев, и под режисурата на Стоян Радев Народният театър „Иван Вазов“ открива 2021 година. В ролята на Райчо в „Плач на ангел“ - драматична, разтърсваща изповед за свободата и несвободата на човека, ще видим Христо Мутафчиев. Премиерата на дълго планирания проект на Народния театър е на 22 януари..

публикувано на 21.01.21 в 14:13

Зимна феерия: Цъфтящите азалии в Ботаническата градина на БАН

От днес до 31 януари в Ботаническата градина БАН ще се състои традиционната за сезона на масовия цъфтеж на азалиите изложба за семейство Пиренови /Боровинкови/, в което са и азалиите. Това съобщиха от научната институция. В Ботаническата градина на БАН сега цъфтят над 30 сорта азалии, част от които някога са били използвани за украса на..

публикувано на 21.01.21 в 13:55