Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работник vs робот - двубоят се отлага за неопределено бъдеще

Бъдещето принадлежи на хората, които умеят да учат през целия живот

Снимка: Pixabay

В предаването “Радиоприемница” продължава темата за професиите. Тази седмица фокусът на вниманието ще бъде върху модерните професии на XXI век и какви качества и умения се изисква за тях.

Промените, свързани с въвеждането на автоматизация, която да замести необходимостта от човешка работна ръка, не е нещо, което може да бъде въведено от днес за утре, а е процес, който тече много бавно. Не си даваме сметка и за това, че има хора, които са си намерили работа, след въвеждането на роботизирана работа, коментира Филип Анастасиу - член на УС на Българската асоциация за управление на хора. 

“Навлизането на новите технологии отваря страшно много нови работни места и тенденцията през последните години е на увеличаване на работните места, които са свързани с високи технологии, с администрация и в зависимост от сектора”, казва той.
Четвъртата индустриална революция е именно това - смесване на различни дисциплини и технологии от една сфера на живота в друга.

В този смисъл дори работата на фермера е драстично по-различна сега, в сравнение с преди 10 години, заради технологиите, които използва, и познанията, които са му необходими.
Новите технологии правят невъзможните в миналото неща, възможни днес  - например работата на един влогър, допреди години дори не е имало такава професия, а днес могат да изкарват сериозни средства от това. 

Бъдещето принадлежи на хората, които умеят да учат през целия живот.

Това е нещо, които трябва да се разбере и в България, защото инвестициите, които се правят в учене, трябва да се правят и от работниците като време и от работодателите като финансиране. Ако човек минава на обучение по една няколко часа годишно, нищо не се прави, казва Анастасиу и допълва, че професионалистът трябва да научава всеки месец нещо ново, за да се поддържа актуален.
Средно за ЕС 11% от работниците преминават през някакво обучение, докато в България този процент е 2.5%. Въпреки това, нещата се променят и тенденцията е все повече работници да преминават през професионално обучение.

У нас големите компании инвестират в обучения, друг проблем е в кого се инвестира - необходимо е да се правят обучения за всички. Това е нещо, което трябва да се промени, за да може хората да са готови за новите професии или за това как ще еволюира тяхната професия. Това важно, защото в Европа все по-важна ще бъде квалификацията и производителността на труда.
Чуйте целия разговор с Филип Анастасиу в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Деня на правото да знам

През днешния ден отбелязваме Деня на правото да знам. Честването на този ден е от 2002 г., когато в София се провежда първата в света Международна конференция, посветена на съдебни дела по Закона за достъп до обществената информация.  През годините този закон придобива популярност на всички континенти по света и вече е признат от ЮНЕСКО и ООН...

публикувано на 28.09.20 в 08:47

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02