Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пчелите оперират без шеф и администрация, но правят най-доброто за семейството си

Да слушаме и разбираме пчелите, без да ги притесняваме

От известно време броят на пчелите драстично намалява по различни причини. Основната е напредващата индустриализация и човешката намеса.     Българска компания e разработила и развива сензорна система, която позволява грижата за пчелите да се осъществява без намеса в начина им на живот и така се формира много по-щадящ подход. Сергей Петров, който по професия е авиоинженер, обясни пред Радио София, че идеята за създаване на "умен кошер" се заражда в известен смисъл в допир с космическите технологии, които са изражение на най-голямата напредничавост на човешкия ум.

Пчелите са част от един от най-важните процеси в природата - опрашването. Тя е отговорна за опрашването на около една трета от всичко, което слагаме на масата си, както и на култури, с които се храни добитъкът. Неслучайно се казва, че "без пчелите сме загубени". И именно в този ред на мисли може да бъде отбелязано, че един от най-сериозните проблеми на нашето съвремие е, че не мислим в перспектива, категоричен е Сергей Петров. Много болезнено на дневен ред идва въпросът защо не можем да се справим с опазването на един вид, който е на Земята повече от 3,5 милиона години:

Пчелите са създали един магичен свят, в който оперират без шеф, без администрация, без някаква йерархия. Те просто правят най-доброто за собственото си семейство и по някаква странна причина това е много добро за цялото човечество и за всички видове наоколо, тъй като те са най-добрият естествен механизъм за биоразнообразие.

Сергей ПетровДо създаването на "умен кошер" се стига поради желанието да могат пчеларите да разбират пчелите си от разстояние и да могат да полагат максимално ефективни грижи за тях. Устройството се поставя в кошера и анализира температурата, влажността, но и звука на жуженето на пчелите. Когато този звук се промени, алгоритмите търсят причината за тази промяна. След това пчеларите получават конкретна информация за проблемите.

Сергей Петров и неговият екип не спират само до "умния кошер". Те създават и платформа за пчеларите, в която е представена тяхната продукция, но и тяхната история - как е станал пчелар даден човек, къде произвежда продукцията си, къде е събиран медът и какви са полезните съставки в него. Така се улеснява неимоверно връзката между производителите и потребителите и се повишава доверието между тях. Всичко това допринася за т. нар. "устойчиво пчеларство".

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28