Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Божидара Димова: Словото е сила

Снимка: Булфото

Журналистът и писател Божидара Димова кани всички ценители на словото на премиерата на двете си нови книги. “Безгласни думи” събрала в себе си статии, есета и интервюта, както и поетичната “Несбъднатост". Те ще бъдат представени в 18.00 часа в мраморното фоайе пред Първо студио на БНР.

“В България има един феномен, че едва ли не всеки е писал като млад, малцина са продължили и до по-късно, но всеки има тайничко една тетрадчица, в която е прохождал с неговите чувства и вълнения. Думите са нещо магично. Те са нашият отпечатък във Вселената, но чрез букви и срички. Малко хора си дават сметка колко са важни думите, каква сила носят, какво послание. Те са, едва ли не, заклинания, когато са казани от сърце. Словото е силата".

Според нея, ако се научим правилно да използваме думите, да не ги използваме с лекота, а да знаем теглото на думите, би било много полезно в общуването между хората.
Чуйте какво още каза авторката в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Деня на правото да знам

През днешния ден отбелязваме Деня на правото да знам. Честването на този ден е от 2002 г., когато в София се провежда първата в света Международна конференция, посветена на съдебни дела по Закона за достъп до обществената информация.  През годините този закон придобива популярност на всички континенти по света и вече е признат от ЮНЕСКО и ООН...

публикувано на 28.09.20 в 08:47

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02