Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Куче-асистент предупреждава диабетици за хипогликемична криза

Новите и модерни професии са темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. Докато гледаме към професиите на бъдещето и изкуствения интелект, не можем да пренебрегнем и професиите, които се упражняват от животни. Фондация “Очи на четири лапи” обучава кучета - асистенти на диабетноболни хора. Рязкото повишаване или понижаване на кръвната захар може да доведе до сериозни кризи при диабетиците. Кучетата могат да усетят това по промяната на миризмата на тялото.

В момента в България има две работещи кучета - асистенти на диабетноболни хора, а още три кучета скоро ще започнат активна работа, разказва Явор Крумов - сертифициран обучител и инструктор във фондация “Очи на четири лапи”. В работата си кучетата-асистенти на диабетноболни хора основно реагират на ниската стойност на кръвната захар. При хипогликемия кучетата идват и с побутване предупреждават собственика си за настъпващата криза.

“Когато се обучават такива кучета се използват миризми със стойности на кръвна захар, които са под 4. Това предизвиква кучето да реагира по този начин. При рязко падане на кръвната захар от 20 към 10 миризмата също е една и съща и кучето отново предупреждава собственика”, обясни Явор Крумов. Обучението на едно такова куче продължава около една година, като още преди това се прави внимателен подбор на кучето, което трябва да бъде спокойно, социално и да се привързва към собственика си.

Има кучета - асистенти, които помагат на хора с двигателни увреждания. Тяхната работа е да помагат на стопанина си в бита - да му отвори вратите, да ги затвори, да отвори хладилника и да му подаде водата или нещо, което е пакетирано добре, да му донесе телефона при подаден сигнал, да му извади дрехите от пералнята и да ги сложи в леген, а също и да му подава щипките за пране.

Подборът при избор на куче, което да стане асистент, е еднакъв. Разликите са в самото обучение по предназначение на кучето - дали ще помага на диабетик, или сляп човек, или на такъв с двигателни проблеми. “Направи ли се правилният избор, след това кучето много лесно може да се насочи към определената професия”.
Вече има развъдна програма и сами си произвеждат кученцата като по този начин имат възможност от най-ранна възраст да ги наблюдават и да ги социализират от двуседмична възраст.

Първият тест е на 50-я ден на кученцето, след това кученцата минават в приемни семейства, където се доизгражда възпитанието им. Приемните семейства всяка седмица посещават с кученцето обучителите и обикновено в този етап вече се преценява накъде да бъде насочено. След година кученцата излизат от приемното семейство. Отново се правят тестове и вече се прикрепя към определен инструктор и  започва работа с него за обучение като определен асистент.

От фондацията са се спрели на лабрадорите като порода, но всяко куче, което прояви добри работни качества, може да бъде обучавано. Като цяло обаче се акцентира върху работните породи кучета. От фондацията са се спрели върху лабрадорите.

В приемни семейства фондацията има около 40 кученца, а в момента се обучават от инструктор около още 20.  “Имаме нова програма, при която кучето е при собственика си и обучението минава там”, казва Явор Крумов.

Човек, който иска куче-асистент, може да се свърже с фондацията и от там ще му кажат какви са условията. Може да се вземе обучено куче, но може и да се вземе кученце, чието обучение ще премине в дома на бъдещия му собственик и ще идва на училище във фондацията. Не се спазва линейния ред при подаване на документи на куче и получаване на такова, защото се прави психологичен профил и на човека, който ще получи куче и се преценява дали кучето и човека са подходящи един за друг.

Още за кучетата-асистенти - чуйте в интервюто на Катя Василева с Явор Крумов.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Вълчев

Проучване на "Алфа Рисърч": Избирателите с наказателен вот към "Има такъв народ" на следващите избори

Партия "Има такъв народ" вероятно ще загуби най-много гласове на третите за годината парламентарни избори и бележи спад от над 7% . Партията отстъпва на ГЕРБ първото място, показва най-новото проучване на "Алфа Рисърч". Допитването е представително за страната и е проведено в периода 8-15 септември, сред 1017 пълнолетни граждани, каза в ефира на..

публикувано на 17.09.21 в 16:08

People of Sofia - платформата, която следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града

People of Sofia е първата Facebook платформа, която придоби огромна популярност с позитивизма, красотата и внимателният поглед към хората на София. От 8 години People of Sofia следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града.  “Може да се каже, че за това време има промяна. Така като погледна ретроспективно назад, има една доста по-млада..

публикувано на 17.09.21 в 14:21

Максим Ешкенази с концерт за празника на София

Любими клacичecки музикaнти щe се включaт тaзи гoдинa в прaзникa нa София. Aгeнция „Кaнтуc Фирмуc“ кaни cтoличaни нa тържecтвeния кoнцeрт „Coфия – прaзнувaй c клacикa!“, кoйтo щe се cъcтoи тази вечер oт 19.30 ч. в зала “България”. Един от участниците в концерта ще бъде и Максим Ешкенази , който в днешния ден стана и почетен гражданин на София. За..

публикувано на 17.09.21 в 12:45

Рецептата на екип Инфохолици - ерудиция, ирония, интересни гости

Една интересна дума, един неологизъм открадваше вниманието на слушателя в зората на Радио София - “Инфохолиците” . Водещите на предаването са двама - Кин Стоянов и Емил Янев - стари приятели, които измислят формата на предаването, а след това и го водят заедно.    “Този формат го бяхме предложили на БНР още преди, когато генерален директор беше Поля..

публикувано на 17.09.21 в 11:13
Константин Павлов

В “Кръстова вада” отваря врати нова детска градина

Как се развиват и разрастват столичните квартали и какво беше постигнато през изминалото лято. Спазени ли бях обещанията от столичните кметове – това започваме да проверяваме в новия сезон на “Събуди се, София”. “Най-важният проект за нас, който съм изключително доволен, че завърши е новата детска градина в “Кръстова вада”, която най-накрая въведохме в..

публикувано на 17.09.21 в 10:02

Фотоконкурс разказва къде и как работят българските учени

Къде и как работят българските учени – отговор на този въпрос търсят в дигитална изложба „Моето работно място“ от БГ Наука . Те целят да събудят интереса към науката при ученици, студенти и обществото като цяло. “Привличането на по-младите към науката ни е кауза и мисия вече доста години. Този фотоконкурс е също една част от всичко, което правим, за да..

публикувано на 17.09.21 в 09:34

Столична община посреща празника с голям концерт в Южен парк

За Деня на София, а от Столичната община са подготвили специална програма за празника. “Честит празник, София!“ се казва концертът, който за първи път Столичната община организира като едно голямо събитие на открито, подарък за софиянци. Концертът ще се проведе в Южен парк, на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). Концертът..

публикувано на 17.09.21 в 09:04