Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Училищната реформа катастрофира официално, извежда в заглавие СЕГА. Новите учебни програми по математика, на които се възлагаха надежди да направят обучението по този предмет по-интересно и да мотивират учениците, издържаха проверката на времето само три години. Просветното министерство започва преглед на програмите, по които в момента учат децата от V, VI и VII клас, след което ще предложи варианти за олекотяването им. Това съобщи просветният министър Красимир. Причина за тази мярка са отчайващо слабите резултати на седмокласниците на тазгодишното национално външно оценяване. Те бяха първият випуск, който започна да учи от V клас по изцяло нови учебни програми и нови учебници, които са с по-леко съдържание, по-практически ориентирани и целящи усвояване на умения. Предстоящите редакции на практика са признание за провал на започналата през 2016 г. реформа в българското училище.

Учителите в училищата и детските градини и медицинските сестри и акушерки ще са най-търсените професии през следващите 15 години, пише МОНИТОР. Това сочат част от резултатите от средносрочните и дългосрочните прогнози за пазара на труда у нас. Според прогнозите през 2034-а ще се търсят над 100 000 педагози и над 54 000 помощник-медици. Най-голяма пък ще бъде заетостта в сферата на преработващата промишленост, търговията и ремонта на автомобили. Всеки втори ще работи като монтажник, шивач, или монтьор. Сред водещите професии, при които търсенето ще намалее, са продавачите, сервитьорите и готвачите.

Дават детски при доходи под 450 лв., четем в ТРУД. Месечните детски добавки да се отпускат при по-висок доход на човек от домакинството. Това предлага при подготовката на бюджета за 2020 г. социалното министерство на финансовото ведомство, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков. В момента право на детски имат семействата, в които доходът на човек е под 400 лв. А ако доходът е между 400,01 лв. и 500 лв. семейството получава 80% от детските. Нашето предложение е двата прага да бъдат повишени на 450 лв. и 550 лв., каза министърът. Прагът не е вдиган от три години, а минималната заплата расте, обясни той. Догодина по-висок ще бъде и размерът на помощите за над 600 хил. души с увреждания. Увеличението ще дойде от новата линия на бедност, която ще бъде с 15 лв. по-висока, каза министър Петков.

Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност", сочи публикация в СЕГА. Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса си в друга европейска държава. Причината за това са готвените промени в пакет "Мобилност", макар че за тях все още се водят преговори. Това стана ясно в четвъртък по време на представяне на анализ за влиянието на пакета върху българския транспортен сектор, изготвен от консултантите от KPMGБългария.  Промените все още не са окончателно приети. Но ако останат в последния си вариант, ще са пагубни за родните превозвачи, опериращи на територията на Европейския съюз. Въпреки многократно изразяваните уверения на български управляващи и евродепутати положителен резултат е малко вероятен, тъй като наскоро и транспортната комисия в Европарламента отказа да върне пакета за ново обсъждане. В сложната брюкселска процедура започва така нареченият трилатерален диалог. Засега е проведен един кръг преговори между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, но се планират още два до края на годината

В дванадесет европейски града ще пее “Мистерията на българските гласове” в есенното си турне, информира 24 ЧАСА. Триумфално започна поредното есенно турне за 2019 г. на прочутия български женски хор “Мистерията на българските гласове” в Скопие за представяне на последния му албум “БууЧииМиш” съвместно с Лиса Джерард. Голямата и прекрасна акустична зала на Скопската филхармония трудно побра всички желаещи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от Dead Can Dance. “Мистерията на българските гласове” започна обиколка на десет европейски столици и два швейцарски града. През следващите малко повече от две седмици певиците ще имат концерти в Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Атина. Последните две спирки са Лозана и Цюрих. Хорът се завръща у нас на 26 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46