Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. д-р Свилен Маслянков: Съвременните оперативни техники при рак позволяват запазване на гърдата

Дори в много ранен стадии на заболяването може да се наложи да се започне лечение с химиотерапия, посочи хирургът

доц. д-р Свилен Маслянков
Снимка: Лилия Герчева
В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата - месец октомври, освен на диагностиката и значението на профилактиката, в "Часът на здравето" обръщаме внимание и на лечението на коварното заболяване. Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Това прави карцинома на млечната жлеза най-често разпространеното онкологично заболяване при жените. Когато се открие навреме, обаче, ракът е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите. За начините за лечение, за значението на химиотерапията и съвременните оперативни техники, които позволяват запазване на гърдата или пълна реконструкция, разговаряхме с хирурга доц. д-р Свилен Маслянков от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“:

"Диагнозата е много травмираща. За съжаление в България една от 12-13 жени ще се разболее в живота си - около 4000 хиляди жени годишно се разболяват. На фона на тази голяма честота на заболяването, ние трябва да бъдем абсолютно адекватни в методите на лечение. Аз съм от категорията хирурзи, които се опитват да въведат нов подход в лечението, като задължително трябва да изпълняваме тройното правило при диагностиката - освен физикален преглед и образно изследване, задължително трябва да имаме предварителна биопсия, с която да имаме пълна хистологична характеристика на заболяването, неговата прогноза. Трябва да  оценим прогестерон, естроген и HER-рецептора и да направим адекватна оценка, защото понякога дори много малките тумори са агресивни. Дори в много ранен стадии може да се наложи да се започне лечение с химиотерапия".


Химиотерапията променя прогнозата за пациентите

Специалистът посочи, че много жени се плашат от тази терапия, но по думите му, това не е толкова "страшен" метод. От една страна с нея се лекуват потенциални метастази, които няма как да бъдат "хванати" с изследване - ако те са в костния мозък, в черния или белия дроб, може след месеци или години да се активират. А при проявата им вече може да бъде късно за лечение. Дори и пациентки във втори и трети стадии на заболяването задължително трябва да започнат лечение с химиотерапия преди операцията:

Хирургичен център с интраоперативна радиотерапия /Снимка: Александровска болница/"Едни по-големи тумори, от порядъка на 3-4 см, ако някои колеги биопсират и докажат, че е карцином, направо ще отстранят, но с цялата гърда. Ако направим обаче една дебелоиглена биопсия, докажем прогностично какъв е туморът и сложим пациентката на химиотерапия, ще намалим обема на тумора и пациентката ще бъде подходяща за органосъхраняваща операция... Дори да се вземе решение да се отстрани цялата млечна жлеза, има възможност това да се направи органопластично с някоя от техниките за запазване на кожата и ареоло-мамиларния комплекс и по време на операцията да се сложи протеза, като по този начин запазваме контура на тялото и дори може да се премахне необходимостта от лъчетерапия".


В Центъра за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания се прилага генетично тестване за предразположеност към рак на гърдата, а в Клиниката по хирургия се прилага интраоперативна лъчетерапия при пациентки с ранен карцином на млечната жлеза. Според доц. Маслянков трябва да се мисли в посока държавата да помага със заплащането на консумативите и протезите при тези операции.   

Слагането на имплант обикновено става при премахване на цялата гърда


т.е. на цялата жлезиста структура. Това изисква при операцията да се запази кожата и ареоло-мамиларния комплекс и гърдата да се конструира така, че да остане симетрична с другата. По-добре е оценка за поставянето на протезата да се направи предварително, обясни специалистът. Той посочи, че в над 80 процента от операциите, които е извършил, е постигнал съхраняване на гърдата:

"Концепцията да се постави имплант при т. нар. подкожна мастектомия е свързана с това, че би могло така да се направи операцията от самото начало, че да се спести на жената лъчетерапията. Има и протези, които се слагат с идеята, че ще има лъчетерапия. Те са по-малки, но имат контейнер, които се раздува допълнително с физиологичен разтвор след приключване на лъчетерапията, като се търси симетрия между двете гърди".
Още за оперативните техники, за съвременните схващания за терапевтичната стойност на премахването на близките лимфни възли, за значението на прецизната диагностика, както и за превантивната хирургия при риск от развитие на рак - чуйте в разговора с доц. д-р Свилен Маслянков!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30