Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графоманията като зависимост

Силвия Чолева
Темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица са зависимостите, които ни заобикалят. Какво ни кара да изграждаме подобен род отношения? Днес фокусът е върху една по-особена зависимост - графоманията, за която има какво да каже като поет, писател, журналист, а отскоро и като издател Силвия Чолева, журналист в програма “Христо Ботев” на Българското национално радио.

Какво превръща в графоман един пишещ човек? Ясно е, че това не може да бъде само количеството, защото има добри писатели, които са много активни и издават често нови книги. Въпросът е какво е качеството на написаното. Като издател, Силвия Чолева коментира, че вече понятието “ръкопис” не съществува. При нея просто отиват хора с “готова” книга и искат цена за издаването ѝ:

"В днешно време границите на стойностите са така размити, че голяма част от хората се подлъгват, че това, което пишат и публикуват във Фейсбук или раздават на приятели да прочетат, е стойностно. Получава се така, че писането е много лесно и написаното черно на бяло, вече се е превърнало в литературно произведение. Тук е големият въпрос”.

Според Силвия Чолева липсва рефлексия към собственото писане, която идва от липсата на граница на това, което е стойностно като текст. Освен това има и лесен достъп до издателства, които могат да бълват много книги. “Около тази леснина никой не се замисля за стойността, за същността на това, което се пише и там е графоманът. Той няма съзнание за това, което е написал”.

У нас експертното мнение изобщо не се оценява, напротив то се игнорира и с експерта се подиграват. Това също е причина за увеличаващата се графомания.

Графоманията става опасна, когато пишещият има зад себе си рекламна машина, която е решила, че точно определен пищещ ще бъдеш промотиран и това се случва с книгите на автори като Мария Лалева, която за Чолева е чиста графомания, както и “Стопанката на Господ” на Розмари де Мео, която освен това е и кражба на чужди текстове.

“Това дори не е масова литература, това е най-опасният вид графомания, защото е лесносмилаем и създава страхове и душевен дискомфорт, което е обратното на всяка друга литература”, казва Чолева.

“Хората се дразнят, когато кажеш истината. Освен че им разваляш бизнеса, защото това е бизнес в лошия смисъл на думата с лъжи, наивността на хората и липсата на критерии”, допълва тя.

Според издателката за графоманията влияние оказва и фактът, че вече е много по-лесен процесът на издаване на книги, а за големите издателства не е и толкова разходоемко.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36