Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирян Костадинов: Публиката търси жива, неподправена музика

Мирян Костадинов
Снимка: Луиза Лазарова

Страхотна усмивка и безграничен талант - по този начин можем да опишем Мирян Костадинов, който се превръща в любим гост на Радио София. Младият мъж е от китния град Севлиево и е познат на феновете като вокалистът, китаристът, композиторът и текстописецът зад група MIRY.
Музикалната група поставя своите основи в София през 2016 година, с допълнението на талантите на Пит Борисов (соло китара), Свилен Ивов (бас китара), Антони Трандев (барабани) и днес утвърждава своето място като една от най-популярните млади алтърнатив рок групи на България. MIRY имат шест официални авторски сингъла до този момент: “I won’t pray”, “You Already Know” , “Blood Money”, “Inner Demons”, “Nightmare” и през юни 2019 - “Kinda Love You”.

„Бях на 15 - 16 години, когато мой приятел, с когото карахме скейтборд, ми сподели, че свири на китара. Намерил някаква „Кремона“ на тавана на баба си и ме вдъхнови да започна да се уча да свиря. Беше супер трудно, голямо предизвикателство. Започнахме да записваме разни песни и благодарение на хората от цяла България, с които се запознах, се вдъхнових и обикнах музиката," разказва Мирян. Музикалните му изяви започват пред голяма аудитория, но не на сцена, а на улицата.

„Когато свириш на улицата трябва да запазиш самообладание и да свикнеш с идеята, че хората може би няма да спират и да се заслушват чак толкова често. Когато това се случи обаче, знаеш, че си успял да представиш правилната песен и се справяш добре. Този опит ме подготви за сценичните ми изяви в последствие. Аз винаги се радвам на уличните музиканти,“ казва младият талант. А за да има качествена музика, е необходим добър и сплотен екип:

„Щастлив съм, че имам най-добрия екип до себе си. Стараем се да създаваме възможно най-много авторски парчета, канят ни на все по-готини места.“

Песента на MIRY “Kinda Love You” цели три пъти завоюва първото място в класацията на Българското национално радио и се радва на много похвали от любителите на алтернативната музика:

„Много сме благодарни на публиката и на слушателите, че гласуват за нас. Изключително много се радвам, че алтернативният рок в България се цени и че хората слушат такава музика. Има бъдеще в нашата страна. Страхотни отзиви получаваме за творчеството си, което ми подсказва, че се движим в правилната посока.“

“Kinda Love You” завладява с ритмичност, а посланието зад песента е искрено и чувствено:

„Песента е посветена на една чиста, неподправена, но доста срамежлива любов. Всеки от нас е имал ситуация в живота си, в която изпитва чувства към някого, но не е сигурен как ще се развие връзката. “Kinda love you“ е песен и за смелостта - провокира ни да споделим искрено чувствата си, пък каквото ще да става.“

Мирян Костадинов признава, че писането на текстове далеч не е лесно занимание. Понякога е необходимо много време и старание, за да бъдат пренесени идеите върху белия лист.

„Суров съм със себе си. Държа изключително много на думите, които подбирам, да бъдат във възможно най-смислена връзка. Аз имам усещане за емоцията на песента. Първо записвам звуци, след това ги сменям с думи. За жалост много често виждам мотивация в творците, но без тя да е подплатена със смисъл. Отправям призив към младите - гледайте да създавате нещо смислено. Хубаво е, когато всички елементи са свързани помежду си - музика, текст, клип.“

Познати с техните енергични изпълнения пред публика, членовете на MIRY могат да се похвалят с участие на международни фестивали като Hills of Rock, Hotalich Rock Fest, Cheonggyecheon Festival Seoul, a през 2019 стават хедлайнери на фестивалите Craft Beer Fest и Radio Park Fest. Групата е споделяла сцена с P.I.F., Ахат, ФСБ, Jeremy?, Остава и Planet of Zeus. MIRY има утвърдено онлайн присъствие и солидна фен база в www.youtube.com/MIRYmusic. А говорейки за международни участия - Мирян Костадинов създава фенове и в Южна Корея:

„Имаме много идеи. Планираме съвсем скоро да влизаме в студио и да правим много записи. Измислихме около 7-8 композиции. Държим всеки детайл да е изпипан. Сами се наказваме да правим музика по стария начин - записваме всеки инструмент. Няма абсолютно нищо семплирано. Хубавото е, че хората оценяват истинската неподправена музика.“

Ако сме ви заинтригували и сте готови за едно наистина взривяващо алтернативно изживяване, на 26 октомври ще можете да се запознаете на живо с MIRY в клуб Terminal 1, в рамките на Rock’N’Roll Live Night. Там младите таланти ще си партнират с други наши любимци - Jeremy?.

Още интересни истории от Мярян Костадинов, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар по темата направи политологът Иво Инджов. "Усилията на политическите сили се съсредоточиха върху..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27