Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на градовете Лом, Гоце Делчев и Кюстендил, където фондация „Каузи“ проведе обучения за развиване на социални, творчески и професионални умения.

През тази година отпадна възрастовото ограничение за кандидатстване. Важно бе кандидатите да са начинаещи предприемачи, като до 6 октомври се приемаха формуляри за участие, в които те излагаха идеята си. Така можем да преценим дали ще им намерим финансиращи институции или фондове, каза изпълнителният директор на фондация „Каузи“ Сребрина Ефремова:

Тъй като ние вече познаваме доста добре приоритетите и начините, по които финансират стартиращо предприемачество нашите инвеститори, затова сме сложили и този формуляр, за да се запознаем по-подробно с идеите на кандидати и да знаем дали ще можем да им намерим потенциален инвеститор. Напоследък все повече при нас се появяват хора, които са с идеи за социално предприемачество, което е доста нормално - първо заради тенденцията, второ, защото повечето хора при нас все пак са млади и техният ентусиазъм е насочен към решаване на проблеми и работа по каузи.

Положителна тенденция в тазгодишното издание на Предприемаческата борса е засиленото участие на жени, което се дължи на проект на Фондация „Каузи“ за насърчаване на женското предприемачество, реализиран в Лом. Препоръчително, но не и задължително, е участниците в Борсата да са преминали  обучения за развиване на социални, творчески и професионални умения на Фондацията.

На 29 октомври в Нови Искър ще се проведе финално обучение с одобрените участници, на което ще се дадат практически съвети за презентиране на идеята, така че инвеститорите да бъдат заинтригувани и разбира се да подкрепят или насочат предприемачите към финансиращи програми.

Предприемаческата борса ще се проведе на 19 ноември. Подробности за инициативата - в интервюто на Златина Йовкова с изпълнителния директор на фондация „Каузи“ Сребрина Ефремова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
10 от 22-те четириноги помощници могат да спасяват при всякакви инциденти

Техниката и 540 правоспособни планински спасители са готови за зимния сезон

Планинската спасителна служба е напълно готова за зимния сезон – както личният състав, така и материалната база и техниката. Това съобщи пред Радио София директорът на ПСС Емил Нешев . Надяваме се да има по-малко травматизъм е да сне се налага много нашата намеса. В момента в страната работят 540 правоспособни планинските спасители, от..

публикувано на 14.12.19 в 11:05

Променят учебните планове на бъдещите учители

Национална програма, с която висшите училища да променят учебните си планове в обучението на бъдещите учители, ще бъде изготвен от Министерството на образованието и науката. Това ще допринесе за специфичните умения и познания, свързани с гражданското образование, които преподавателите трябва да предадат на учениците. Освен това трябва да се..

публикувано на 13.12.19 в 18:28

"Български фонд за жените" отпуска стипендии за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това напомни пред Радио София директорът на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева по повод..

обновено на 13.12.19 в 17:38

Адриана Михайлова: Софиянци се обединяват, когато решават проблемите си

Създаването и развитието на местните общности е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. “В София се забелязва, че хората са най-обединени там, където има проблеми. Най-вече в новите квартали, в които има някакъв елемент на изпуснато положение по отношение на презастрояването и Общината не смогва в осигуряването на социална инфраструктура -..

публикувано на 13.12.19 в 17:35
Гражданско образование в действие - една от задачите на

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

В „ Радиоприемница“  продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа . Трудно е да се сравняват..

публикувано на 13.12.19 в 14:49

Археологически находки и открития от 2019 г. показват в Националния исторически музей

В Националния историческия музей на 12 декември беше открита изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" . Експозицията е посветена на направените разкрития от екипи на музейните археолози през изминалия проучвателен сезон.  През 2019-а археолозите от НИМ работиха на 16 обекта по два теренни обхода - от Дунавската..

публикувано на 13.12.19 в 12:23

Гергана Змийчарова влиза в образа на ”Жана Д`Арк”

Габровският театър гостува на 14 декември  в 19.00 часа на голямата сцена в Народния театър “Иван Вазов” със спектакъла на Петринел Гочев ”Жана Д`Арк”. В главната роля е Гергана Змийчарова, която получава за нея и номинация за “ИКАР”. “Прочетох тази пиеса, понеже Петринел ми беше споменавал за нея. Говоря за “Чучулигата" на Жан Ануи, която е в основата..

публикувано на 13.12.19 в 12:19