Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Настроение с Лили“

Синт-поп артисти ни връщат в 80-те години

Duran Duran бяха по постерите на тийн списанията, този е от юли 1983-та
Снимка: facebook.com/duranduran

Посвещаваме днешното предаване на музикални жанрове, които критиците определят като синт поп или техно поп. Те се създават още през 70-те години, но бележат истински бум през 80-те. В основата е синтезаторът. През 70-те години той навлиза в прогресив, арт рока и диското. Групи като Kraftwerk се считат за пионери в синт поп ерата. Синтезаторите постепенно заместват големите оркестри и дават възможност за използването на широка палитра от звуци. Започват да се използват и бийтове, програмирани на компютър. Технологията MIDI (Musical indstrument digital interface) започва да навлиза в музиката. Това е технически стандарт, който създава комуникацията, дигиталния интерфейс и електронните връзки между набора електронно записани музикални инструменти, компютри и аудио устройства, по които те могат да звучат, да бъдат записвани и редактирани.

През 1971 г. излиза британският филм “Портокал с часовников механизъм”, чийто саундтрак включва електронна музика, композирана от Уенди Карлос. Лентата оказва сериозно влияние върху музиката и културата на 70-те години. Ерата на синт попа е свързана и пряко с т. нар. Второ британско нашествие. То се състои през 80-те години, когато британски групи като Depeche Mode, Eurythmics, Duran Duran, Pet Shop Boys, Spandau Ballet завладяват Америка.

Първото британско нашествие е още през 60-те години, когато групи като Beatles и Rolling Stones оглавяват американските класации. Синт поп или електро поп се създава не само във Великобритания, но и в други европейски страни, като например Германия (Alphaville, Sandra, Modern Talking, CC Catch), Швейцария (Yellow) и Норвегия (A-Ha). В Америка жанрът също е популярен през 80-те години (Дона Съмър).

За един от пионерите в развитието на синтезатора се счита френският музикант Жан Мишел Жар. Инструментът се използва също така и в музиката на Vangelis (гръцки музикант, който твори във Франция) и италианецът Джорджио Мородер, който продуцира хитове на Фреди Меркюри, Дона Съмър и други.

Синт поп музиката доминира класациите през 80-те и за нейни най-ярки представители се считат артисти като OMD (Orchestral Мanoeuvreis the Dark), Spandau ballet, Human League, Ultravox, Soft Cell, Tears for Fears, Bananarama, Хауърд Джоунс, Pet Shop Boys, Erasure, The Communards и други.

Жанрът има своите последователи и през XXI век. От нея са повлияни артисти като Лейди Гага, Kesha, Кейти Пери, Джеси Джей, Бионсе, Кристина Агилера и Тейлър Суифт. Стилът  обаче е критикуван поради това, че е повърхностна музика без послания, в която липсват емоции и виртуозност. Някога има съмнения, че синтезаторите и компютрите са композиторите. Разчита се повече на техниката, отколкото на музикалните умения. Програмират се бийтове, използват се дръм машини, които в повечето случаи звучат еднакво. Текстовете като цяло са по-оптимистични, но лековати. Въпреки това използването на синтезатора помага на артистите да се изявяват в по-малки формации, обикновено като дуо, в което участват вокалист и музикант, който свили на синтезатор. Примери за това са Eurythmics (британско дуо, в което участват Ани Ленъкс, вокал, и Дейв Стюарт, синтезатор).

В днешното издание ще слушаме някои от най-влиятелните и успешни синт поп групи на 80-те, подредени по азбучен ред. В плейлистата ще звучат хитове на: Alphaville, The Cure, David Bowie, Depeche Mode, Duran Duran, Erasure, Eurythmics, Frankie Goes to Hollywood и Human League. Да се пренесем в синт поп ерата на 80-те.

Започваме в 20 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24