Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Олег Косих, българин от Молдова: Човек трябва да напълня живота си със смислени неща

| обновено на 29.10.19 в 14:49
Днешният 29 октомври се отбелязва и като Ден на бесарабските българи. Началото на това честване е през 1938 г., когато на тази дата в Болград е осветен храм-паметника „Свето Преображение Господне“, в чието изграждане е вложен доброволният труд на 10 хиляди преселници от българските земи.

Празникът се чества основно сред българите в Украйна и Молдова, а от няколко години на тази дата се организират прояви и у нас.

Запознаваме ви с един от тези българи – Олег Косих.
През 90-те години той завършва журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след С втори брой на алманаха това - Академията за икономически знания в Кишинев. Работи като продуцент на новини в молдовската Prime TV. Преди две години основава фондацията "Български дух", работи по проект на паметник на бесарабските българи, загинали през Първата световна война, а тази година за втори път издаде алманах - „Бесарабски гердан“ (с подзаглавие "Колоритен буджак"), с литературни опити и произведения на над 50 българи, живеещи в различни страни и пищещи на различни езици - на български, руски, румънски и гагаузки. 

С тази своя обществената дейност се опитвам с добро да върна доброто на хората, които не са ме познавали, но са платили образованието ми във Факултета по журналистика и масови комуникации - отбеляза пред Радио София Олог Косих. Той е въвел едно правило за фондацията, "за да ни дисциплинира" - всеки месец да се прави нещо конкретно. 
Литературният алманах е издаден с дарения на различни хора, без помощ от институции или местни власти. И ще стане традиция, убеден и Косих.

Вдъхнови ме историята, българското Възраждане. Тогава така са изградени църкви и училища. С какво се отличаваме от хората през ХІХ век, които даже са живели в по-тежки условия?
Смятам, че мечтите на хората трябва да се реализират. Не всички хора имат възможност и аз помагам, доколкото мога, казва Косих. И допълва: Човек трябва да си напълня живота със смислени неща.  

Чуйте разговора с Олег Косих в звуковия файл.

По случай Деня на бесарабските българи тази вечер ще има празничен концерт със специалното участие на Илия Луков. Сценарият е дело на поетесата Таня Танасова-Тодорова, която присъства в алманаха, за който чухте в разговора.
Концертът ще се проведе от 18:30 часа в камерната зала на Читалище „Славянска беседа“ на ул. „ Г. С. Раковски“ 127.

Снимките са от личния архив на Олег Косих.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Промяната ще е нов граждански проект, а не нов месия

Дебатите в днешно време се оказват позитивен и полезен начин за разглеждане и анализиране на обществените събития. Поредицата от дебати “За да има демокрацията бъдеще в България” събира студенти, преподаватели и интелектуалци. Тази вечер темата е за младежкото лидерство. “Идеята е да поразсъждаваме за демокрацията смело, визионерски, не такава,..

публикувано на 28.10.20 в 10:50

Лъчезар Захариев: Искаме да бъдат обезщетени работниците в нощните заведения

Българската асоциация на заведенията е взела решение за отправяне на конкретно искане към държавата да обезщети работниците на трудов договор в нощните заведения, които са затворени, съобщи пред Радио София Лъчезар Захариев от асоциацията. "Всички вече са наясно, че броят на заразените ще нараства рязко през следващите 14 дни, но какъв е смисълът..

публикувано на 28.10.20 в 10:01

Затварянето на нощните заведения може да доведе до вълна от фалити

Затварянето на нощните заведения като ограничителна мярка срещу разпространението на коронавируса отново предизвика спорове и недоволство на заетите в този сектор.  Опасения за вълна от фалити на нощните заведения изрази пред Радио София Георги Вулджев , икономист от ”Експертен клуб за икономика и политика”. Икономическите мерки, които..

публикувано на 28.10.20 в 09:16

Експертен съвет за Covid-19 в Столичната община

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира Медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на Covid-19. В Съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага..

публикувано на 27.10.20 в 16:37
Проф. Нели Огнянова

Оповестяването на здравен статус може да не нарушава етичните правила

В новия контекст на пандемията през 2020 г., както и протестите в страната, се появиха много нови въпроси в журналистиката, които си заслужава да бъдат обсъдени, защото Етичният кодекс на българските медии е пределно ясен, но има много гранични случаи, тънки и деликатни моменти, в които трябва да се търси баланс. Журналистическото майсторство е именно в..

публикувано на 27.10.20 в 16:33

"ИСКАМ" и на столична сцена след премиерата във Воден

"АТОМ театър" - танцовото студио, което наскоро спечели награда на Столичната община за ярки постижения в културата , поставя новия си спектакъл на софийска сцена. Ще можете да го гледате на сцена "Дерида" в четвъртък, 29 октомври, от 19.30 часа. Премиерата на спектакъла беше в странджанското село Воден, откъдето пристига в София. Стефания..

публикувано на 27.10.20 в 16:32

Дуел в ефира: "За" и "против" дистанционното образование

Дебатите “за” или “против” онлайн образованието се водят от началото на пандемията. Ето защо в ефира на Радио София срещнахме позициите по този спор на проф. Георги Каприев и доц. Мартин Осиковски. Проф. Каприев, преподавател по философия в Софийския университет, обяви след края на извънредното положение, че отказва да преподава онлайн,..

публикувано на 27.10.20 в 15:58