Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

#Лъжи ме #обичам те
Снимка: https://www.salzaismyah.bg

МУЗИКА

Легендарният кубински джаз пианист Чучо Валдес ще изнесе концерт-рецитал в зала "България" от 19:30 ч. Събитието е част от Международния музикален фестивал "Пиано Екстраваганца", включен в Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Чучо ВалдесСпециален безплатен концерт на Anna Bo в Малката зала на клуб Mixtape 5 организира Alarma Punk Jazz Fest от 19:30 часа за отваряне на вечерта за ветерана от The Bad Seeds Мик Харви и Джей Пи Шайлоу в Голямата зала.  Anna Bo е сред най-интересните имена на новата българска инди-/дрийм-поп сцена. На сцената преди Анна Бо ще излезе друг клавирен герой от по-интересната нова българска сцена - NOCKTERN. Митичният Мик Харви, съосновател на The Bad Seeds, Birthday Party и The Boys Next Door, работил рамо до рамо с Ник Кейв повече от четвърт век, идва за първи път в София със соловото си творчество.

ТЕАТЪР

Премиерата на #Лъжи ме #Обичам те представя тази вечер Открита сцена ( "Сълза и смях" ). Режисьор е Малин Кръстев, в ролите - Герасим Георгиев - Геро, Стефания Колева, Светлана Бонин, София Бобчева, Димитър Живков, Христо Бонин.

"Маркиз дьо Сад" е предложението на Театър "Българска армия" за тази вечер. Постановката е на Иван Урумов, а в актьорския състав са Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Антоанета Добрева – Нети, Явор Бахаров, Георги Кадурин, Луизабел Николова. Началото е в 19.00 часа на голяма сцена.

"Братя Карамазови" можете да гледате от 19.00 часа на голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов". Участват: Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Емил Марков, Димитър Николов, Валери Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова. Освен режисьор, Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на прочутия македонски композитор Горан Трайкоски.

На "Вечерята" от Херман Кох кани от 19.00 часа Театър "София". Режисьор е Пламен Марков, а на сцената ще видите Ивайло Герасков, Дария Симеонова, Лилия Маравиля, Михаил Милчев, Пламен Манасиев

Спектакълът "Къщата на гнева", отличен с две награди "Аскеер", можете да посетите в театър "Възраждане" от 19.00 часа. Режисьор е Диана Добрева, участват: Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Донка Аврамова - Бочева, Лили Шомова, Яна Кузова, Костадинка Аратлъкова, Виттория Николова

Представлението "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" започва в 19.00 часа в Малък градски театър "Зад канала". Режисьор е Теди Москов, в ролите - Ирини Жамбонас, Каталин Старейшинска, Таня Пашанкова, Иван Петрушинов, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Владимир Зомбори, Мак Маринов, Георги Кацарски

ИЗЛОЖБИ

Изложбата на скулптори от Стефан Лютаков "Изгубената овца"  се открива в 18.00 часа в галерия "Арте". . Изложбата включва цикъл от около 20 творби реализирани, предимно в метал, от последната година, съобразени и подбрани с мисъл за пространството и духа на галерията.  "Оказа се, че името на тази творба може да обобщи онова, което ме е занимавало при реализиране на работите в изложбата, да представи нуждата ми от самопровокация, моята емоционална и морална мотивираност като художник. В тази изложба повече от всякога животните, съществата, цветята визуализират моите сегашни представи за живота, за причините да се живее," казва авторът.

"Между нас казано" е дебютната съвместна изложба на Йордан Георгиев и Ива Маркова - млади живописци, които представят в нея актуалните си творчески търсения, чието откриване е в 18.30 часа в галерия "Пагане".. Макар и различни в подхода си, двамата автори са обединени от съвместната си работа - вдъхновявайки се един от друг. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31