Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правилното говорене - основен белег за нивото на културата

Снимка: pixabay.com

Тази година катедра "Сценична реч" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" чества 70-годишен юбилей. В седмицата на правилната реч в "Радиоприемница" в студиото на Радио София гостуваха проф. Веселина Раева и доц. Валерия Кардашевска. В началото на ноември катедрата организира работни ателиета, достъпни за всички желаещи, по време на които ще бъде демонстрирана практическата работа на преподавателите.

Когато говорим за публична реч, има различни аспекти, които могат да бъдат развити. Заставането пред микрофон или аудитория, независимо колко голяма е тя, изисква сериозна практическа подготовка и именно тогава проличава нейното ниво, посочи доц. Кардашевска. И независимо от необятните възможности за комуникация, които ни предлага съвременният свят, рано или късно ние стигаме до живия контакт - разговор по телефона, разговор лице в лице и в този момент основна роля играе нашият глас. Огромен е потенциалът, който всеки един човек притежава в това отношение и колкото по-добре го усвоим и знаем как да боравим с гласа си, толкова по-големи възможности се разкриват пред нас.

По правило обръщаме голямо внимание на външния вид, облеклото, грима, но много по-рядко се замисляме за вътрешните си качества. Гласовият апарат и говорът допълват тази "красива външна опаковка" и са решаващ фактор за установяването на трайни комуникационни връзки, изтъкна проф. Раева. Същевременно  състоянието на говорната среда в обществото е незадоволително, а добрите примери много трудно се изгражда, няма и закони, които да санкционират публичните личности, които говорят необработено, диалектно или дори грозно. Все пове се налагат диалектни форми, неправилни произношения на различни звукове, грешни ударения, абсолютно неточна интонация. Тези проблеми трябва да се обсъждат много по-активно и да се търси тяхното решение.

Правилното говорене е един много сериозен, основен белег за нивото на културата на всеки човек. Ето защо трябва да внимаваме как се изразяваме, не само когато това става пред микрофона, в диспути или публични изяви. Книжовните норми, които сме учили още в училище, си остават действащи и нужни и не можем да ги "захвърлим зад гърба си" и да се кажем: "Можем и без тях". Важно е словото да е добре структурирано, добре произнесено, с подходящата сила на гласа, с подходящия тон и интонация, добави доц. Кардашевска.
Преподавателите по сценична и публична реч често са в състояние да диагностицират хората по говоренето и по гласа. Психологията на публичното говорене разкрива характера, комлексите и пристрастията на един човек. И именно гласът може да бъде "необяснимата причина" да изпитваме симпатии към някои хора и антипатии към други.    
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00

Детското лято през август е приятно и забавно в Столичната библиотека

Кампания от разнообразни инициативи в Детския център (ДЦ) и в Американския център (АЦ) на Столичната библиотека предстои през месец август. Заниманията, предназначени за деца от 5 до 15 години е под названието „Детско лято в Столичната библиотека“ , а програмата от 2 до 31 август е е наситена с различни събития всеки ден. Сред..

публикувано на 29.07.21 в 18:56

И с мобилно приложение можем да спасяваме гора

Мобилно приложение „Защити гората“ за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите създадоха природозащитници от Гората.бг , Изпълнителна агенция по горите и Природен . Целта му е да приобщи гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България. Подаването на сигнали е много улеснено чрез конкретни..

публикувано на 29.07.21 в 18:22

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари. Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Природните нарушения, свързани с климатичните изменения –..

публикувано на 29.07.21 в 17:30

КАБ обяви началото на третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва конкурса “ Български архитектурни награди ”, организиран от 2018 г. от Камарата на архитектите в България (КАБ). Целта му е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, да бъдат отличени тези от тях, които са с оригинална концепция, естетика, иновации и..

публикувано на 29.07.21 в 16:15

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07