Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правилното говорене - основен белег за нивото на културата

Снимка: pixabay.com

Тази година катедра "Сценична реч" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" чества 70-годишен юбилей. В седмицата на правилната реч в "Радиоприемница" в студиото на Радио София гостуваха проф. Веселина Раева и доц. Валерия Кардашевска. В началото на ноември катедрата организира работни ателиета, достъпни за всички желаещи, по време на които ще бъде демонстрирана практическата работа на преподавателите.

Когато говорим за публична реч, има различни аспекти, които могат да бъдат развити. Заставането пред микрофон или аудитория, независимо колко голяма е тя, изисква сериозна практическа подготовка и именно тогава проличава нейното ниво, посочи доц. Кардашевска. И независимо от необятните възможности за комуникация, които ни предлага съвременният свят, рано или късно ние стигаме до живия контакт - разговор по телефона, разговор лице в лице и в този момент основна роля играе нашият глас. Огромен е потенциалът, който всеки един човек притежава в това отношение и колкото по-добре го усвоим и знаем как да боравим с гласа си, толкова по-големи възможности се разкриват пред нас.

По правило обръщаме голямо внимание на външния вид, облеклото, грима, но много по-рядко се замисляме за вътрешните си качества. Гласовият апарат и говорът допълват тази "красива външна опаковка" и са решаващ фактор за установяването на трайни комуникационни връзки, изтъкна проф. Раева. Същевременно  състоянието на говорната среда в обществото е незадоволително, а добрите примери много трудно се изгражда, няма и закони, които да санкционират публичните личности, които говорят необработено, диалектно или дори грозно. Все пове се налагат диалектни форми, неправилни произношения на различни звукове, грешни ударения, абсолютно неточна интонация. Тези проблеми трябва да се обсъждат много по-активно и да се търси тяхното решение.

Правилното говорене е един много сериозен, основен белег за нивото на културата на всеки човек. Ето защо трябва да внимаваме как се изразяваме, не само когато това става пред микрофона, в диспути или публични изяви. Книжовните норми, които сме учили още в училище, си остават действащи и нужни и не можем да ги "захвърлим зад гърба си" и да се кажем: "Можем и без тях". Важно е словото да е добре структурирано, добре произнесено, с подходящата сила на гласа, с подходящия тон и интонация, добави доц. Кардашевска.
Преподавателите по сценична и публична реч често са в състояние да диагностицират хората по говоренето и по гласа. Психологията на публичното говорене разкрива характера, комлексите и пристрастията на един човек. И именно гласът може да бъде "необяснимата причина" да изпитваме симпатии към някои хора и антипатии към други.    
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация на вируса

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация, съобщиш ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС. "Имунитетът, който се създава след прекараната от хората болест и инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който..

публикувано на 26.01.21 в 19:11

БАЗ и СЗБ не са съгласни да отварят заведенията на 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали в преговори относно дата за отваряне, заявяват от БАЗ и СЗБ. Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били..

публикувано на 26.01.21 в 18:37

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ - добро познаване на миналото и настоящето с ясен поглед към бъдещето

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ от Патрик Диксън вече е на българския книжен пазар.  “Това е книга, която се опитва да направи прогноза за следващите 100 години, като разбира се, тази прогноза е хипотетична. Авторът няма претенции да бъде Нострадамус, тъй като той е рационален човек, - не разчита на прогнози, които са интуитивни, а на такива, които..

публикувано на 26.01.21 в 16:10
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50