Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Магдалена Баймакова, ВМА:

При вирусна атака - без паника, а адекватно медикаментозно противодействие

Снимка: БГНЕС

Двойно увеличение на случаите на остри респираторни заболявания има в София през последните седмици на октомври, в сравнение с месец септември. Това показват данните за заболеваемостта на Столичната Регионална здравна инспекция.

За седмица регистрираните болни са вече над 360, при 150 до 170 за седмица през последния летен месец.

Риновирусите и т.нар. парагрипни вируси засягат по-често хората в активна възраст, коментира пред Радио София д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА. По думите й, при усложнения болните не трябва да прибягват към самолечение.

„Винаги преди грипната епидемия, (има) една така подготовка от други вируси, които засягат основно горния респираторен тракт“, каза тя.

„Хремата да се лекува, да не се оставя така, за да не стават усложнения от страна на ушите, една ангина също да се лекува. Ако не се чувстваме добре, с по-висока температура ден-два да си останем вкъщи, и в момента, в който сме по-стабилизирани, да си направим профилактика с противогрипната ваксина, особено, ако сме в рискова група“, посъветва д-р Магдалена Баймакова.

Припомняме, че според Националната програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за 10% от хората над 65-годишна възраст са осигурени безплатни ваксини. Имунизацията трябва да се проведе от общопрактикуващите им лекари до края на декември при заявено желание от страна на възрастните хора от съответната пациентска листа.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.