Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масажът - музика върху една опъната струна

Снимка: pixabay.com
Известно е, че масажът се е прилагал за лечение още през третото хилядолетие преди Христа от китайците и индийците, които още тогава познавали лечебния му ефект. Китайците умело масажирали цялото тяло, като притискали леко мускулите. На индийците принадлежи методът за съчетаване на масажа с парна баня. Топлата пара разтваряла порите на кожата и я овлажнявала. Това улеснявало въздействието на последващия масаж.

За огромното значение на масажа в Древна Индия и Китай, говори и фактът, че той бил изпълняван първоначално от свещеници, а по- късно били създадени и специални школи, където се преподавали различните техники за масаж.

Древните египтяни, които също добре владеели масажа. По подобен начин, както индийците, го съчетавали с бани. Това била толкова разпространена и използвана практика, че нито един египтянин не ходел на баня без да се подложи на различните техники за масаж, като особено внимание се отделяло на крайниците.

Още за историята и еволюцията на масажите, както и заради какви оплаквания хората отиват на масаж, чуйте от масажиста Ксенофон Соловиев. Самият той е категоричен, че тялото прилича на една опъната струна, по която може да се свири, а когато има "фалшива нота", тя може да се оправи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48