Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Сцени от един семеен живот"
Снимка: https://zadkanala.bg

ТЕАТЪР

Постановката “Анна Каренина” предлага от 19.00 ч. Театър "София". Николай Поляков е режисьор, а участват актьорите София Маринкова, Юлиян Малинов, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Юлиян Рачков, Мила Банчева, Йоанна Темелкова и др.

"Нашата голяма френска сватба" започва в 19.00 часа на Открита сцена ( "Сълза и смях" ). Режисьор е Асен Блатечки. В ролите - Герасим Георгиев - Геро, Евгени Будинов, Светлана Бонин, Евелин Костова, Рада Кайрякова, Христо Бонин.

"Ало, ало!" е предложението на Театър "Възраждане" за тази вечер. Режисьор е Роберт Янакиев, в ролите - Ивет Радулова, Свежен Младенов, Донка Аврамова - Бочева, Анатоли Лазаров, Мариана Жикич, Мира Върбанова, Георги Златарев, Христо Ботев Станчев, Лили Шомова, Йордан Ръсин, Ивайло Драгиев, Ивайло Добрев, Виттория Николова, Боян Младенов, Мира Върбанова. Началото е в 19.00 часа.

Постановката "Сцени от един семеен живот" представя Малък градски театър "Зад канала" от 19.00 часа. Режисьор е Крис Шарков. Участват Весела Бабинова, Христо Пъдев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Каталин Старейшинска и др.

МУЗИКА

Клавирен рецитал на пианиста Людмил Ангелов по случай Националния празник на Полша - 11 ноември можете да посетите от 19.30 часа в зала "България". Събитието ще отбележи две кръгли годишнини, които се навършват през сезон 2019/2020 - 170 години от смъртта на полския композитор и пианист Фредерик Шопен /1810-1849/ и 210 години от рождението му. Програмата включва седем валса от различни периоди, драматичното Скерцо номер 2, четирите балади и три ноктюрни.

Концертът е организиран с подкрепата на Посолството на Полша в България и Полския институт в София.

КНИГИ

Големият български поет и писател Любомир Левчев ще бъде почетен с рецитал от 18:30 часа в зала 6 на НДК. Вечерта, посветена на писателя, ще носи името „Звездопът“ на една от емблематичните стихосбирки на Левчев. Едни от най-обичаните стихове на поета ще прозвучат с неговия глас, а специално участие във вечерта ще вземе актьорът от Народен театър „Иван Вазов“ Валентин Ганев. Входът е свободен.

Книгата „Идеи без граници“ от Даниел Ненчев ще бъде представена от 19,00 ч. в Sofia Live Club. Изданието събира най-добрите интервюта на журналиста с български артисти със значими постижения по света. Поводът е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България.
Повечето от интервютата са публикувани в различни български медии, а някои от тях са направени специално за книгата и излизат за първи път.

ИЗЛОЖБИ

Деветото издание на Международното триенале на сценичния плакат ще бъде открито в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата. До 24 ноември 2019 г. във фоайетата на НДК ще бъдат разположени 659 плаката на автори от 30 държави. Международното триенале на сценичния плакат е създадено преди 25 години от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова.

Изложбата "Следи от подсъзнанието". на Деля Чаушева ще бъде открита от 19.00 часа в Галерия "Интро". Деля Чаушева е художник, който от години работи в полето на абстрактната живопис, като с времето изгражда свой собствен разпознаваем почерк. Но по-същественото е, че тя не застива на едно определено ниво, не се успокоява от рутината, нито от постигнатите успехи като творец, а непрекъснато се стреми към развитие и дообогатяване на художествения си език. Маслени платна голям формат, рисунки, изпълнени с пастел и въглен, повдигат завесата за нас зрителите  към един неподозиран свят от абстрактни форми и енигматични пространства.

Експозиция от 30 широкоформатни монохромни фотографии и две видео инсталации на Васил Абаджиев под наслов "Отделени" се открива в 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия. Изложбата изследва проблемите на отчуждението и самотата в модерното общество. Композиции, в които персонажите са обгърнати от тъмнина и безпокойство; портрети, в които лицата се разслояват на собствените си проекции - авторът Васил Абаджиев изгражда своите образи, използвайки драматизма на черно-бялото противопоставяне, за да внуши идеята за изолация, безпомощност и страх от бъдещето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31