Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Загреб не е град-музей, а много жива и активна столица

С красивото си крайбрежие на Адриатика - Далмация и Истрия, планини и гори в Лика и Горски котар, множество живописни острови и езера, Хърватия е една прекрасна страна за туризъм. Невероятната градска култура на по-големите хърватски градове пък привлича туристи от цял свят. Ако преди години основният туристически поток се е отправял към крайбрежието, днес столицата Загреб се очертава като предпочитана туристическа дестинация, която очарова с множество културни и социални събития.

За Загреб разказва проф. дин Светлозар Елдъров от Института за балканистика с център по тракология към БАН. Като резултат от научния си труд и конференции, институтът има издадени 13 сборника - една истинска енциклопедия от над 2000 страници, изследващи българо-хърватските отношения от Средновековието до наши дни.

“Загреб не е просто един град музей, казва проф. Елдъров - този град наистина живее, живее много интензивно”. Той ни разказва още за културните връзки между Хърватия и България, които особено в ранните години на Третата българска държава, са изключително силни. Отношенията между българи и хървати от края на XIX, началото на XX век се базират върху една нескрита взаимна симпатия, която пък се корени в активния културен обмен. Българите тогава стават известни в Хърватия с двете си най-характерни национални черти, споделя проф. Елдъров - трудолюбие и ученолюбие. проф. Светлозар Елдъров

Трудолюбие покрай българските градинари и зеленчукопроизводители, които само за десетилетие се заселват там и се прочуват като ненадминати майстори градинари, произвеждащи качествена и евтина продукция. Дотолкова позициите им са били важни за изхранването на Загреб по това време, че когато се връщат в България и биват мобилизирани по време на Балканските войни, в Загреб настава продоволствена криза. И до днес, казва професор Елдъров, някои от по-възрастните хървати говорят с уважение за българските зеленчуци.

В някои факултети на Загребския университет пък студентите от Следосвобожденска България са били мнозинство. Често са били давани за пример не само заради своята прилежност и академични постижения, но и заради активните си граждански позиции.

За културните връзки между страните можем да споменем и още много факти, като това, че Българската държавна печатница, като институция, е създадена с хърватско участие на печатари и типографи. По това време и много учебници за началното образование в България са или преводи от хърватски или преработки, направени от педагозите, получили образованието си в Загребския университет. Театрални дейци от Хърватия също така имат заслуги в ранното развитие на българското театрално изкуство. 

Чуйте още по темата от проф. Светлозар Елдъров в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвориха АМ "Марица" след верижната катастрофа

Възстановено е движението в двете посоки при 67-и километър на магистрала "Марица" в района на Харманли, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". При инцидента, станал към 7.30 часа вчера сутринта при гъста мъгла и лоша видимост,  загинаха двама шофьори на тежкотоварни камиони, а няколко души бяха ранени. 

публикувано на 04.04.20 в 08:06

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48
Мерките са задължителни не само за жителите на градовете

Софиянци са добре дошли в село Поповяне, ама да спазват изолация!

Самоковското село Поповяне по принуда е гостоприемно за мигранти от София. 47 души са сменили адресната си регистрация на улица в селото, само за последните два дни, коментира Елена Михайлова , кмет на Поповяне. Чакащите да направят същото стават все повече. Желаещите са предимно софиянци, които са си закупили имоти там, но ежедневно пътуват..

обновено на 03.04.20 в 15:47
Сблъсъкът е между 22 ТИР-а, частни автомобили и служебен на ДАИ

Верижна катастрофа на тирове затвори АМ "Марица" край Харманли

Двама души загинаха при верижна катастрофа на тежкотоварни автомобили на магистрала "Марица" край Харманли, а шестима бяха ранени.  50 тежкотоварни автомобили са се движили с ескорт от граничния пункт Капитан Андреево към буферния паркинг на летище Узунджово. На 66-ия километър на магистрала "Марица", на пътна отбивка Симеоновград-Тополовград, е..

обновено на 03.04.20 в 15:33