Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Загреб не е град-музей, а много жива и активна столица

С красивото си крайбрежие на Адриатика - Далмация и Истрия, планини и гори в Лика и Горски котар, множество живописни острови и езера, Хърватия е една прекрасна страна за туризъм. Невероятната градска култура на по-големите хърватски градове пък привлича туристи от цял свят. Ако преди години основният туристически поток се е отправял към крайбрежието, днес столицата Загреб се очертава като предпочитана туристическа дестинация, която очарова с множество културни и социални събития.

За Загреб разказва проф. дин Светлозар Елдъров от Института за балканистика с център по тракология към БАН. Като резултат от научния си труд и конференции, институтът има издадени 13 сборника - една истинска енциклопедия от над 2000 страници, изследващи българо-хърватските отношения от Средновековието до наши дни.

“Загреб не е просто един град музей, казва проф. Елдъров - този град наистина живее, живее много интензивно”. Той ни разказва още за културните връзки между Хърватия и България, които особено в ранните години на Третата българска държава, са изключително силни. Отношенията между българи и хървати от края на XIX, началото на XX век се базират върху една нескрита взаимна симпатия, която пък се корени в активния културен обмен. Българите тогава стават известни в Хърватия с двете си най-характерни национални черти, споделя проф. Елдъров - трудолюбие и ученолюбие. проф. Светлозар Елдъров

Трудолюбие покрай българските градинари и зеленчукопроизводители, които само за десетилетие се заселват там и се прочуват като ненадминати майстори градинари, произвеждащи качествена и евтина продукция. Дотолкова позициите им са били важни за изхранването на Загреб по това време, че когато се връщат в България и биват мобилизирани по време на Балканските войни, в Загреб настава продоволствена криза. И до днес, казва професор Елдъров, някои от по-възрастните хървати говорят с уважение за българските зеленчуци.

В някои факултети на Загребския университет пък студентите от Следосвобожденска България са били мнозинство. Често са били давани за пример не само заради своята прилежност и академични постижения, но и заради активните си граждански позиции.

За културните връзки между страните можем да споменем и още много факти, като това, че Българската държавна печатница, като институция, е създадена с хърватско участие на печатари и типографи. По това време и много учебници за началното образование в България са или преводи от хърватски или преработки, направени от педагозите, получили образованието си в Загребския университет. Театрални дейци от Хърватия също така имат заслуги в ранното развитие на българското театрално изкуство. 

Чуйте още по темата от проф. Светлозар Елдъров в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30