Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Климатична стачка" е словосъчетанието на годината

В речника на Харпър Колинс са добавени и понятията инфлуенсър, тв жанрът хоуп-пънк, дийпфейк и небинарен

| обновено на 07.11.19 в 08:58
Грета Тунберг (в средата) на протест с искане за мерки срещу климатичните промени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Издателството Харпър Колинс, публикуващо тълковен речник на английския език, определи понятието climate strike (в превод: климатична стачка) за словосъчетание на 2019 година, предадоха информационните агенции.

Тази година понятието е използвано 100 пъти по-често в сравнение с миналата година. Причина са набиращите популярност протести под наслова стачка за климата, вдъхновени от 16-годишната Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да прави такава стачка, изразяваща се в напускане на учебните занятия, за да привлече вниманието върху нуждата от повече усилия в борбата с климатичните промени. Примерът ѝ последваха ученици и студенти от много страни по света. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.

В речника на Харпър Колинс са добавени и понятията influencer (инфлуенсър - човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк - телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк - методика на синтез на изображението, основаваща се на изкуствен интелект), non-binary (небинарен - хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в буквален превод: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Учениците в Италия със задължителни часове, посветени на климатичните промени

Учениците в италианските държавни училища ще имат задължителни часове, посветени на климатичните промени, предаде Асошиейтед прес. Новината съобщи в Туитър министърът на образованието Лоренцо Фиорамонти. Така Италия ще бъде първата в света страна,..

публикувано на 07.11.19 в 04:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелени библиотеки 2024" гостуват в паркове на район "Илинден" този уикенд

В събота и неделя юбилейната кампания "Зелени библиотеки 2024" ще бъде в столичния Западен парк и парк „Св. Троица“, съобщават от район "Илинден". На 3 и 4 август от 10 до 14 ч. инициативата ще предложи на столичани много музика, поезия и..

публикувано на 02.08.24 в 17:10

С положителна проба за наркотици е шофьорът, причинил катастрофата с петима пострадали в София

Пробата за наркотици на шофьора, причинил катастрофата на столичния булевард "Тодор Александров" вчера, е положителна, научи БНР.  Петима пострадали при катастрофа на столичния булевард "Тодор Александров" При инцидента..

публикувано на 02.08.24 в 14:21

Район “Кремиковци” кандидатства с проект за хубав, модерен парк в с. Яна

Администрацията на район “Кремиковци” кандидатства  за финансиране по Програмата за “Развитие  на регионите 2021-2027”, във връзка с Плана за интегрирано развитие на общините, с проект за развитие на паркова среда в с. Яна , с индикативна стойност..

публикувано на 02.08.24 в 11:29

Има загинал в катастрофата на АМ "Тракия" край София

29-годишен мъж е загинал на място при катастрофата между кола и товарен автомобил на магистрала "Тракия" в близост до София, за която съобщихме по-рано днес. Сигнал за инцидента е подаден в 8:23 часа тази сутрин, съобщиха за БНР от Центъра за..

публикувано на 02.08.24 в 10:39

Тежка катастрофа край София, един човек е тежко пострадал

Тежка катастрофа затруднява движението по автомагистрала "Тракия" в посока София. Инцидентът е станал около 8:30 часа тази сутрин на 7-мия километър на аутобана, съобщиха за БНР от МВР. Ударили са се лек автомобил и камион. Сериозно..

публикувано на 02.08.24 в 09:36

С големи закъснения се движат влаковете от София за Варна и Бургас

Нощните влакове от София за Варна и Бургас през Пловдив се движат с големи закъснения заради дерайлирането на товарния влак между гарите Долно Камарци и Мирково.  Влакът за Бургас закъснява със 150 минути, а този за Варна – със 104 минути, показва..

публикувано на 02.08.24 в 08:26

Кола се удря в спирка на бул. "Тодор Александров", петима са ранени

Петима души са пострадали при катастрофа на лек автомобил на столичния булевард "Тодор Александров" близо до обръщалото на трамвай №20. На мястото са пристигнали 5 линейки. Пострадалите са в тежко състояние Малко след 18 ч. колата се е ударила в..

публикувано на 01.08.24 в 19:33