Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Момчиловци - оазис на духовност и дълголетие

Родопчани са различни хора, те са с широка душа и в тях са втъкани добротата и гостоприемството. Векове наред са съхранили бита, културата, традициите и вярата, върху които те са стъпили здраво, каза пред Радио София Сийка Суркова, кмет на родопското село Момчиловци. Известно някога с добре развитите си занаяти, днес селото се слави с киселото мляко. Но и за това си има обяснение.

Преди около 100 години в Момчиловци са отглеждани около 40 хиляди овце, правени са кашкавалът и сиренето за войници по време на Балканската вода. Затова и доброто кисело мляко е едно наследство, което преминава в бъдещето. Преди 11 години в Момчиловци пристига делегация от Китай, за да се запознае на място как се заквасва млякото. Малко по-късно на китайския пазар се появява мляко за пиене с марка "Момчиловци". Така се ражда и фестивалът на киселото мляко, появява са и рекламата за селото на дълголетието. Стига се и до побратимяването с Шанхай.

Сийка СурковаПосетителите на Момчиловци са категорично, че усещането там е, че животът спира. Ежедневието, разбира се, е много по-спокойно от това в големия град. И не само спокойствието, недокоснатата природа и чистият въздух правят селото Център на здравно-духовния туризъм. Около него се вият туристически пътеки, а здравословната кухня включва не само един от "виновниците" за дълголетието на местните жители - киселото мляко, но и продукти от собствените градини. В околовръст са изградени 27 параклиса, както и лековито аязмо. И както отбеляза Сийка Суркова, наистина и вярата лекува и е предпоставка за дълголетие.   

И още за духовния ореол на Момчиловци. По време на посещение в селото, писателят Антон Дончев пренощува в частен дом, където е посрещнат късно през нощта с бяла роба и разпуснати коси, с газов фенер в ръката. Именно тогава се ражда образа на Елица от "Време разделно".

А какво бъдеще вижда за Родопите Сийка Суркова можете да научите в интервюто с нея на Добринка Добрева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30