Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вечният град Истанбул

Подобно на Рим и Истанбул е наречен вечен град, заради многовековната му история. Първата известна дата от историята на града, когато се споменава за поселения там, е 659 пр. Хр., когато на азиатската страна на Босфора се появяват първите гръцки заселници от Мегара и основават колония Халкедон. Днес в съвременната част на града, това е квартал "Кадъкьой". Година след първото поселение на азиатския бряг, е създаден и града в европейската част - наречен Византион, обясни гл. ас. д-р Калина Пеева от Института за Балканистика с център по Тракология.

В продължение на шест века, градът е столица на Римската империя - император Константин Велики го избира за столица. След разделянето на империята на Източна и Западна - става столица на Византийската империя. Градът е бил превземан от латините - кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход, през 1204 г. Това е едно от най-разрушителните събития за града. Дотогава в църквата “Св. София” са се пазили много важни християнски реликви, сред които и много вещи на Исус Христос и голяма част от кръста, плащеницата, сандалите и др. вещи, които са били светини за християните, но са отнесени в западна Европа, голяма част от светините просто са били унищожени.

По-късно Османското нашествие е също много разрушително. Църквата “Света София” е била отново разграбена и превърната в джамия.

В Истанбул могат да се проследят белезите на различни култури и народи, които са обитавали града в течение на векове. Много интересен е гръцкият квартал “Фенер”, където и днес може да бъде разгледана Цариградската патриаршия, както и гръцката църква “Св. Георги”. Запазен е и духът на улиците такъв, какъвто е бил векове назад. В близост до гръцкия квартал се намира и еврейският квартал “Абалат”, който е основан от евреи, които са били изгонени през XV век от Испания и се заселват и там. Запазени са две синагоги.

Могат да бъдат видени и следите от генуезци, венецианци и др., както и от българските възрожденци, които обогатяват града културно и исторически и са носители на специфична архитектура.
Интересни за туристите са също и желязната църква “Св.Стефан”, както и метохът към нея, също и Екзархийският дом. Златната църква “Хора” се намира в най-западната част на стария град и също е интересна.

Какви образци на ислямското изкуство може да видите в Истанбул - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Цветалина Танкова: Контролът на кръвната захар е най-важен в условията на епидемия

Диабетът се сочи като един от рисковите фактори при евентуална зараза с коронавирус. Затова хората с диабет трябва много стриктно да спазват мерките за дистанция и хигиена. Това обаче не означава, че са по-склонни да се заразят, в сравнение с останалите хора, подчерта пред Радио София ендокринологът проф. д-р Цветалина Танкова , началник на..

публикувано на 05.04.20 в 10:30

Двоична система бели джуджета екзалтира учените

Астрономи са открили двоична система, съставена от две бели джуджета, които се въртят в орбита помежду си на всеки 1201 секунди или малко повече от 20 минути. Системата, известна като J2322 + 0509, има третия най-кратък известен период от всички обособени двоични системи и се смята за важна цел за бъдещо наблюдение на гравитационните вълни, което я..

публикувано на 05.04.20 в 08:52

Отвориха АМ "Марица" след верижната катастрофа

Възстановено е движението в двете посоки при 67-и километър на магистрала "Марица" в района на Харманли, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". При инцидента, станал към 7.30 часа вчера сутринта при гъста мъгла и лоша видимост,  загинаха двама шофьори на тежкотоварни камиони, а няколко души бяха ранени. 

публикувано на 04.04.20 в 08:06

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48