Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вечният град Истанбул

Подобно на Рим и Истанбул е наречен вечен град, заради многовековната му история. Първата известна дата от историята на града, когато се споменава за поселения там, е 659 пр. Хр., когато на азиатската страна на Босфора се появяват първите гръцки заселници от Мегара и основават колония Халкедон. Днес в съвременната част на града, това е квартал "Кадъкьой". Година след първото поселение на азиатския бряг, е създаден и града в европейската част - наречен Византион, обясни гл. ас. д-р Калина Пеева от Института за Балканистика с център по Тракология.

В продължение на шест века, градът е столица на Римската империя - император Константин Велики го избира за столица. След разделянето на империята на Източна и Западна - става столица на Византийската империя. Градът е бил превземан от латините - кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход, през 1204 г. Това е едно от най-разрушителните събития за града. Дотогава в църквата “Св. София” са се пазили много важни християнски реликви, сред които и много вещи на Исус Христос и голяма част от кръста, плащеницата, сандалите и др. вещи, които са били светини за християните, но са отнесени в западна Европа, голяма част от светините просто са били унищожени.

По-късно Османското нашествие е също много разрушително. Църквата “Света София” е била отново разграбена и превърната в джамия.

В Истанбул могат да се проследят белезите на различни култури и народи, които са обитавали града в течение на векове. Много интересен е гръцкият квартал “Фенер”, където и днес може да бъде разгледана Цариградската патриаршия, както и гръцката църква “Св. Георги”. Запазен е и духът на улиците такъв, какъвто е бил векове назад. В близост до гръцкия квартал се намира и еврейският квартал “Абалат”, който е основан от евреи, които са били изгонени през XV век от Испания и се заселват и там. Запазени са две синагоги.

Могат да бъдат видени и следите от генуезци, венецианци и др., както и от българските възрожденци, които обогатяват града културно и исторически и са носители на специфична архитектура.
Интересни за туристите са също и желязната църква “Св.Стефан”, както и метохът към нея, също и Екзархийският дом. Златната църква “Хора” се намира в най-западната част на стария град и също е интересна.

Какви образци на ислямското изкуство може да видите в Истанбул - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Милчев

Богдан Милчев: София постави печален рекорд – за 2 години удвои жертвите на пътя

Не бива да се очаква, че с някакви конкретни мерки ще се намалят жертвите по пътищата – било с по-високи глоби, било с промени в обучението. Това призова по Радио София Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Ние периодично увеличаваме на глобите и въпреки това резултат не постигаме. За целта са необходими визия и цялостен..

публикувано на 22.01.20 в 18:56

Увеличават се смъртните случаи от рак на маточната шийка

Започна Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Измеренията на това заболяване в страната за съжаление са изключително сериозни. Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, заяви, че у нас, заради изключителното ниско ниво на първична профилактика и нередовните профилактични прегледи, процентът на..

публикувано на 22.01.20 в 17:30
По официални данни Правец е сред  местата в България с най-много слънчеви дни в годината

Слънчевият Правец привлича спортисти, туристи, предприемачи

Правец е интересен град за живеене, за учене, за туризъм - едно от местата в България с най-много слънчеви дни в годината. В това се убедихме, когато градът, разположен на 55 километра от София, стана поредната спирка на предаването "Вашия глас" по Радио София. Кметът Румен Гунински е в началото на третия си мандат, но преди това има 4..

публикувано на 22.01.20 в 17:23

"Лошата семка" - притча за силата на волята, която носим в себе си

Лоши деца не се раждат. Но ситуациите, в които сме поставени понякога, се държим лошо. Трудно е да обясним на едно дете големия и леко объркан свят, в който живеем.  Но със забавни истории и хубави илюстрации мисията се превръща във възможна. Книгата „Лошата семка“ е написана на езика на децата. Историята е докосваща, разказва за забележителната и..

публикувано на 22.01.20 в 16:55

"И за мама" има подходящи уроци

Повече от 6 години в най-големите градове на България се провеждат безплатни курсове за жените, които са в очакване на появата на рожбата си, но и за жените, които вече са гушнали своето дете. Училище „И за мама“ дава съвети за всичко, което е свързано с бременността, раждането, кърменето и отглеждането на бебето. Лекциите се водят от доказани..

публикувано на 22.01.20 в 16:39
Райна Константинова и Николай Петров

Райна Константинова: Финансирането е основополагащо за обществените медии

Обществените медии в Европа – а това е мястото, където те са възникнали и се развиват, са големи културни и социални институции. Те са важни, колкото и органите за управление на държавата. Затова са приети и съществуват редица документи, в които всички правителства поемат ангажимент да поддържат, да развиват, да пазят своите обществени медии...

публикувано на 22.01.20 в 16:11

Тази вечер дават голямата награда за литературна критика на фонд "13 века България"

Национален дарителски фонд "13 века България" и "Литературен вестник" ще връчат голямата награда на годишния конкурс-работилница за литературна критика „13 века България“ в Софийския университет тази вечер от 18.00 часа. Тази вечер, ще бъдат почетени с внимание всички участници и ще имат възможност да представят книгата, за която са написали..

публикувано на 22.01.20 в 16:10