Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Петър Панчев: Темата за донорството не трябва да слиза от дневния ред на обществото

Проф. Петър Панчев
Снимка: Ани Петрова
Тази седмица изданията на „Радиоприемница“ посвещаваме на важната тема за донорството и трансплантацията.

Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган.
От 28 държави членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население, отчитат от Министерството на здравеопазването.

Ведомството инициира и стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото Да! За живот!“ Целта ѝ е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство. 
Кампанията продължава до 5 декември тази година. 

Трансплантацията не е такъв вид хирургична дейност, в която се очаква някаква рутина, без емоции. Тя се преживява във всеки един момент. Свързана е с огромна отговорност. Особено когато донорът е жив – тогава отговорността е двойна – сподели в ефира на Радио София проф. Петър Панчев от Клиниката по урология на Александровска болница, участник в първата бъбречна трансплантация у нас.

Преди 50 години (1968-1969 г.) България е първа на Балканите, допълни проф. Панчев. През 1956-а във Франция е първата трансплантация в Европа - 2 години след направената в САЩ.

Това е дейност, която задължително се прави от екип – хирурзи, реаниматори, лабораторни лекари, анестезиолози, имунолози. Това я прави и толкова сложна.

Трансплантацията е екипна дейностЗа разлика от трансплантацията при други органи, при бъбречната се изисква пълен имунологичен статус и съвпадение. Освен това винаги се налага имуносупресивна терапия, за да не бъде отхвърлен присаденият орган.

Трансплантацията е последният шанс, последното средство за хората с хронична бъбречна недостатъчност.
Целта е да направим пациента пълноценен, нормален човек от обществото.

Незавидната за България статистика зависи от етически и личностни проблеми. Тежестта носят на плещите си лекарите от предния фронт на здравеопазването.

У нас по презумпция се смята, че човек предоставя органите си за трансплантация, в по-многочислените страни задължително се изисква регистрирано съгласие, уточни проф. Панчев. В закона обаче има вратичка – трябва да се говори с близките. Наложително е да се определят приоритетите от близки в обкръжението на евентуалния донор, смята специалистът. Защото в момента съгласието/отказът се оспорва и се стига до спъване на дейността.

Тежка и задачата на колегите в реанимацията, когато се стигне до мозъчна смърт и това трябва да се кажи на близките. Да им се обясни. Решението им за даряване на органи трябва да се вземе бързо. Но близките в такъв момент за какво по-напред да мислят…
С колкото и спънки да се сблъскваме, трансплантацията в България не бива да се пренебрегва. Трябва да се развива – категоричен е хирургът.

Сред трансплантираните има и жени, които раждат деца. Тогава и трудностите се позабравят, но трябва да се мисли и за тях, допълни проф. Панчев.

За донорството не трябва де спираме да говорим – апелира лекарят. – Темата не трябва да слиза от дневния ред на обществото, на всеки човек. Не трябва да се афишира, но всеки трябва да е наясно и когато може и се наложи – да реагира както трябва. Когато в обществото се говори за това, решилият да бъде донор, получава своеобразна подкрепа, импулс.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с проф. Петър Панчев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръките за гмуркане на Крикор Сренц по българското крайбрежие

Вече всеки здрав човек, който има желание да се гмурне под вода , може да го направи със съответната екипировка. Това занимание става все по-популярно и достъпно и по българското Черноморие, дори модерно, каза пред Радио София Крикор Сренц , председател на водолазен клуб „Нептун“ Пловдив, който е водолазен инструктор. Според него, за..

публикувано на 26.07.21 в 21:23

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50
Антоанета Костадинова стана олимпийска вицешампионка в дисциплината 10 м въздушен пистолет.

Първия олимпийски медал за България донесе Антоанета Костадинова

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 25 Юли 2021 В предаването от 28 юли може да чуете: Коментари за: Музика – „Караван..

публикувано на 26.07.21 в 14:19