Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: Memory of Nations Website

ЛЕКЦИЯ И ДИСКУСИЯ

От Чешкия център канят на лекция и дискусия с историка, публициста и дисидента Петър Плацак (Petr Placák), който преди 1989 г. се занимава със самиздат и пише за различни емигрантски списания. Началото е от 18 ч.
В текстовете си Плацак обръща внимание на европейската история през 20. век, особено върху идеологическите основи на тоталитарните режими и независимата култура в периода на т. нар. нормализация в Чехословакия. От 2013 г. работи в Института за изследване на тоталитарните режими.

СЦЕНА

Девет успешни мъже излизат днес на една сцена (City Stage). Това са актьорът Юлиан Вергов, доц. Станимир Сираков, футболната легенда Стойчо Младенов, известният с графитите си художник Станислав Трифонов – Nasimo, stand up комедиантът Ники Станоев, най-младият писател (с 8 книги) Иво Христов, тв водещият Светослав Иванов, Филип Захариев - готвач, пътешественик, писател и фотограф, параолимпиецът, шампион по тенис на маса Денислав Коджабашев, Деян Веселинов - журналист и водещ на събитието. Специален музикален гост е група Ostava.
Началото е в 16:00 ч.

ТЕАТЪР

Продължава традиционния Театрален маратон, свързан с Европейската нощ на театрите 2019. Тази вечер от 19 ч в Дома на културата "Средец" (ул.Кракра 2А) ще се играе „Летисия и любовното биле“ от Питър Шафър.

ЕКРАН

Въпреки че Киномания официално се открива утре, тази вечер в кино "Люмиер Лидл" като част от програмата на фестивала ще се прожектира българският „7“ - Омнибус от 7 късометражни филма.
Началото на I-ва част е от 19:00 ч с новелите "Better Nature", "Нина" и "Дом", а II-ра част – от 20:30 ч със: "Съвсем като мен", "Химера", "Изчезващ вид" и "Дует".

ЕКСПО

  • Международното триенале на сценичния плакат може да разгледате в Мраморното фоайе на НДК (вх.А4).

АРТ 

От тази вечер до края на ноември ще може да разгледате изложба на двама млади графици Васил Ангелов и Зоран Мише. Двамата автори са познати на публиката като част от графичното студио Принт Нест. С редица национални и международни изяви и награди зад гърба си, в галеря Нюанс те ще представят графики, правени в последната година, обхващащи темата "Тотеми".

Авторите са наблегнали на субективното, даже твърде личното изживяване, нуждата за затвърждаване на най-ценните неща в живота, а именно - любовта, приятелството, истината, издръжливостта… Тотемите и знаците, на които двамата автори се уповават, отварят въпроси за това кои са съвременните идеали и дали те наистина са тотеми. Творбите провокират и загатват кое е ценното в нашата действителност.

НАГРАДИ

В 16:00 Клуб 1 на НДК (с вход откъм Пилоните) ще отвори врати за изложба с рисунки от участниците в Националния конкурс за детска рисунка „Хари Потър – 20 години магия“. В инициативата са участвали 896 ученици от 1 до 7 клас. В 18:00 ч. започва церемонията по обявяване на победителите с гости журито на Конкурса в състав Любен Зидаров, Михаил Костов и Станислав Койчев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.