Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 интервюта на Даниел Ненчев потвърждават, че за българската култура граници няма

По време на премиерата на сборника
Снимка: Личен архив
След години предавания и срещи със забележителни личности от българската култура журналистът от различни електронни и печатни медии Даниел Ненчев събра и издаде колекция от интервюта с хора на изкуството, за много от които няма да е пресилено да се каже, че са сред най-изтъкнатите наши съвременници.

Книгата му е озаглавена „Идеи без граници”.

Тя излиза точно 30 години след началото на демократичните промени в България и в Европа. Моето поколение – на хората, чийто съзнателен живот включва тези 30 години, не живее с мантрата на покрусата „Каква я мислехме, каква стана…“. С тази книга аз казвам на всички – днес България е навсякъде по света. България е там, където е всеки един от нас. - коментира авторът. - Днес повече от всякога имаме възможност да споделяме ценности и идеи, които да се трансформират в смисъл. Както за нас, българите, така и за други хора по света. Тази книга съдържа например идеята как да преформатираме „физиката на тъгата“ в „химия на радостта“. Или пък конкретни формулировки на абстрактното понятие свобода. Или пък тайната на онова, което ни спасява – хуморът. Но не само. Тук са събрани идеите на най-светлите умове и най-ярките сърца от нашата култура. Тези, които акумулират вълнения, предизвикват размисъл, произвеждат смисли. Тези, които умеят да облагородяват, да утешават, да вдъхновяват – писателите, художниците, музикантите, актьорите, режисьорите.

В сборника (430 страници) са отговорите и мислите на Александрина Пендачанска, Александър Морфов, Алек Попов, Андрей Паунов, Васко Василев, Веско Ешкенази, Владимир Тодоров, Галин Стоев, Георги Господинов, Диана Добрева, Димитър Динев, Димитър Маринов, Иван Газдов, Илия Троянов, Йордан Камджалов, Камен Донев, Капка Касабова, Лилия Абаджиева, Лъчезар Бояджиев, Милко Лазаров, Недко Солаков, Павел Койчев, Райна Кабаиванска, Самуел Финци, Стефан Командарев, Теди Москов, Теодор Ушев, Теодосий Спасов, Христо Явашев-Кристо, Явор Гърдев, Ясен Гюзелев.

Това са хора, проправили нови пътеки за изкуството. По света. Те правят така, че да няма граници за нашата култура. По този начин общуваме със света на базата на талантите им, на техните постижения. Това са 30 ярки паралелни истории на прехода през изминалите 3 десетилетия.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова и Боян Бочев с Даниел Ненчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00