Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

30 интервюта на Даниел Ненчев потвърждават, че за българската култура граници няма

По време на премиерата на сборника
Снимка: Личен архив
След години предавания и срещи със забележителни личности от българската култура журналистът от различни електронни и печатни медии Даниел Ненчев събра и издаде колекция от интервюта с хора на изкуството, за много от които няма да е пресилено да се каже, че са сред най-изтъкнатите наши съвременници.

Книгата му е озаглавена „Идеи без граници”.

Тя излиза точно 30 години след началото на демократичните промени в България и в Европа. Моето поколение – на хората, чийто съзнателен живот включва тези 30 години, не живее с мантрата на покрусата „Каква я мислехме, каква стана…“. С тази книга аз казвам на всички – днес България е навсякъде по света. България е там, където е всеки един от нас. - коментира авторът. - Днес повече от всякога имаме възможност да споделяме ценности и идеи, които да се трансформират в смисъл. Както за нас, българите, така и за други хора по света. Тази книга съдържа например идеята как да преформатираме „физиката на тъгата“ в „химия на радостта“. Или пък конкретни формулировки на абстрактното понятие свобода. Или пък тайната на онова, което ни спасява – хуморът. Но не само. Тук са събрани идеите на най-светлите умове и най-ярките сърца от нашата култура. Тези, които акумулират вълнения, предизвикват размисъл, произвеждат смисли. Тези, които умеят да облагородяват, да утешават, да вдъхновяват – писателите, художниците, музикантите, актьорите, режисьорите.

В сборника (430 страници) са отговорите и мислите на Александрина Пендачанска, Александър Морфов, Алек Попов, Андрей Паунов, Васко Василев, Веско Ешкенази, Владимир Тодоров, Галин Стоев, Георги Господинов, Диана Добрева, Димитър Динев, Димитър Маринов, Иван Газдов, Илия Троянов, Йордан Камджалов, Камен Донев, Капка Касабова, Лилия Абаджиева, Лъчезар Бояджиев, Милко Лазаров, Недко Солаков, Павел Койчев, Райна Кабаиванска, Самуел Финци, Стефан Командарев, Теди Москов, Теодор Ушев, Теодосий Спасов, Христо Явашев-Кристо, Явор Гърдев, Ясен Гюзелев.

Това са хора, проправили нови пътеки за изкуството. По света. Те правят така, че да няма граници за нашата култура. По този начин общуваме със света на базата на талантите им, на техните постижения. Това са 30 ярки паралелни истории на прехода през изминалите 3 десетилетия.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова и Боян Бочев с Даниел Ненчев.