Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

МУЗИКА

В зала 1 на Националния дворец на културата ще се проведе "Концерт на осем рояла" по проект на българския пианист и педагог проф. Томислав Байнов. Шестнадесет пианисти от 9 държави - Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините ще изнесат 4 концерта в градовете, достигнали финалния етап на надпреварата за европейска столица на културата в България - Пловдив (16 ноември), София (18 ноември), Велико Търново (21 ноември) и Варна (23 ноември).За първи път в България ще се осъществи концерт с 360 градуса видимост, а роялите ще бъдат специално озвучени. Диригентът на концертите е Григор Паликаров.

Нов симфоничен оркестър открива своя 29-и сезон с концерт на 18 ноември от 19.30 часа в зала "България". Първата програма включва премиерна за България творба от Марк Мелитс, към която са добавени две обичани произведения - музика към пиесата "Пер Гинт" от Едвард Григ и Седмата симфония на Антонин Дворжак. Основател на оркестъра е Юлия Христова, а Борислав Йоцов започва своя втори сезон като негов диригент и артистичен директор.

ТЕАТЪР

Народният театър "Иван Вазов" кани на специална туристическа разходка "Зад завесата" в сградата на театъра с гид Гергана Змийчарова. Инициативата "Зад завесата"  започва на 4 ноември 2019 г. в сезона, в който трупата на театъра отбелязва 170-годишнината от рождението на своя патрон Иван Вазов, като всеки понеделник между 10.00 ч. и 13.00 ч. ще се правят туристически разходки на групи от по 14 човека с гид. Посетителите могат да се запознаят отблизо със случващото се зад кулисите, на сцената, в гримьорните, гардероба и реквизита, както и да научат факти от богатата история на театъра.

Премиерата на комедията "Голямото влизане" е тази вечер на сцената "Нов театър - НДК". Пиесата на Никола Маринов е политическа сатира за влизането ни в Европейския съюз. Колкото повече отиваме към бурлеската и фарса, толкова повече се приближаваме към действителността, толкова повече се смеем, за да не плачем, толкова повече не ни се влиза, ама толкова повече няма и да ни се излиза. Режисьор е Николай Акимов, в ролите - Йордан Карачивиев, Юлия Георгиева, Иван Рангелов, Георги Грозев, Виолета Коларова  / Александра Йошева и Валентин Василев.

Театрална работилница "Сфумато" представя резултатите от 3-седмичното ателие "Сюжет за кратък разказ" (18 септември-7 октомври 2019) с предмет на изследване любовта, смъртта и писането в живота и творчеството на руския писател А. П. Чехов. Участниците в ателието са работили по две теми - "Годениците на д-р Чехов" с водещ Маргарита Младенова и "Животецът ми мина, все едно не съм го живял..." с Иван Добчев.

ИЗЛОЖБИ

В галерия „Стубел“ Георги Маринов открива самостоятелна изложба, която лаконично е озаглавил „Скулптура”. В експозицията скулпторът представя три цикъла, върху които работи от години и които засягат теми, обединени от мисълта за фрагментарността в нашия живот.Първият цикъл, „Паднали ангели”, е замислен от него отдавна, но идеята до този момент се въплъщава само във формата на скици. Предстоящата изложба го подтиква да я извае в материал. Останалите два цикъла са "Воини" и "Отломки от времето". Експозицията включва 12 скулптури от камък и 12 рисунки

От 18,00 ч. в галерия „Аросита” ще бъде открита юбилейна изложба на Екатерина Гецова по повод 75 –та й годишнина. За художничката опияняващият еликсир на истината е стъклото. От него и чрез него тя черпи вдъхновение, стимул и мотивация вече повече от пет десетилетия. Този труден за овладяване материал  в ръцете й е изцяло опитомен. В експозицията са представени няколко пана, в които стилът й е силно разпознаваем. Изработени в смесена техника, съчетаваща ситопечат, релеф, рисувано стъкло. В новите си серии пластики, тя използва дървото като суров, почти необработен блок, който служи за основа, на стъклените детайли. Тази негова функция, на постамент обаче е само привидна. Дървото контрастира и едновременно с това допълва стъклото. Прозрачността и отразяващата му способност изпъкват още по ярко, заобиколени от плътната дървена маса.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.