Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Валентина Стоева: Смехотворни са твърденията за травмиращ ефект на илюстрациите за Хари Потър

Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от изключителния български илюстратор - Любен Зидаров
Снимка: Ани Петрова

На 13 ноември бяха пуснати в продажба нови седем юбилейни издания от поредицата за малкия магьосник Хари Потър по повод 19-годишнината от излизането в България на първия роман на Джоан Роулинг - "Хари Потър и философският камък".
Кориците на всичките седем книги са нарисувани от 95-годишния български илюстратор Любен Зидаров - художник с над 70 години творческа биография, който е автор на илюстрациите на над 200 издания, сред които Андерсенови приказки, "Приказките на Шехерезада", "Островът на съковищата", "Принцът и просякът" и др. Именно тези рисунки предизвикаха бурни дискусии и вълна от негативни коментари.

Твърденията за травмиращ ефект на илюстрациите върху детската психика от една страна са смехотворни, а от друга носят обремененост на спомените на възрастните, които свързват неговите илюстрации със собственото си детство, каза пред Радио София председателят на Фондация "Детски книги" Валентина Стоева:

Голяма част от възрастните не съумяват да погледнат на подобни рисунки така, както би погледнало едно дете - съвсем необременено, като просто търси да открие дали ще намери онова, което то вижда чрез текста и във въображението си. Аз не смятам, че тези юбилейни издания са травмиращи. Напротив, мисля, че в цялата тази буря никой не си направи труда да попита децата какво те наистина мислят. 

Социалните мрежи са чудесна трибуна за всеки, който има собствено мнение, независимо дали то почива на знание. Но трябва да бъде показвано уважение, независимо дали дадена общност има сетива за изкуството. Не може да е нормално да се натрапва по груб и грозен начин някое мнение или да се обявяваме за последна инстанция, изтъкна Стоева. Тя добави, че и този случай отново извежда на преден план липсата на стандарти за качество. В много страни, които са извършили преход от един режим към друг, съществуват органи от експерти, които съдят за книгите и илюстрациите по професионално изградени критерии.

На 5 декември в България пристига Джеф Кини, създателят на поредицата "Дневникът на един Дръндьо", съобщи още Валентина Стоева. Карикатуристът е обявен за една от най-влиятелните личности на XX век от сп. "Тайм". Поредицата му е помогнала на много деца, които не са харесвали четенето, да станат активни читатели.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Цветарска: Заедно ще преминем по-леко през предизвикателствата на множествената склероза

Световният ден на множествената склероза – 30 май, тази година преминава под мотото „Свързване“ (connections), а целта на международната инициатива е да повиши информираността за заболяването и да бъдат премахнати ограниченията пред диагностицираните пациенти. Заради пандемията от коронавирус, тази година Фондация „Множествена склероза..

публикувано на 30.05.20 в 09:10
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18