Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виена - имперско излъчване и люлка на великите музикални майстори

Столицата на Австрия - Виена е разположена в подножието на Алпите, на брега на река Дунав,  на 60 km от границите със Словакия и Унгария. Виена е слънчев град, където достатъчно ясно са отделени и четирите годишни времена. През зимата средната температура на въздуха е +1 °C, рядко има студове от −12 до −18 °C, често падат снегове.Макар и територията да е била населена още V век преди Христа, значимостта на града нараства неимоверно след Х век.
Имперското си излъчване Виена дължи на Хабсбургите, чиято резиденция е там в продължение на около 5 столетия. От ХV век тя става научен, духовен и културен център в Европа и основен град на Свещената римскса империя.

На два пъти - през ХVІ и ХVІІ век, нашествията на османските войски на запад биват спрени при Виена. В началото на ХІХ век градът става столица на Австрийската империя и ядро на високата култура.

Дълъг е списъкът на великите композитори, които са живели и творили в тази столица на музиката. Сред тях са Моцарт, Брамс, Щраус, Бетовен, Шуберт, Густав Малер и много други, които завинаги обвързват града с музикалната история. Проф. Румяна Прешленова

Разбира се, архитектурата, музеите, парковете и музиката са в основата на притегателната сила на града, но неповторимата му атмосфера се крие също в прословутите автентични кафенета, които през 2011-а ЮНЕСКО обяви за част от световното нематериално културно наследство.
Изобщо както казва проф. д-р Румяна Прешленова от Инситиутът за балканистика с център по тракология "Виена е градът, на базата на който се е формирал нашият комплекс за изостаналост".

Чуйте повече в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Цветалина Танкова: Контролът на кръвната захар е най-важен в условията на епидемия

Диабетът се сочи като един от рисковите фактори при евентуална зараза с коронавирус. Затова хората с диабет трябва много стриктно да спазват мерките за дистанция и хигиена. Това обаче не означава, че са по-склонни да се заразят, в сравнение с останалите хора, подчерта пред Радио София ендокринологът проф. д-р Цветалина Танкова , началник на..

публикувано на 05.04.20 в 10:30

Двоична система бели джуджета екзалтира учените

Астрономи са открили двоична система, съставена от две бели джуджета, които се въртят в орбита помежду си на всеки 1201 секунди или малко повече от 20 минути. Системата, известна като J2322 + 0509, има третия най-кратък известен период от всички обособени двоични системи и се смята за важна цел за бъдещо наблюдение на гравитационните вълни, което я..

публикувано на 05.04.20 в 08:52

Отвориха АМ "Марица" след верижната катастрофа

Възстановено е движението в двете посоки при 67-и километър на магистрала "Марица" в района на Харманли, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". При инцидента, станал към 7.30 часа вчера сутринта при гъста мъгла и лоша видимост,  загинаха двама шофьори на тежкотоварни камиони, а няколко души бяха ранени. 

публикувано на 04.04.20 в 08:06

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48