Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виена - имперско излъчване и люлка на великите музикални майстори

Столицата на Австрия - Виена е разположена в подножието на Алпите, на брега на река Дунав,  на 60 km от границите със Словакия и Унгария. Виена е слънчев град, където достатъчно ясно са отделени и четирите годишни времена. През зимата средната температура на въздуха е +1 °C, рядко има студове от −12 до −18 °C, често падат снегове.Макар и територията да е била населена още V век преди Христа, значимостта на града нараства неимоверно след Х век.
Имперското си излъчване Виена дължи на Хабсбургите, чиято резиденция е там в продължение на около 5 столетия. От ХV век тя става научен, духовен и културен център в Европа и основен град на Свещената римскса империя.

На два пъти - през ХVІ и ХVІІ век, нашествията на османските войски на запад биват спрени при Виена. В началото на ХІХ век градът става столица на Австрийската империя и ядро на високата култура.

Дълъг е списъкът на великите композитори, които са живели и творили в тази столица на музиката. Сред тях са Моцарт, Брамс, Щраус, Бетовен, Шуберт, Густав Малер и много други, които завинаги обвързват града с музикалната история. Проф. Румяна Прешленова

Разбира се, архитектурата, музеите, парковете и музиката са в основата на притегателната сила на града, но неповторимата му атмосфера се крие също в прословутите автентични кафенета, които през 2011-а ЮНЕСКО обяви за част от световното нематериално културно наследство.
Изобщо както казва проф. д-р Румяна Прешленова от Инситиутът за балканистика с център по тракология "Виена е градът, на базата на който се е формирал нашият комплекс за изостаналост".

Чуйте повече в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Милчев

Богдан Милчев: София постави печален рекорд – за 2 години удвои жертвите на пътя

Не бива да се очаква, че с някакви конкретни мерки ще се намалят жертвите по пътищата – било с по-високи глоби, било с промени в обучението. Това призова по Радио София Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Ние периодично увеличаваме глобите и въпреки това резултат не постигаме. За целта са необходими визия и цялостен поход..

публикувано на 22.01.20 в 18:56

Увеличават се смъртните случаи от рак на маточната шийка

Започна Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Измеренията на това заболяване в страната за съжаление са изключително сериозни. Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, заяви, че у нас, заради изключителното ниско ниво на първична профилактика и нередовните профилактични прегледи, процентът на..

публикувано на 22.01.20 в 17:30
По официални данни Правец е сред  местата в България с най-много слънчеви дни в годината

Слънчевият Правец привлича спортисти, туристи, предприемачи

Правец е интересен град за живеене, за учене, за туризъм - едно от местата в България с най-много слънчеви дни в годината. В това се убедихме, когато градът, разположен на 55 километра от София, стана поредната спирка на предаването "Вашия глас" по Радио София. Кметът Румен Гунински е в началото на третия си мандат, но преди това има 4..

публикувано на 22.01.20 в 17:23

"Лошата семка" - притча за силата на волята, която носим в себе си

Лоши деца не се раждат. Но ситуациите, в които сме поставени понякога, се държим лошо. Трудно е да обясним на едно дете големия и леко объркан свят, в който живеем.  Но със забавни истории и хубави илюстрации мисията се превръща във възможна. Книгата „Лошата семка“ е написана на езика на децата. Историята е докосваща, разказва за забележителната и..

публикувано на 22.01.20 в 16:55

"И за мама" има подходящи уроци

Повече от 6 години в най-големите градове на България се провеждат безплатни курсове за жените, които са в очакване на появата на рожбата си, но и за жените, които вече са гушнали своето дете. Училище „И за мама“ дава съвети за всичко, което е свързано с бременността, раждането, кърменето и отглеждането на бебето. Лекциите се водят от доказани..

публикувано на 22.01.20 в 16:39
Райна Константинова и Николай Петров

Райна Константинова: Финансирането е основополагащо за обществените медии

Обществените медии в Европа – а това е мястото, където те са възникнали и се развиват, са големи културни и социални институции. Те са важни, колкото и органите за управление на държавата. Затова са приети и съществуват редица документи, в които всички правителства поемат ангажимент да поддържат, да развиват, да пазят своите обществени медии...

публикувано на 22.01.20 в 16:11

Тази вечер дават голямата награда за литературна критика на фонд "13 века България"

Национален дарителски фонд "13 века България" и "Литературен вестник" ще връчат голямата награда на годишния конкурс-работилница за литературна критика „13 века България“ в Софийския университет тази вечер от 18.00 часа. Тази вечер, ще бъдат почетени с внимание всички участници и ще имат възможност да представят книгата, за която са написали..

публикувано на 22.01.20 в 16:10