Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ

В галерия "Академия", от 18.00 ч. ще бъде открита фотографската изложба на студенти и преподаватели от различни специалности на Националната художествена академия. Представени са двадесет автора с четиридесет фотографии, като това са както преподаватели от различни специалности в НХА, така и преподавателите и студентите от магистърска програма "Фотография". Някои от участниците са Венелин Шурелов, Георги Янков, Генади Гатев, Десислава Христова, Иван Кюранов и Йоана Ангелова. Куратори са Свилен Стефанов и Мирослав Богданов.

В Изложбен център "Шипка" 6, галерия "Сан Стефано", от 11.00 ч. започва Осмо международно триенале на графичните изкуства. Организатор е Съюзът на българските художници. Форумът събира над 300 участници от 36 страни. Международното триенале на графиката е форум за графично изкуство, който се провежда от 1995 г. и отразява развитието на художествената графика в България и по света. Осмото издание обхваща серия от изложби и събития, ориентирани едновременно към специализираната и към широката публика и предлагащи богата и разнообразна програма.Триеналето е утвърдено като един от най-авторитетните международни форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят свои дигитални графики и графични инсталации. Национално жури селектира най-добрите творби от над 300 автори, чиито графики формират престижната колекция, изложена в пространствата на "Шипка 6", а международно жури за наградите определя носителите на призовете.  Основната изложба е разположена в реконструираната зала на първия етаж в галерията на "Шипка" 6 и ще бъде първата в реновираното пространство.

ПРАЗНИК

Днес се отбелязва и празникът на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Честването започва след решение на Академичния съвет на университета от 28 октомври 1994 г. на църковния празник на св. Климент, архиеп. Охридски - 25 ноември.

КОНКУРС

Българската национална телевизия ще бъде обяви българския изпълнител на 65-ия международен песенен конкурс "Евровизия" 2020. "Евровизия" се организира ежегодно от 1956 г. в сътрудничество между обществените радио и телевизионни компании в Европа. Домакин на шоуто обикновено е страната, чиято песен е спечелила първо място предходната година. Конкурсът се излъчва от над 50 телевизии в Европа, САЩ, Австралия, Китай и други, като събира аудитория от над 200 милиона зрители. През 2020 г. "Евровизия" ще се състои в холандския град Ротердам на 12, 14 и 16 май.

КОНЦЕРТ

Национален дворец на културата, в зала 1, от 20.00 ч. започва концертът "Между два свята" на цигуларя Марио Хосен и пианиста Адриан Йотикер. По време на концерта двамата ще се изправят един срещу друг на дуел с произведенията на Николо Паганини. За първи път гостите ще чуят произведения в автентична версия на живо за първи път след тяхното оригинално изпълнение през XIX век.

АКАДЕМИЯ

В Националния дворец на културата ще се проведе академия за актьори с интерес към кино, реклами и телевизия - Screen Acting Academy. В академията ще могат да участват всички с професионален опит, както и такива с интерес към актьорската професия, тийнейджъри и възрастни до 35 години. Академията ще открие актьорът Димитър Маринов, който от години живее и работи в Америка, а в началото на 2019 г. участва на 91-ите филмови награди "Оскар" на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ като част от екипа на филма "Зелената книга", отличен в категорията за най-добър филм.

ЗАД КУЛИСИТЕ

Народен театър "Иван Вазов" организира специална туристическа разходка "Зад завесата" в сградата на театъра. Гидове на обиколката ще бъдат завеждащият архива и музея на Народния театър Мария Даиева и актрисата Гергана Змийчарова. Посетителите ще имат шанса да видят сцените, механизацията, красивите фоайета, ателиетата, където се изработват декори, част от реквизита за спектакли, да надникнат в гримьорните, където актьорите се подготвят за представления, както и в гардероба, където се съхраняват костюми от актуални и минали представления. Това ще бъде съчетано с разказ за миналото и настоящето на театъра, който има 250 щатни и гостуващи актьори, и почти толкова технически и административен екип.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26