Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доротея Табакова: Университетът е място на памет

Снимка: uni-sofia.bg
Тази седмица тема в предаването “Радиоприемница” ще бъде паметта - как и какво помним, кое придобива за нас символна стойност, защо е важно да съхраняваме това познание.
Днес Софийският университет “Климент Охридски” отбелязва патронния си празник, а гост в предаването е ас. Доротея Табакова - магистър по класическа филология, преподавател по “Старогръцки език", “История и теория на превода” във Факултета по класически и нови филологии.

“Университетът, който някога е бил мечта за мнозина, единственият път за разцвет, сега вече става по някакъв начин оспорим и заменим, не защото има други университети, а защото има други варианти на живот, които не предполагат висока образованост", казва Табакова.

Традиционният празник, според нея, е място за разчупване на делника, място за почит, за преповтаряне, препотвърждаване и реактуализация на всичко онова, което сме. Основният смисъл на празника, е че е момент за преосмисляне.

“Университетът е par excellence място на памет. Той е предвиден като такова нещо. И разликата между една школа, в която получавате квалификация, за да излезете на пазара на труда, и университета, минава някъде точно там”. По тази причина и криворазбраният прагматизъм, че се подготвят кадри за пазара на труда, е нещо, което “убива университета в университета”, защото обикновената професионална квалификация гради място на пазара на труда, не гради личност. Университетът гради личности, ценности и морал.

Според нея, в момента знанието в голяма степен съществува партикуларно - научаваме “всичко за нищо”, търси се непосредствен, бърз ефект от това, което е научено.

Паметта не се гради от това, че се научават някакви факти. "Фактът извън контекста не означава нищо - той не гради представи. Студентите знаят, че ще бъдат изпитвани под формата на тест, знаят, че се забавлява под формата на куиз. Знанието вече е сведено до знание на единични факти. “За да може да функционира предаването от учител към ученик, това предполага много по-сложна комуникация, която не е сведена само до техническо предаване на знания”, казва тя.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любовта е извънредно положение и без епидемична ситуация

Здрава Каменова, Стефания Колева и Богдана Трифонова – трите прекрасни актриси, които създадоха чудесния, смешен спектакъл „Извънредно положение“ пренесоха част от настроението и репликите в ефира на Радио София. „Искахме да противостоим на всички неприятни емоции, които преживявахме от епидемията. И както си говорихме и вайкахме с Богдана..

публикувано на 04.12.20 в 12:38

Снежана Йовева-Димитрова: До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”

До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”, която дава възможност на всички български общности по света да гледат безплатно 22 български филма.  “В тази отминаваща и трудна година за всички, Държавният културен институт успя да реализира немалко онлайн инициативи, а и навършихме през тази година 15 години от създаването на института...

публикувано на 04.12.20 в 12:19

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова о т столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:04

Как българска компания за натурални продукти попадна в книга за Кралското семейство

За първи път в историята българска съвременна компания е удостоена с покана за участие в книга за Кралското семейство. Книгата разказва подробности за първата година на сина на Меган Маркъл и Принц Хари - Арчи - Baby Sussex, написана от кралския кореспондент Робърт Джобсън. Книгата с историята от първата година на живота им като семейство от..

обновено на 04.12.20 в 11:06

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, съобщава БГНЕС. Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна..

публикувано на 04.12.20 в 10:30

Определиха фазите и районите за ваксиниране срещу Covid-19

Националeн план за ваксиниране срещу COVID-19 бе приет от Министерския съвет. Планът е разработен от работна група от Изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, Българския лекарски съюз, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на Световната здравна организация, съобщи министърът на..

публикувано на 04.12.20 в 10:25
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита Света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.20 в 08:27