Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доротея Табакова: Университетът е място на памет

Снимка: uni-sofia.bg
Тази седмица тема в предаването “Радиоприемница” ще бъде паметта - как и какво помним, кое придобива за нас символна стойност, защо е важно да съхраняваме това познание.
Днес Софийският университет “Климент Охридски” отбелязва патронния си празник, а гост в предаването е ас. Доротея Табакова - магистър по класическа филология, преподавател по “Старогръцки език", “История и теория на превода” във Факултета по класически и нови филологии.

“Университетът, който някога е бил мечта за мнозина, единственият път за разцвет, сега вече става по някакъв начин оспорим и заменим, не защото има други университети, а защото има други варианти на живот, които не предполагат висока образованост", казва Табакова.

Традиционният празник, според нея, е място за разчупване на делника, място за почит, за преповтаряне, препотвърждаване и реактуализация на всичко онова, което сме. Основният смисъл на празника, е че е момент за преосмисляне.

“Университетът е par excellence място на памет. Той е предвиден като такова нещо. И разликата между една школа, в която получавате квалификация, за да излезете на пазара на труда, и университета, минава някъде точно там”. По тази причина и криворазбраният прагматизъм, че се подготвят кадри за пазара на труда, е нещо, което “убива университета в университета”, защото обикновената професионална квалификация гради място на пазара на труда, не гради личност. Университетът гради личности, ценности и морал.

Според нея, в момента знанието в голяма степен съществува партикуларно - научаваме “всичко за нищо”, търси се непосредствен, бърз ефект от това, което е научено.

Паметта не се гради от това, че се научават някакви факти. "Фактът извън контекста не означава нищо - той не гради представи. Студентите знаят, че ще бъдат изпитвани под формата на тест, знаят, че се забавлява под формата на куиз. Знанието вече е сведено до знание на единични факти. “За да може да функционира предаването от учител към ученик, това предполага много по-сложна комуникация, която не е сведена само до техническо предаване на знания”, казва тя.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30

Световен ден на бабите, дядовците и възрастните хора

Всяка последна неделя на месец юли, католическата общност по света отбелязва Световния ден на бабите, дядовците и възрастните хора. Денят е учреден от Папа Франциск преди няколко години, след негова неделна молитва. Целта е да се подчертае значението на възрастните хора в обществото. Защо децата обичат да прекарват време с баба и дядо,..

публикувано на 23.07.24 в 11:04

НМД обяви кампания за набиране на средства за децата от с. Воден

Национална мрежа за децата обяви кампания за набиране на средства за децата, чиито домове са засегнати от големия пожар в с. Воден, общ. Болярово. Към момента има информация за 2 деца, останали без дом, каза пред Радио София Георги Богданов - изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. "Съвсем наскоро семействата са си купили дом, оправили..

публикувано на 23.07.24 в 09:41

Във вторник гръмотевични бури и температура в София около 29°

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 29° и..

публикувано на 23.07.24 в 07:35
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19