Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Тренев: Всичко около нас носи информация за събитията и делата ни

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка. Дори в една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент - смята авторът, издател и пътешественик

Мона Лиза на Леонардо да Винчи продължава да вълнува и да предизвиква дискусии
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В “Радиоприемница” избрахме днес да говорим за закодираното и препредадено знание, което се крие в изкуството, в артефактите, книгите, картините. За тази алтернативна памет и умението да разчитаме символи и алегории ни помага авторът и издател (и пътешественик) Александър Тренев.

Всеки вижда това, което знае – гласи една мъдрост. В същото време това, което правим, отеква във вечността. Последствията от нашите дела са навсякъде – виждат се в сгради, в изобразително изкуство… - на безкрайно много места – смята Александър Тренев.

Пътуването и запознаването с различни култури (включително с нашата), ни помага да разберем историята не само от текстове, но и визуално. Навсякъде могат да се видят знаци за събитията, които са се случили, и хората, които са участвали. Достатъчно е да имаме очи и интерес, за да видим тези маркери от времето.

Александър Тренев                       Снимка:Ани Петрова

Паметта е присъща на човека и на човечеството като цяло. Не може да бъде изличена. Историята (науката) е част от паметта ни. Това, което е около нас, народните песни, художествената литература – също е памет.

Но само фактите не са достатъчни. Човек, който се интересува от културата и цивилизацията изобщо, трябва да ги свърже, да знае контекста им, да направи изводи.

Александър Тренев убеждава, че и една скулптура, платно или гравюра може да ти каже много за епохата, от която идва. В една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент.

Той посочи конкретни примери на творби в различни галерии, които носят закодирана или явна информация, послание и памет.
Наистина, много лесно помним образи, но не бива да забравяме, че зад тях се крие история.

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка – подчертава Тренев. И допълва: Интернет дава възможност за бърза информация, но все пак книгите остават най-главният и сигурен източник.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Александър Тренев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Пощенска кутия за приказки-3" има и изненадващо попълнение от автори

„Пощенска кутия за приказки“ продължава да се пълни, независимо от пандемичните ограничения и трудности през последните месеци. Идеята на Гери Турийска и съмишленици не само е жива 11 години след началото, но поредното издание вече е факт. „Началото беше без намерение за бизнес“, припомни си Гери Турийска в студиото на Радио София...

публикувано на 26.02.21 в 12:00

София Филм Фест показва премиерно римейка на трилогията за Хан Аспарух – „Ханът и империята“

В рамките на София Филм Фест ще бъде премиерата на римейка на трилогията за Хан Аспарух – „Ханът и империята“ на акад. Людмил Стайков. “Този филм е на 40 години. Останал е в спомените ми с епичността на филма. Вълнуващият разказ, който е за филма и това ме провокира. Той не е достатъчно експлоатиран като други филми, повтаряни по телевизията, защото..

публикувано на 26.02.21 в 11:10
Елена Кърпачева

Децата са огледало на родителите си

Децата са такива, каквито са ги направили родители им, те са тяхно огледало. Когато едно дете е агресивно, има основателна причина да бъде такова - дали вкъщи има неразбирателство, дали по някакъв начин е било мотивирано от родителите. обикновено родителите считат, че когато детето е по-агресивно, може да си пробие по-лесно път в живота, казва Елена..

публикувано на 26.02.21 в 09:57

Сами по себе си компютърните игри не са предпоставка за агресия при децата

“Компютърните игри, екшъните и насилието, което децата възприемат през медиите, не означава, че ще станат по-агресивни в училище. Много зависи също така и каква е семейната среда, до каква степен в обществото, в което детето живее насилието е тема и е допустимо и каква е способността на детето да се саморегулира, казва психологът Андрей Ганев..

публикувано на 26.02.21 в 09:26

С годините цветът на очите се променя

С възрастта очите стават по-светли, особено страдат тези, които първоначално са родени светлооки. Има такава диагноза „избледнели очи”, обяснява офталмологът доц. Ирина Лещенко от Катедрата по очни болести на Националния медико-хирургичен център в Москва. Цветът на ириса зависи от количеството пигмент, ако в ириса има много пигмент, това означава, че..

публикувано на 26.02.21 в 08:15

1822 нови случая на Covid-19 са регистрирани у нас

1822 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас за денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. 689 са се излекували, а 53 души са починали. За последните 24 часа у нас са направени 12 645 теста. Броят на активните случаи продължава бавно да нараства като в момента те са 31 173. От тях 4368 са хоспитализирани, а 370 са настанени в..

публикувано на 26.02.21 в 08:03

Очаква ни слънчев петък

В петък над страната ще бъде предимно слънчево, сутринта в Дунавската равнина на места мъгливо, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа слаб вятър от югозапад. Минималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, за София 3. Дневните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса, за района на София 16, по Черноморието 15-16..

публикувано на 26.02.21 в 07:35