Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Тренев: Всичко около нас носи информация за събитията и делата ни

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка. Дори в една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент - смята авторът, издател и пътешественик

Мона Лиза на Леонардо да Винчи продължава да вълнува и да предизвиква дискусии
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В “Радиоприемница” избрахме днес да говорим за закодираното и препредадено знание, което се крие в изкуството, в артефактите, книгите, картините. За тази алтернативна памет и умението да разчитаме символи и алегории ни помага авторът и издател (и пътешественик) Александър Тренев.

Всеки вижда това, което знае – гласи една мъдрост. В същото време това, което правим, отеква във вечността. Последствията от нашите дела са навсякъде – виждат се в сгради, в изобразително изкуство… - на безкрайно много места – смята Александър Тренев.

Пътуването и запознаването с различни култури (включително с нашата), ни помага да разберем историята не само от текстове, но и визуално. Навсякъде могат да се видят знаци за събитията, които са се случили, и хората, които са участвали. Достатъчно е да имаме очи и интерес, за да видим тези маркери от времето.

Александър Тренев                       Снимка:Ани Петрова

Паметта е присъща на човека и на човечеството като цяло. Не може да бъде изличена. Историята (науката) е част от паметта ни. Това, което е около нас, народните песни, художествената литература – също е памет.

Но само фактите не са достатъчни. Човек, който се интересува от културата и цивилизацията изобщо, трябва да ги свърже, да знае контекста им, да направи изводи.

Александър Тренев убеждава, че и една скулптура, платно или гравюра може да ти каже много за епохата, от която идва. В една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент.

Той посочи конкретни примери на творби в различни галерии, които носят закодирана или явна информация, послание и памет.
Наистина, много лесно помним образи, но не бива да забравяме, че зад тях се крие история.

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка – подчертава Тренев. И допълва: Интернет дава възможност за бърза информация, но все пак книгите остават най-главният и сигурен източник.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Александър Тренев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марсоходът "Кюриосити" откри следи от древно "меганаводнение" на Марс

Днес Червената планета е невероятно суха и прашна. Учените обаче продължават да трупат доказателства, че някога е била воден свят. Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от древен потоп с библейски размери, най-вероятно настъпил в резултат на сблъсък с астероид, който е променил климата, пише сп. "Сайънтифик рипортс". Освен няколко свръхсолени езера..

публикувано на 24.11.20 в 18:44

Танцът като терапия

Танцът може да се използва като терапия. В днешно време съществува музикална терапия, която се практикува от хиляди хора. Нашите предци са се лекували чрез фолклорните танци с ритъм и движение. “Танцът е част от процеса на лечение. Разбира се, една много важна и красива част. В психотерапията танцът се използва като част от самата сесия, като подпомага..

публикувано на 24.11.20 в 17:13

Д-р Маша Гавраилова: Липсват мерки от страна на държавата за ограничаване на тютюнопушенето

На 19 ноември отбелязахме Международния ден без тютюнев дим. Цялостното отбелязване на деня премина онлайн. Такава беше и инициативата “Да спечелим заедно един ден без цигари”. Този ден отмина и както често се случва, хората продължават да правят това, което знаят. Проучване на Националната пациентска организация показва, че 46% от българите са..

публикувано на 24.11.20 в 16:37

Инж. Кирил Ризов: Затвор и конфискация срещу нерегламентираните превози

Автобусните и таксиметровите превозвачи обявиха ефективен протест на 25 ноември. Фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници. Инж. Кирил Ризов , председател на Съюз “Такси”, заяви пред Радио София, че бивши и настоящи народни..

публикувано на 24.11.20 в 15:19

Човек загина, а други са пострадали при инцидент на строеж в София

Човек загина, а други четирима са пострадали на строеж в София. Паднало е арматурно желязо върху работниците на строеж в района на столичния пазар „Димитър Петков”. Сигналът за инцидента е получен към 13.15 часа.  Работниците са били на строежа, когато скелето се е срутило.  Пострадалите работници са откарани в няколко лечебни заведения в столицата -..

публикувано на 24.11.20 в 14:52
Алберт Попов

Уважението и коректното съперничество съхраняват смисъла на спорта

Теми и гости в предаването: За „цирковете“ в българския футбол и тлеещите междуличностни конфликти – разговор в студиото с водещия Константин Лавсов. Поставихме акцент върху едно от малкото международни, важни постижения на българския спорт, през отиващата си карантинна година – сребърния медал на Ивайло Иванов от Европейското първенство..

публикувано на 24.11.20 в 14:47

Нов симфоничен оркестър влиза в УМБАЛ "Александровска"

От днес започва поредица от концерти под надслов “Музиката лекува”. Инициативата се осъществява от Нов симфоничен оркестър и е предназначена за пациентите от “Александровска болница”. “Ние имаме партньорство с психиатричната клиника на УМБАЛ “Александровска” от 2016 г. един наш цигулар Златина Панайотова работи там като музикотерапевт. Впоследствие..

публикувано на 24.11.20 в 13:37