Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паметта - наръчник за управление

Снимка: Pixabay
Паметта е определяща за нашето битие, тя е основният пространствен ориентир и компас в живота ни, ако започнем да я губим, това е едно от най-ужасяващите загуби на личността. “Паметта е личният дневник, който всички носим със себе си”, казва Оскар Уайлд. За това как да запазим паметта си говори Светлана Минева, редактор на книги, свързани с функционалната памет.

“Паметта е не просто способността да запомняме, но и възможността след това да ги извлечем, когато на нас ни трябват. Първо трябва да бъдем впечатлителни, да забелязваме определени неща около себе си, които след това могат да ни свършат работа”. Ние виждаме много неща, но запомняме само това, което ни е впечатлило.

Паметта се дели на краткотрайна и дълготрайна, като краткотрайните ни спомени са свързани с ежедневните неща, които виждаме и ни впечатляват. Упражненията за краткотрайна памет, всъщност целят да ни накарат да бъдем по-впечатлителни.
Неприятните мисли, свързани с вечния въпрос “Изключих ли ютията преди да изляза?” са свързани с рутината. Това, което е станало рутинно за мозъка, не провокира повишено внимание и така се получава “бяло петно”.

Един от пътищата да се засили паметта (и да намалеят “белите петна”) е визуализацията. Повечето хора запомнят повече, когато четат - около 80% от паметта ни е т.нар. визуална памет. Това е и причината хората, които гледат повече телевизия да имат по-слаба памет от хората, които четат. 
Трик за запаметяване е т.нар. “Умствено око” - това е да си правите асоциации за определени неща, за да можете да ги запомните (например двойката прилича на лебед, нулата има формата на геврек, а единицата прилича на свещ).

Близък до проблема с паметта, е проблемът с концентрацията. Обикновено причината за лошата концентрация е, че не се замисляме за прочетеното и за това кое е най-важното, т.е. тук вече трябва да проявим селективна памет. Това може да се тренира, като от един текст се отделя най-важното, второстепенното и това, което е излишно. Концентрацията обаче им отношение и към общото ни състояние - дали сме се наспали, нахранили, дали спортуваме, както и това дали пушим. Доказано е, че пушачите имат по-лоша памет и по-трудно се концентрират от хората, които не пушат.

За учениците, които трябва да запомнят много информация е много важно да запомнят правилно, а това става с график, който се спазва. 25 минути трае най-добрата концентрация, затова графикът на учене е 25 мин. учене, пет минути почивка. Доброто учене включва 4 такива пасажа по 25 мин. След тези два часа е хубаво да има една по-голяма почивка от 20 минути.

Друг масов проблем е помненето на имена. Обикновено хората, които помнят добре числа, са много лоши физиономисти. Има си трик за запомняне на имена - при запознанство е хубаво да разгледате добре новия си познат, в повечето случаи има нещо характерно за лицето му (бенка, широк нос, красиви очи), и е хубаво да споменете името му поне три пъти.

Има и музикална памет. Всички музиканти я използват постоянно - тя е съчетание между визуалната памет, слухова и кинетична памет. Развитието на тази памет при музикантите става след ужасно много упражнения и слушане на едно и също произведение, изпълнено от различни изпълнители. Свиренето на музикален инструмент може да се използва като упражнение при по-възрастни хора, за да подобрят паметта и концентрацията си, а също и за повишаване на интелигентността дори.

Стратегия за тези, които учат нови думи от чужд език е развитието на кинетичната памет с писане на думите на ръка, както и флаш картите (картончета с изписана дума от едната страна, а от другата страна значенията ѝ). Може да се правят флаш карти и за цели изрази, както и контекста, в който са използвани. Тези флаш карти позволяват и да учите постоянно дори и на улицата.

Зубренето може да бъде и полезно. В Япония се възприема като част от обучението, докато за нас, а и за Западна Европа се отрича напълно и не се толерира. Важно е да се знае, че когато човек разбира това, което учи, то със сигурност ще стане част от дълготрайната му памет, докато зубренето не може да трае дълго време.

За развитието на топографската памет е хубаво да сме внимателни и да забелязваме покрай какво минаваме.
Важно е паметта да се тренира постоянно, защото когато не се използва в пълния си капацитет мозъкът започва да атрофира, по тази причина се препоръчва на възрастните хора да решават кръстословици, судоку, и др. логически задачи - важното е да провокираме мозъка си.

Може да се използва и техниката “метод на мисловната паяжина” - когато трябва да организирате например сватба, записвате в средата на листа сватба и правите връзки с други важни елементи, свързани със сватбата - купуване на пръстени, рокля и пр.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44