Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкуството като обществена памет

Социалистическият музей разказва за епохата през арт-а

Снимка: БГНЕС
Музеят на социалистическото изкуство има един по-различен профил. Той се различава от художествените музеи, както и от музеите, които изследват и презентират политическата история на определена епоха. Този музей съчетава и двете функции, казва Николай Ущавалийски - зам. директор на Националната галерия и завеждащ Музея за социалистическо изкуство.

Това е единственият музей съществуващ досега, който се занимава с изкуството в периода на социалистическо управление в България. В Европа, в бившите социалистически страни, съществуват няколко музея, но те са насочени повече към политическата гледна точка от този период.

Музеят има две обособени пространства - едното е екстериорно, един скулптурен двор, в който са показани над 70 произведения на монументалната скулптура от този период (там е и петолъчната звезда от бившия Партиен дом). Другото пространство е интериорно - това е залата за изложби, в която се представят различни експозиции.

“Тук естетиката, като категория в историята на изкуството, при профила на този музей няма тази първенстваща роля, както е в една художествена галерия, тук тя е подчинена на едни идеологически парадигми, които определят характера на българското изкуство за голяма период от време. Ние се опитваме да показваме онези произведения, които са етапни, емблематични за определен период от това време, и за определена тема или проблем”, казва Ущавалийски.

В музея се правят изложби и на автори, чиято различна гледна точка е много важна. Такава е изложбата на артистична група художници от Чехия, които са представили много интересна скулптурна инсталация, която по много силен гротесков и експресивен начин са представили трагична случка от историята на Чехословакия.

Повечето посетители в музея са чужденци. “Това си обяснявам, от една страна, с различната ситуация, от която идват нашите чуждестранни посетители. Търсят нещо, което не познават. Звучи им екзотично”, казва той.
Изкуството, което се презентира в художествените музеи, дава възможност на един зрител да състави своя собствена представа за времена, които отдавна са отминали.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44