Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Липсата на работна ръка, бюрокрацията и корупцията са основните пречки пред бизнеса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), бюрокрация (61%), некачествено образование (47%), липса на доверие и негативизъм спрямо бизнеса (17%), лоша инфраструктура (12%) и граждански натиск върху инвестиционни проекти (5%) са основните пречки пред бизнеса. Това са част от резултатите от анкетното проучване на БСК „2019 г. през погледа на бизнеса“, пише БГНЕС.

Данните бяха представени от председателя на БСК Радосвет Радев пред 23-я “Български икономически форум 2019”, който се проведе днес в София.

Според Радосвет Радев, при оценката на бизнес средата трябва да бъдат отчитани външни и вътрешни фактори. Сред външните фактори са икономическите проблеми с геополитически измерения, като продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай и Брекзит, както и рискът от глобална рецесия.

Вътрешните фактори са основно административно-правни (липсата на електронно правителство, нереформирани здравна и осигурителна системи, често променяща се нормативна уредба, времеемки процедури по издаване на документи), демографски (застаряващо население и необходимост от внос на квалифицирани работници) и образователни.

Според класацията на Световната банка „Doing business 2019“, България пада с 9 места (от 50-то на 59-то) по показателя „Лекота на правене на бизнес“.

Според председателя на БСК, необходимо е държавата да създаде благоприятстваща иновациите и бизнеса екосистема, която да стимулира и да дава възможност на предприемачите да създават нови компании.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Православният свят почита паметта на Св. Сава Освещени

На днешния ден Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Светецът е потомък на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години светецът става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град..

публикувано на 05.12.19 в 09:49

Откриват археологическа изложба с артефакти от цялата страна

Археологическата изложба „Опазваме миналото с поглед в бъдещето” ще бъде представена в София, съобщават от пресцентъра на Столична община. Организатор е Регионалният исторически музей. Откриването ще бъде от 18.00 часа в Регионалния исторически музей – София на пл. „Бански“ 1. Временната експозиция „Опазваме миналото с поглед в бъдещето” е съставена..

публикувано на 05.12.19 в 09:04

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Областна болница беше осъдена да заплати обезщетение на дете в размер на 41 667 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия, пише МОНИТОР . През 2016 година жена ражда близнаци в една областна болница, майката се свързва с адвокат Мария Шаркова заради едно от децата - момченцето Д., което е недоносено, ражда се едва 1 килограм, в резултат на..

публикувано на 05.12.19 в 08:31

Спират водата в няколко столични района

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Марагидик“ в кв. „Подуяне“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 часа в района на ул. „Марагидик“, ул. „Петър Богдан“, ул. „Кобилино бранище“, ул...

публикувано на 05.12.19 в 08:25

Очакваме предимно слънчево и почти тихо време през деня

През днешния ден се очаква времето да бъде предимно слънчево и почти тихо. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Преди обяд на места по поречието на Дунав и по високите полета на Западна България ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Максималните температури ще са между 2° и 7°. Атмосферното налягане ще остане..

публикувано на 05.12.19 в 08:15

Емил Костадинов е новият областен управител на Перник

Правителството освободи Ирена Соколова от длъжността областен управител на област Перник и назначи Емил Костадинов на поста, съобщават от превителствената пресслужба. Емил Костадинов е завършил ВТУ „Тодор Каблешков“ – София с магистърските специалности „Транспортен мениджмънт“ и „Автоматизирано проектиране в машиностроенето“, има придобита..

публикувано на 04.12.19 в 13:03

Служители от БАБХ с протест заради заплащането

Работещите в Българска агенция по безопасност на храните излизат на протестен митинг под наслов „Достойни заплати и достойни условия на труд".Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“. Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова..

публикувано на 04.12.19 в 08:55