Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"11 воина"
Снимка: ndk.bg
КНИГИ
Силвия Чолева става поет и разказвач в Столична библиотека през декември. Една от най-разностранните личности в съвременния литературен пейзаж у нас ще гостува в Литературния клуб днес от 18:30 ч. Силвия Чолева е поет, писател, издател и журналист. Първата ѝ книга „Старо огледало“ излиза в самиздатското списание „Мост“. Има публикувани шест стихосбирки: „Детето на глухонемите“, „Вход“, „Внимателно“, „Картички“ и „Писма“, „От небето до земята“, две книги с фрагменти – „Зими и лета“ и „Отиване Връщане“. Издала е романа „Зелено и златно“ (2010) и сборника с разкази „Гошко“ (2013). Автор е на три пиеси – „Ела, легни върху мен“, „Името, твоето име“ и „Авариен изход“. Работи в БНР, програма „Христо Ботев“, където води предаване за култура. Води и рубрика в предаването „Библиотеката“ на БНТ.

ШОУ
В зала 1 на Националния дворец на културата от 20.00 ч. ще бъде представен спектакълът "11 воина" на кунг фу театъра на Джаки Чан, който гостува за първи път в България. Представлението е съчетание от бойно изкуство, което обединява в себе си култура, философия, древни традиции и танц. Джаки Чан е китайски актьор, режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор. В своите филми е известен с акробатичен боен стил, придружен с комични елементи, използване на подръчни оръжия и новаторски каскади. Отличен е със звезда на Алеята на славата в Холивуд.

ТЕАТЪР
Две са предложенията на Народния театър „Иван Вазов“ тази вечер. На голяма сцена от 19.00 часа „Почивен ден“ от Камен Донев. В ролите - Антон Радичев, Мария Каварджикова, Кирил Кавадарков, Ванча Дойчева, Пламен Пеев, Захари Бахаров, Карла Рахал, Биляна Петринска, Марин Янев, Росица Дичева, Александър Кадиев.

По същото време на камерна сцена започва „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“. Режисьор е Бина Харалампиева. На сцената излизат Атанас Петков, Богдан Бухалов, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Неделин Найденов, Радина Боршош, Теодора Духовникова

Театър „София“ представя на голяма сцена от 19.00 часа „Съгласие“ от Нина Рейн. Режисьор е Недялко Делчев. Участват Мартин Гяуров, Неда Спасова, Росен Белов, Силвия Петкова, Мартин Димитров, Ирина Митева, Невена Калудова.

„На живо от оня свят“ можете да гледате от 19.00 часа на Открита сцена ( "Сълза и смях" ). Режисьор е Ивайло Христов. В ролите - Евгени Будинов, Албена Михова, Кирил Ефремов.

Театър "Азарян" кани от 18.30 часа на „Косвени щети“ – постановка по книгата "Войната не е с лице на жена" от Светлана Алексиевич. Режисьор и продуцент: Максима Боева. Участват Анелия Мангърова, Катерина Стоянова, Дайяна Димитрова, Анна-Валерия Гостанян, Владинелла Кацарска, Никол Султанова.

МУЗИКА

Клавирен рецитал на Людмил Ангелов започва в 19.30 часа в Зала "България". Програмата включва два цикъла на полския композитор и пианист Фредерик Шопен - етюди опус 12 и Соната номер 2, Прелюд опус 45, четири Мазурки опус 24 и Полонез опус 53. Събитието ще отбележи две кръгли годишнини, които се навършват през сезон 2019/2020 - 170 години от смъртта на полския композитор и пианист Фредерик Шопен /1810-1849/ и 210 години от рождението му.

ИЗЛОЖБИ
Изложба живопис на Александър Петров ще бъде открита в 18.00 часа в Галерия „Арте“. Ще бъдат изложени почти всички основни цикли в творчеството му – „Лавандула”, „Розобер”, „Море”, „Средна Азия”, „Париж”, „Младост”, „Маски“. Експозицията е предоставена от семейството на художника.
Александър Петров е един от авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на ХХ век. Неговата живопис съчетава синтеризана пластичност на образа с националното като дух и тематика, особено характерни за изкуството ни от 1960-те.

Галерия “ЛИК” представя софийските художнички Ралица Бурова и Ваня Бурова. Изложбата „Нека ти разкажа“ ще бъде открита в 18.30ч. Стилово различни, но емоционално близки, двете сестри ни разказват за своите светове, чувства, вълнения и мечти. Техният светоглед е нежен, чувствен, изпълнен с багри, красота и страст. Всяка от тях следва свой собствен път в изкуството, но двете се допълват чудесно. Любовта към изкуството им е наследство от баща им – известният пловдивски художник и плакатист Рачо Буров.


Изложбата „Втори национален конкурс за графика“ се открива в 18.00 часа в Галерия „Средец “при Министерство на културата. Конкурсът е създаден с цел не само да популяризира българското съвременно графичното изкуство, но и да стимулира младите автори (до 40-годишна възраст) в работата им с класически графични техники. Във второто му издание се включиха 44 участници от цялата страна. От тях 33-ма са селектирани за участие в изложбата.

Посетителите могат да се запознаят с творби, изпълнени в различни класически техники – литография, офорт, акватинта, мецотинто и др., употребени за разнопосочни жанрови реализации като портрет, натюрморт, пейзаж, абстрактни композиции. В повечето случаи това са образи, които проблематизират и/или коментират социални явления като отчуждението, динамиката на съвременния град, отегчението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31