Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, информира МОНИТОР. Съоръженията и настилките по проходите се обработват превантивно срещу обледяване, където предпоставките за хлъзгавост и заледявания са по-големи. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

София се оправда с Пътна полиция за паркинга на "Патриарха", четем в СЕГА. Зоната за паркиране по "Патриарх Евтимий" вече стига почти до средата на булеварда. Пореден скандален ремонт в София събра обществено възмущение. Зоната за платено паркиране по ремонтирания заради метрото булевард „Патриарх Евтимий“ са увеличава драстично след отварянето му, като по него липсва бус лента и велоалея, въпреки че те са били предвидени за изграждане, алармира „Спаси София“. От гражданското сдружение посочват, че новото разпределение на пространството по ключовия софийски булевард е в нарушение на одобрените планове след реконструкцията движението по него да се разпредели по-справедливо между автомобилите, градския транспорт, пешеходците и колоездачите.

КАТ е на пътя да помага на хората, не да ги глобява, категоричен е инж. Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност. Той коментира пред ТРУД намеренията да бъдат похарчени 4,8 млн. лв. за 15 тайни автомобила с мощност по 240 конски сили и възможности да вдигат до 250 км/ч и без сини лампи и надписи „Полиция“. Няколко неправителствени организации призоваха МВР незабавно да спре поръчката, а министър Младен Маринов каза, че тя още не е обявена и въпросът за 15-те скъпи коли още се обсъжда.

Според Милчев това е най-големият скандал в сферата на пътната безопасност. С тези свои действия тези хора, които са взели решението, показват и доказват защо България продължава да бъде на последно място в Европейския съюз по безопасност на движението. И че ще бъде така, докато ние не харчим ефективно и малкото средства, които се заделят у нас.

15-годишните ни ученици слаби по природни науки, извежда в заглавие СЕГА. По четене и математика българските ученици продължават да са на ниско ниво, а по природни науки резултатът им пада, отчита международното изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие PISA. По отношение на четенето PISA и ОИСР ни слага в група със стабилни резултати по четене от началото на провеждане на изследването, обясни Неда Кристанова, шеф на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН. Нивото било по-ниско от средното за ОИСР, но разликата от -12 показва, че нито има подобрение, нито намаляване на резултатите. По математика през 2015 г. сме имали 441 точки, а миналата година - 436. Тук според PISA в последните 2 изследвания има тенденция към нарастване и стабилизиране. Най-зле сме по природни науки, където през 2015 г. 15-годишните ученици са имали 446 точки, а през 2018 г. - 424. Тук има статистическа значима разлика. В изследването са включени 6900 ученици, родени през 2002 г.

Ядем повече месо, ограничаваме хляба, сочи ТРУД. С ръста на доходите се променя храната на трапезата ни. Същевременно храните стават по-достъпни за парите в джоба ни. През последните 10 години се е повишила консумацията на месо, риба, кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, плодове, зеленчуци, захарни и шоколадови изделия. През 2018 г. всеки българин е изял средно по 34,3 кг месо в сравнение с 30,7 кг през 2009 г., сочат данните на НСИ. Потреблението на плодове се е увеличило от 44,3 кг през 2009 г. на 49,5 кг средно на човек през 2018 г., а консумацията на зеленчуци – от 68,4 кг на 70,7 кг. Наред с това обаче българите са намалили потреблението на хляб, хлебни изделия и картофи.

Бивша служителка източи 3 милиона лева от НОИ, пише МОНИТОР. Бивша служителка с помощта на дъщеря си и мъжа, с когото живее на семейни начала, източи 3 млн. лв. от Националния осигурителен институт (НОИ) със схема за неправомерно отпускане на пенсии. 62-годишната Александрина Георгиева, нейната дъщеря, която й помагала със съставяне на неистинските документи, и мъжът са арестувани. Повдигнати са им обвинения за измама в особено големи размери, както и за съставяне на неистински документи. Ощетените лица, доверили се на измамниците, са 18, а сумата е 125 000 лв. Те давали на Георгиева суми в размер между 3000 и 16 хиляди лева.

Прокурори от 15 страни в ЕС искат бърз достъп до Viber, WhatsApp и Skype, информира СЕГА. Висши прокурори от 15 страни, сред които и главният прокурор на България Сотир Цацаров, искат разследващите да имат бърз достъп до всичко, което се случва в чат приложенията като WhatsApp и Viber, до Messenger на Фейсбук, до обаждания по Скайп, до снимки, изпратени по мейл или споделени през Инстаграм, до документи, съхранявани в Dropbox. Аргументът им е, че така борбата с тероризма щяла да стане по-ефективна. Идеите са развити в позиция на координатора на Европейския съюз за борба с тероризма Жил де Керков, която прокурорите са подкрепили. Сред привържениците са главни, генерални, федерални, национални прокурори от Белгия, Франция, Испания, Италия, Люксембург, Хърватия, Литва, Словения, Словакия, Полша, България, Румъния и др. Прави впечатление, че повечето са от Източна Европа или пък от страни, в които действително е имало тежки терористични актове като Франция, Испания, Белгия, Италия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеонаблюдението в София е подсилено с 416 възстановени и 47 нови камери

Много от камерите за видеонаблюдение в София не функционираха поради 4 неуспешни търга, проведени от предишната администрация. Екипът на кмета Васил Терзиев предприе незабавни действия за възстановяване и развитие на мрежата за сигурност и беше намерен изпълнител. Така процесът на възстановяване и разширяване на системата за видеонаблюдение беше..

публикувано на 15.08.24 в 18:06
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Завършва реновирането на голямо междублоково пространство в ж.к. ”Дианабад”

Завършва работата по цялостното реновиране на голямото междублоково пространство на бл.14, бл.15, бл.16 и бл.17 в ж.к. ”Дианабад”, съобщи кметът на район “Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Изградени са нови алеи, стълбища, плочник и голямо площадно пространство. В момента тече ремонт на детските съоръжения на площадката за игра, а до две..

публикувано на 15.08.24 в 14:26
Паметникът на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата във Велико Търново

Отбелязваме Деня на спасението - в памет на д-р Стефан Черкезов

В страната ни се отбелязва Денят на спасението в чест и в памет на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежките си изгаряния. Медиците от Областната болница във Велико Търново, която носи неговото име, ще почетат своя патрон 61 години след  гибелта му. По обяд екипът на лечебното..

публикувано на 15.08.24 в 11:45

Психично болен мъж се барикадирал, замерял е деца с кофи латекс

Психично болен мъж се е бил барикадирал в дома си в София, съобщи bTV . Според оскъдните данни – той е замерял деца с 20-килограмови кофи с латекс през прозореца. На мястото на инцидента веднага са били изпратени служители на Столичната дирекция на вътрешните работи. Мъжът е на 43 години. Униформените са успели да го изведат от жилището..

публикувано на 15.08.24 в 11:43

Украинските бежанци от Банкя пътуват за морето

Украински бежанци, които се ползват с временна закрила у нас и получават помощ от държавата по хуманитарна програма, която им осигурява настаняване и храна, днес трябва да бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети Свети Константин и Елена" до Варна . Досега те бяха настанени в учебния център на Националната агенция за приходите..

публикувано на 15.08.24 в 08:05

Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали

Пожар пламна малко преди 15:00 ч. днес  в дом за възрастни хора в центъра на град Банкя, има един загинал и пострадали. По първоначални данни пострадалите са петима. Гори цял етаж от сградата.  Гъсти облаци дим се издигат над центъра на Банкя. На място са пристигнали няколко 3 екипа на Спешна помощ и 3 на Пожарната. Има информация за две жени,..

публикувано на 14.08.24 в 16:58