Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на феята Леа да порасне

Леа Саздова от Елин Пелин е само на 5 години, но вече рецитира дълги стихотворения и цели сцени от филми, а от една година "Българската Коледа" ѝ помага, за да расте здрава и уверена. 

С дарените средства Леа провежда терапия с хормон на растежа, а причината е синдромът на Силвър/Ръсел, с който тя е диагностицирана. 
Синдромът на Силвър/Ръсел е рядко, вродено заболяване, а според статистиката честотата на заболяването е 1 до 30 на 100 000 население. Това означава, че организмът не произвежда достатъчно растежен хормон, а Леа трябва да го приема ежедневно до 18-годишна под формата на инжекция. Без лечение тя не би могла да порасне повече от 140 см, казва Нели Николова, майка на Лея, която допълва, че обикалянето по специалисти започва още от първата годинка на детето. 
Стига се до там, че Нели сама прави тест на Леа и потвърждава диагнозата и при проф. Йотова, която я насочва към "Българската Коледа". Лечението започва от 600 лв. на месец, а цената се увеличава заедно с приеманата доза. 

Всеки ден Леа трябва да бъде инжектирана с хормона на растежа, а първият месец е бил най-труден. Леа обаче е много умно и възприемчиво дете, а родителите и разказват една специална история, в която тя е фея, а писалката, с която се инжектира хормонът, е нейната пръчица с вълшебна отвара, която и носи вълшебни способности. 
А резултатите не закъсняват - само за 12 месеца лечение Леа пораства с 20 см.

Нели споделя, че всички, за които "Българската Коледа" е кауза, вежливо, бързо и адекватно са и съдействали, а тя от своя страна възпитава Леа с благородството да помагаме и споделяме с другите.

А най-лесният начин ние също да бъдем съпричастни и да донесем добро на някой друг, е да изпрати смс на кратък номер 1117.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма „Пàри“. Копродуцент от българска страна е „Чучков Брадърс“

Два филма на "Берлинале" имат българско участие

Два български филма представят страната ни на юбилейното 70-о издание на международния кинофастивал „Берлинале“, който продължава до 1 март в германската столица. В афиша на фестивала има 16 заглавия, подкрепени от програма Медиа . Българските филми са анимационният „Мишо“ (копродукция с Германия) и „Пàри“ (копродукция с Гърция,..

публикувано на 21.02.20 в 11:36
Проф. Милена Моллова

Накъде в София

МУЗИКА   Юбилеен концерт на проф. Милена Моллова със Симфониета „София“ започва в18.30 ч. в концертната зала на ОКИ „Надежда“. В програмата: Бетовен - Концерт за пиано и оркестър № 3, до минор, Оп. 37, Симфония № 1, до мажор, оп. 21. Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава вече над 65 години, включва творби от..

публикувано на 21.02.20 в 09:42
Общинската администрация в Костенец

Болницата в Костенец планира пълно обновяване на апаратурата за физиотерапия

Ръководството на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Костенец продължава усилията за реновиране на базата на лечебното заведение. В края на 2019 година е направен вътрешен ремонт на крилото за стационарно лечение на стойност 7 хиляди лева. През тази година приоритет ще бъде обновяването на..

публикувано на 20.02.20 в 18:42

За Северната тангента София трябва да плаща 500 000 лв. годишно, за Южната дъга получава 400 000

За да бъде сключено споразумение между Столичната община и Агенция „Пътна инфраструктура“ за пътищата, за които се въведоха винетки, са направени изчисления и те показват, че поддържането на Северната скоростна тангента ще коства около 500 000 лв. на година. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче припомни днес, че Столичната община поддържа..

публикувано на 20.02.20 в 18:04

Наградиха участниците в конкурса за плакат "Пази семейството си на пътя"

На официална церемония в пространството под площад “Независимост” бяха наградени участниците в конкурса за плакат "Пази семейството си на пътя". По регламент беше необходимо кандидатите да са деца, ученици и студенти от специалностите „Рекламна графика“ или “Компютърна графика“ от училищата и университетите по изкуствата от системата на МОН, или с..

публикувано на 20.02.20 в 17:54

Експерти и родители обменят опит на форум в НДК

Родителството е едно от най-големите предизвикателства в живота, но често навлизаме в него неподготвени за всички въпроси и отговорности. Губим се в морето от информация и ако не намерим подкрепа, може да загубим и увереността си, че се справяме добре. На помощ тук идва Академията за родители, основана от Мариела Станулова през 2014 година, чиято..

публикувано на 20.02.20 в 17:28

Форумът Innovation Explorer затваря пропастта в иновациите между България и света

Форумът за иновации Innovation Explorer прави 20 важни крачки към затварянето на пропастта в иновациите между България и света, заедно с над 20 успешни лектори и предприемачи и над 1000 участници от различни организации. “Идеята на този форум е да си представим бъдещето на човечеството не само на земята, а и на Марс. Да погледнем критично на въпроса..

публикувано на 20.02.20 в 17:12