Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на феята Леа да порасне

Леа Саздова от Елин Пелин е само на 5 години, но вече рецитира дълги стихотворения и цели сцени от филми, а от една година "Българската Коледа" ѝ помага, за да расте здрава и уверена. 

С дарените средства Леа провежда терапия с хормон на растежа, а причината е синдромът на Силвър/Ръсел, с който тя е диагностицирана. 
Синдромът на Силвър/Ръсел е рядко, вродено заболяване, а според статистиката честотата на заболяването е 1 до 30 на 100 000 население. Това означава, че организмът не произвежда достатъчно растежен хормон, а Леа трябва да го приема ежедневно до 18-годишна под формата на инжекция. Без лечение тя не би могла да порасне повече от 140 см, казва Нели Николова, майка на Лея, която допълва, че обикалянето по специалисти започва още от първата годинка на детето. 
Стига се до там, че Нели сама прави тест на Леа и потвърждава диагнозата и при проф. Йотова, която я насочва към "Българската Коледа". Лечението започва от 600 лв. на месец, а цената се увеличава заедно с приеманата доза. 

Всеки ден Леа трябва да бъде инжектирана с хормона на растежа, а първият месец е бил най-труден. Леа обаче е много умно и възприемчиво дете, а родителите и разказват една специална история, в която тя е фея, а писалката, с която се инжектира хормонът, е нейната пръчица с вълшебна отвара, която и носи вълшебни способности. 
А резултатите не закъсняват - само за 12 месеца лечение Леа пораства с 20 см.

Нели споделя, че всички, за които "Българската Коледа" е кауза, вежливо, бързо и адекватно са и съдействали, а тя от своя страна възпитава Леа с благородството да помагаме и споделяме с другите.

А най-лесният начин ние също да бъдем съпричастни и да донесем добро на някой друг, е да изпрати смс на кратък номер 1117.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02