Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

София плаща прескъпо филтрите за комини, извежда в заглавие СЕГА. Данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока цена за филтри за комини, закупени със средства от бюджета на Столичната община, в сравнение с аналогичен проект, финансиран по европрограма. Това стана ясно на заседанието на комисията по екология към Столичния общински съвет, където се обсъждаха новите данъци за автомобилите. Цената на очистващ филтър за еднофамилна къща, договорена по европейски проект, е 3120 лв. с ДДС за брой, а общата стойност на филтрите е 78 000 лв. В изпълнение на въпросната програма „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ в  жк „Красна поляна“ вече са монтирани 25 филтъра.

В същото време за сходен филтър, договорен с друга обществена поръчка с бюджетни средства, Столичната община се е съгласила да плати по 3948 лв. с ДДС за брой, или с 828 лв. повече. Вторият договор е за 1000 филтъра с предвидена възможност да се поръчат още 1000. Стойността на 1000 филтъра е определена на 3.960 млн. лв. с ДДС, а при доставка и монтаж на 2000 филтъра фирмата ще получи още толкова, т.е. над 7.9 млн. лв. Ако общината бе платила филтрите по първоначалната цена, щеше да спести 1 656 000 лв. от тази сума.

Променят магистратури с остарели програми, информира МОНИТОР. Промени в остарелите и губещи магистърски програми ще бъдат финансирани със средства от национални програми. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на конференцията „Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през 21-и век“. Причината е, че висшите училища трябва „да дават“ мотивацията и уменията на бъдещите учители за преподаване. „Поддържат се губещи специалности и магистърски програми, за да изкара някой до пенсия, това е системата, която служи на статуквото, а не на развитието“, заяви Вълчев.

Болници дерат с такси „носилка“ и „мерене на кръвно“, предупреждава МОНИТОР. Болници въведоха такса „носилка“ на територията на самото лечебно заведение и прибират по 7 лв. за мерене на кръвно. Други калкулират над 700 лв. на час за операционна зала. Това съобщиха от Асоциацията на здравните застрахователи. Оттам са засекли нарушения в общо 28 лечебни заведения в страната.

ТРУД помества интервю със специалиста по чернодробни заболявания д-р Волфганг Зигхарт, който обяснява, че ракът на черния дроб обикновено произтича от хроничните заболявания, свързвани най-вече със злоупотребата с алкохол, както и от различните видове хепатит – В или С. Налице е и нарастваща етиология, наричана „омазнен черен дроб“. Ако омазнения черен дроб е асоцииран с възпаление се говори за неалкохолен стеатохепатит. Д-р Зигхарт дава за пример САЩ, където затлъстяването е сериозен проблем, и неалкохолният стеатохепатит се превреща в третата по величина причина за трансплантация на черен дроб.

1500 автобусни фирми ще плащат по-скъпа "Гражданска", отбелязва МОНИТОР. 1500 са фирмите с лиценз за обществен превоз, които ще попаднат в обхвата на системата „бонус-малус“. Преди няколко години те са били 3000, а превозващите товари са 20 000. Заради въвеждането на „бонус-малус“ броят им може отново да се свие, обяснява Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. „Браншът страда от недостиг на служители, а по-голямата част от фирмите, обслужващи общините, имат договори с тях и няма как да променят цените. Това ще доведе до фалити и прекратени обществени поръчки“, прогнозира Милтенова. Затова превозвачите готвят протест и са готови да спрат автобусите си от движение след месец. Една от причините за това е въвеждането на тол системата.

Няма да вдигат цените на е-винетките през 2020 г., четем в 24 ЧАСА. Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени и през 2020 г. Собствениците или водачите на леки коли ще може да купят уикенд винетка за 10 лв., седмична – за 15 лв., месечна – за 30 лв., тримесечна – за 54 лв. или годишна – за 97 лв. Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв.

Веднъж дневно вода в Перник, в някои населени места в региона – през ден, четем в ТРУД. В Перник ще има вода веднъж на ден във времето от 16 до 22 ч., а в някои населени места в региона – през ден. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след срещата си с кмета на общината Станислав Владимиров. Предложението  ще бъде внесено официално от ВиК Перник. От 18 ноември в Перник и в още десет населени места в общината е въведен воден режим. До тежката ситуация посред зима се стигна заради драстичния спад на обема на язовир „Студена”. Кметът съобщи, че в някои квартали и околни села въобще няма вода.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация София“ остава в готовност да възобнови подаването на топлинна енергия и да продължи отоплителния..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски граждани показаха, че 84% от тях искат промяната на часовото време да се прекрати. Що се отнася до..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05