Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жените в българската култура и наука - професионалисти, запазили своята женственост

За приноса на жените в българската литературна и културна история разказва в предаването “Радиоприемница” Катя Зографова - известната българска литературна историчка, литературоведка и писателка, която е член на Дамския литературен салон “Евгения Марс”, в Клуба на българските писателки и е директор на музея “Н.Й. Вапцаров”.

Катя Зографова е автор и на изследването “Многоликата българка - забележителни жени от Възраждането до наши дни”.
“Аз се вълнувам поне от 20 години от тази теми за приноса на жените в българската литература и култура”, казва тя.

Все още има неразказани истории за видни българки и “Многоликата българка” ще има свое продължение “Българката”, макар че наскоро излезе друга книга на подобна тематика - “Аз съм българка” на Петя Александрова, а 40 млади художнички са направили илюстрации на жените, за които се разказва.Към историите на забележителните български жени ще бъдат добавени историите на българки от седем столетия назад.

Първата героиня ще бъде Кера Тамара, въпреки оскъдните документи за нея, тя е важна заради саможертвата, която прави за България. Тази саможертва се повтаря и по-късно при многобройните, но анонимни жени от Априлското въстание.  Остава неизвестна съдбата на първата българска лекарка д-р Тота Венкова.

“Какво се случва с всички забележителни жени - най-често, когато говорим за поетесите, те остават без семейства или без деца. Единствената от големите поетеси Багряна е тази, която има син и продължение на рода си, но заради това че изостава детето си, когато заминава за Мюнхен, се крие от детето коя е майка му.Още по-тежка е съдбата на Екатерина Ненчева, която въпреки борбата на Веселин Ханчев, остава без гроб.

Сложната съдба на видните българки не подминава и акад. Жана Гълъбова, която работи в изолация след 9 септември 1944 г., активно превежда, но заедно с Константин Гълъбов нямат собствени деца. А огромният архив, който събира, включително и писмо на Алберт Айнщайн до Константин Гълъбов, е бил предаден на вторични суровини след смъртта ѝ.

В продължението ще бъде включена и историята на Васка Емануилова, защото най-значимата българска скулпторка и дарителка на София.
“Нуждата от единение и това усещане  нашето поколение да се сроди с тези жени, да не си мислим, че ние живеем най-тежко, в най-сложното време, да видим света през биографиите на тези жени, които са имали страшно мъчителни житейски пътища и въпреки това са запазвали духа и дори красотата си, затова Юлия Кръстева ги нарича “интересните българки”, великолепни професионалистки, които обаче съхраняват и своята женственост.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любовта е извънредно положение и без епидемична ситуация

Здрава Каменова, Стефания Колева и Богдана Трифонова – трите прекрасни актриси, които създадоха чудесния, смешен спектакъл „Извънредно положение“ пренесоха част от настроението и репликите в ефира на Радио София. „Искахме да противостоим на всички неприятни емоции, които преживявахме от епидемията. И както си говорихме и вайкахме с Богдана..

публикувано на 04.12.20 в 12:38

Снежана Йовева-Димитрова: До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”

До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”, която дава възможност на всички български общности по света да гледат безплатно 22 български филма.  “В тази отминаваща и трудна година за всички, Държавният културен институт успя да реализира немалко онлайн инициативи, а и навършихме през тази година 15 години от създаването на института...

публикувано на 04.12.20 в 12:19

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова о т столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:04

Как българска компания за натурални продукти попадна в книга за Кралското семейство

За първи път в историята българска съвременна компания е удостоена с покана за участие в книга за Кралското семейство. Книгата разказва подробности за първата година на сина на Меган Маркъл и Принц Хари - Арчи - Baby Sussex, написана от кралския кореспондент Робърт Джобсън. Книгата с историята от първата година на живота им като семейство от..

обновено на 04.12.20 в 11:06

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, съобщава БГНЕС. Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна..

публикувано на 04.12.20 в 10:30

Определиха фазите и районите за ваксиниране срещу Covid-19

Националeн план за ваксиниране срещу COVID-19 бе приет от Министерския съвет. Планът е разработен от работна група от Изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, Българския лекарски съюз, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на Световната здравна организация, съобщи министърът на..

публикувано на 04.12.20 в 10:25
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита Света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.20 в 08:27