Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на общността

Най-новият проект за рубрика на Радио София «СИЛАТА НА ОБЩНОСТТА» има за цел да формулира знание за развитието на локалните общности в нашата страна, да представи историята на общностното развитие, да насочи вниманието ни към стъпките, необходими за кооперирането на гражданите в локална група. Крайната цел на тези граждански инициативи е да постигнат социална промяна.

В репортерските материали по темата имате възможност да чуете историята на метода на общностно организиране, как се работи с общността, защо е важна работата „на терен“, как да формираме общности и какви са личните мотиви на хора, които реализират такива идеи.

Репортери на Радио София се свързват, записват и представят предимно граждани, които инициират политики за създаване на местни общности, като по този начин Радио София популяризира и подпомога неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми. Пряката връзка с участниците в рубриките се осъществява чрез съдействието на неправителствени организации, които работят за неформалното лидерство, социалното инженерство и местните общности.

Рубриката се излъчва в предаването "Моята история за доброто" всяка събота от 11:00 до 12:00 часа. Тя се осъществява по Програмата за общностно развитие на Българския фонд за жените. Автор на проекта е Добринка Добрева, а продукцията подготвят редакторите с усет към общностното развитие.

Общностното развитие е популярно в България от 2012 година. В полето на работа са малцинствените и образователни групи, както и жените. В Америка пътят към околните съществува повече от век. Зад Океана организирането в общност се заражда в конкретен исторически момент - Голямата депресия. Икономическата криза тогава ражда общностите в бедните квартали на Чикаго и Бостън, които преминават в най-популярните вариации - синдикална дейност и работа в квартални общности, а целта е била благоустройство.

Любопитен факт е, че американският президент Барак Обама започва своята кариера като общностен организатор.

Публикации

“Работилница за споделяне на истории” в помощ на момичетата от институции в Добрич

“Работилница за споделяне на истории” в Добрич създава общност от жени, които помагат на момичета от институциите. “Проектът има за цел да организира общност от жени в гр. Добрич, които да изградят  доверителна връзка с момичетата , които са лишени от..

публикувано на 15.03.20 в 15:05

Жените в с. Никюп се интересуват от правата си и от актуални теми на съвремието

Какво ги интересува жените, какво ги вълнува, за какво искат да говорят и какво – да променят? Такова допитване е провела Йорданка Атанасова, кмет на село Никюп , Великотърновско и се е заела да реализира проект под името „Променяйки себе си, ще..

публикувано на 15.03.20 в 12:20

"Овластяване на диабетната общност" в помощ на хронично болните в Берковица

"Овластяване на диабетната общност" е проект, спечелил субсидиране от Българския фонд за жените. Реализирането му е в гр. Берковица, а целта му е да даде гласност на проблемите, с които се срещат диабетно болните в града. Тази общност не е никак малка и..

публикувано на 29.02.20 в 15:35

Жители спират проект за депониране на отпадъци и облагородяват с. Атия

Проект за изграждане на депо за отпадъци и целта да му се противопоставят в името на запазване на природата обединява жителите на едно село близо до Созопол. Всичко започва преди няколко години, когато с. Атия е изправено пред екологична..

публикувано на 26.02.20 в 15:11

Ивелина Арабаджиева: Когато хората се обединят, хубавите неща са възможни

В безизходицата си от живота в карловското село Горни Домлян, една майка решава да обособи място, където децата от селото да могат да се учат и да се занимават с различни дейности. Проектът на Ивелина Арабаджиева се казва "Щастливей" и се..

публикувано на 25.02.20 в 15:51

Милена Златарова: Читалище.то е едно островче на нормалността

Днес в рубриката ни за граждански инициативи разказваме за Читалище.то. То възниква спонтанно след големите протести през 2013, защото "всички усетихме нуждата да трансформирме и "закрепим" тази гражданска енергия в някаква институционална форма,..

публикувано на 08.02.20 в 15:00

За силата на обединението и общата кауза като взаимопомощ

“Най-голямото постижение в живота е да имаш възможността да създадеш свят около себе си, който напълно съответства на мечтите ти“, казва американският писател Майк Дилън. В рубриката „Силата на общността“ ви срещаме с група млади хора, които прилагат на..

обновено на 04.02.20 в 12:49

Близо 100 кандидатстваха за 20 места в Програмата за общностно развитие на БФЖ

С 97 подадени кандидатури от 43 населени места в страната приключи конкурсът за участие в Програмата за общностно развитие на Български фонд за жените (БФЖ). Надежда Дерменджиева, Рада Еленкова и Мира Добрева от екипа на БФЖ участваха в подбора на..

публикувано на 04.02.20 в 11:40

Силната общност си личи по солидарността и взаимната помощ между хората

Една стара китайска поговорка гласи:  „Дай на някого риба и ще го нахраниш за днес. Научи го как да я лови и ще си го нахранил за цял живот“.  Да научи общността да лови риба, е каузата на  Валентина Георгиева , с която ви срещаме в рубриката „Силата на..

публикувано на 01.02.20 в 12:00

Силните общности могат да променят средата около тях

В рубриката "Силата на общността" продължаваме да ви представяме идеи за общностно развитие. На семинар, организиран от Българският фонд за жените, беше проведено обучение на спечелилите конкурс за проект, развиващ граждански идеи, така че те да приобщават..

публикувано на 25.01.20 в 13:00