Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на общността

Най-новият проект за рубрика на Радио София «СИЛАТА НА ОБЩНОСТТА» има за цел да формулира знание за развитието на локалните общности в нашата страна, да представи историята на общностното развитие, да насочи вниманието ни към стъпките, необходими за кооперирането на гражданите в  локална група. Крайната цел на тези граждански инициативи е да постигнат социална промяна.

В репортерските материали по темата имате възможност да чуете историята на метода на общностно организиране, как се работи с общността, защо е важна работата „на терен“,как да формираме общности и какви са личните мотиви на хора,които реализират такива идеи.

Репортери на Радио София се свързват, записват и представят предимно граждани, които инициират политики за създаване на местни общности, като по този начин Радио София популяризира и подпомога неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми. Пряката връзка с участниците в рубриките  се осъществява  чрез съдействието на неправителствени организации, които работят за неформалното лидерство, социалното инженерство и местните общности.

Рубриката се излъчва в предаването "Моята история за доброто" всяка събота от 11:00 до 12:00 часа. Тя се осъществява по Програмата за общностно развитие на Българския фонд за жените. Автор на проекта е Добринка Добрева, а продукцията подготвят редакторите с усет към общностното развитие.

Общностното развитие е популярно в България от 2012 година. В полето на работа са малцинствените и образователни групи, както и жените. В Америка пътят към околните съществува повече от век. Зад Океана организирането в общност се заражда в конкретен исторически момент - Голямата депресия. Икономическата криза тогава ражда общностите в бедните квартали на Чикаго и Бостън, които преминават в най- популярните вариации- синдикална дейност и работа в квартални общности, а целта е била благоустройство.

Любопитен факт е ,че американският президент Барак Обама започва своята кариера като общностен организатор.

Публикации

За силата на обединението и общата кауза като взаимопомощ

“Най-голямото постижение в живота е да имаш възможността да създадеш свят около себе си, който напълно съответства на мечтите ти“, казва американският писател Майк Дилън. В рубриката „Силата на общността“ ви срещаме с група млади хора, които прилагат на..

публикувано на 04.02.20 в 12:49

Близо 100 кандидатстваха за 20 места в Програмата за общностно развитие на БФЖ

С 97 подадени кандидатури от 43 населени места в страната приключи конкурсът за участие в Програмата за общностно развитие на Български фонд за жените (БФЖ). Надежда Дерменджиева, Рада Еленкова и Мира Добрева от екипа на БФЖ участваха в подбора на..

публикувано на 04.02.20 в 11:40

Силните общности могат да променят средата около тях

В рубриката "Силата на общността" продължаваме да ви представяме идеи за общностно развитие. На семинар, организиран от Българският фонд за жените, беше проведено обучение на спечелилите конкурс за проект, развиващ граждански идеи, така че те да приобщават..

публикувано на 25.01.20 в 13:00

"Wildberries" привличат съмишленички с екстремни спортове

Wildberries казват за себе си, че са олицетворение на всички момичета, които се занимават с екстремни спортове и обичат активния начин на живот. Общността е създадена от момичета за момичета и цели да ги "вдъхнови" да излязат сред природата и да..

публикувано на 20.01.20 в 17:55
За превоза на събраното има нужда от все по-големи контейнери

С благороднита си цел "Капачки за бъдеще" обедини стотици хиляди българи

За силата на една кампания или кауза може да се съди и по хората, които тя привлича, общността, която тя формира, участниците, които се ангажират с дадено събитие или идея. Такава кампания, и то дългосрочна, се оказа благородната инициатива..

публикувано на 04.01.20 в 11:25

"Български фонд за жените" с проект за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това..

обновено на 13.12.19 в 17:38

Адриана Михайлова: Проблемите обединяват хората в местни общности

Създаването и развитието на местните общности е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. “В София се забелязва, че хората са най-обединени там, където има проблеми. Най-вече в новите квартали, в които има някакъв елемент на изпуснато положение..

публикувано на 13.12.19 в 17:35
Гражданско образование в действие - една от задачите на

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

В „ Радиоприемница“  продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза..

публикувано на 13.12.19 в 14:49
Разходете се в КвАРТал-а този уикенд

"КвАРТал"-а обединява жители, бизнес и институции в мини гражданско общество

„ Радиоприемница“ тази седмица е посветена на развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.   Поредният ни гост е Мартина Стефанова от Арт фондация „ДОМА“..

публикувано на 12.12.19 в 15:36

С политиките на местно ниво се реализира интеграцията и реалната промяна

Една сентенция казва, че "властта може да прави само това, което е разрешено със закон, а гражданите могат да правят всичко, което не е забранено от закона", посочи пред Радио София Севдалина Войнова от Асоциацията за развитие на София. Между тези две..

публикувано на 12.12.19 в 14:35