Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на общността

Най-новият проект за рубрика на Радио София «СИЛАТА НА ОБЩНОСТТА» има за цел да формулира знание за развитието на локалните общности в нашата страна, да представи историята на общностното развитие, да насочи вниманието ни към стъпките, необходими за кооперирането на гражданите в локална група. Крайната цел на тези граждански инициативи е да постигнат социална промяна.

В репортерските материали по темата имате възможност да чуете историята на метода на общностно организиране, как се работи с общността, защо е важна работата „на терен“, как да формираме общности и какви са личните мотиви на хора, които реализират такива идеи.

Репортери на Радио София се свързват, записват и представят предимно граждани, които инициират политики за създаване на местни общности, като по този начин Радио София популяризира и подпомога неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми. Пряката връзка с участниците в рубриките се осъществява чрез съдействието на неправителствени организации, които работят за неформалното лидерство, социалното инженерство и местните общности.

Рубриката се излъчва в предаването "Моята история за доброто" всяка събота от 11:00 до 12:00 часа. Тя се осъществява по Програмата за общностно развитие на Българския фонд за жените. Автор на проекта е Добринка Добрева, а продукцията подготвят редакторите с усет към общностното развитие.

Общностното развитие е популярно в България от 2012 година. В полето на работа са малцинствените и образователни групи, както и жените. В Америка пътят към околните съществува повече от век. Зад Океана организирането в общност се заражда в конкретен исторически момент - Голямата депресия. Икономическата криза тогава ражда общностите в бедните квартали на Чикаго и Бостън, които преминават в най-популярните вариации - синдикална дейност и работа в квартални общности, а целта е била благоустройство.

Любопитен факт е, че американският президент Барак Обама започва своята кариера като общностен организатор.

Публикации

Успехите на общинска болница в Самоков

Какви са предизвикатествата пред българските болници? Повече по темата разказа д-р Красимира Ковачка. По думите й болницата в Самоков ежегодно получава определена сума за закупуване на медицинска апаратура, необходима за изискванията на..

публикувано на 15.05.23 в 19:59

“Работилница за споделяне на истории” в помощ на момичетата от институции в Добрич

“Работилница за споделяне на истории” в Добрич създава общност от жени, които помагат на момичета от институциите. “Проектът има за цел да организира общност от жени в гр. Добрич, които да изградят  доверителна връзка с момичетата , които са лишени от..

публикувано на 15.03.20 в 15:05

Жените в с. Никюп се интересуват от правата си и от актуални теми на съвремието

Какво ги интересува жените, какво ги вълнува, за какво искат да говорят и какво – да променят? Такова допитване е провела Йорданка Атанасова, кмет на село Никюп , Великотърновско и се е заела да реализира проект под името „Променяйки себе си, ще..

публикувано на 15.03.20 в 12:20

"Овластяване на диабетната общност" в помощ на хронично болните в Берковица

"Овластяване на диабетната общност" е проект, спечелил субсидиране от Българския фонд за жените. Реализирането му е в гр. Берковица, а целта му е да даде гласност на проблемите, с които се срещат диабетно болните в града. Тази общност не е никак малка и..

публикувано на 29.02.20 в 15:35

Жители спират проект за депониране на отпадъци и облагородяват с. Атия

Проект за изграждане на депо за отпадъци и целта да му се противопоставят в името на запазване на природата обединява жителите на едно село близо до Созопол. Всичко започва преди няколко години, когато с. Атия е изправено пред екологична..

публикувано на 26.02.20 в 15:11

Ивелина Арабаджиева: Когато хората се обединят, хубавите неща са възможни

В безизходицата си от живота в карловското село Горни Домлян, една майка решава да обособи място, където децата от селото да могат да се учат и да се занимават с различни дейности. Проектът на Ивелина Арабаджиева се казва "Щастливей" и се..

публикувано на 25.02.20 в 15:51

Милена Златарова: Читалище.то е едно островче на нормалността

Днес в рубриката ни за граждански инициативи разказваме за Читалище.то. То възниква спонтанно след големите протести през 2013, защото "всички усетихме нуждата да трансформирме и "закрепим" тази гражданска енергия в някаква институционална форма,..

публикувано на 08.02.20 в 15:00

За силата на обединението и общата кауза като взаимопомощ

“Най-голямото постижение в живота е да имаш възможността да създадеш свят около себе си, който напълно съответства на мечтите ти“, казва американският писател Майк Дилън. В рубриката „Силата на общността“ ви срещаме с група млади хора, които прилагат на..

обновено на 04.02.20 в 12:49

Близо 100 кандидатстваха за 20 места в Програмата за общностно развитие на БФЖ

С 97 подадени кандидатури от 43 населени места в страната приключи конкурсът за участие в Програмата за общностно развитие на Български фонд за жените (БФЖ). Надежда Дерменджиева, Рада Еленкова и Мира Добрева от екипа на БФЖ участваха в подбора на..

публикувано на 04.02.20 в 11:40