Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван, който проговори с помощта на "Българската Коледа"

Българската Коледа
Снимка: www.bgkoleda.bg
Днешният разказ за децата от “Българската Коледа” ни среща с Иван Иванов от гр. Елин Пелин. Иван е на 17 години, обича да бъде сред хора, да им помага с цялото си сърце. Това го кара да се чувства полезен в създаването на хубави неща - покрив на съседска къща, вкусна гозба или просто искрени и сърдечни усмивки.

Дарителите от инициативата “Българската Коледа” помагат на Иван вече 8 години за по-ефективно справяне със затрудненото му общуване, породено вследствие на поведенчески проблеми и нарушено психично развитие. Благодарение на "Българската Коледа" Иван успява да изрази и обясни своите желания, пориви и чувства. 

За живота на младото момче, родено с добрина и желание да бъде сред хора, разказва неговата майка Петрана Ефтимова. “Лечението се изразява в рехабилитация, тъй като неговата диагноза е умствена изостаналост и нищо друго не може да помогне освен педагогическо въздействие, работа с психолог, логопед, специален педагог, ерготерапевт, арт терапевт. Желателно е рехабилитацията  да бъде в Център за работа с деца, но в нашия град, няма такъв център.

Първоначално “Българската Коледа” ни помогна със средства за психолог. Ходихме на хипотерапия и логопед, но после наблегнахме на работата с логопед, защото Иван не говореше, не можеше и да изразява своите нужди и последните години работихме предимно с логопед, защото комуникацията е в основата на взаимоотнвошенията”, казва Петрана Ефтимова, която е доволна, че синът ѝ вече говори. Тя е благодарна за програмата, защото държавата не помага много, особено на деца с диагнози, като тази на Иван.

Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива призовава „Да дарим бъдеще на болните деца“ чрез осигуряване на съвременна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, съвременно лечение и активна рехабилитация.Можете и вие да помогнете като дарите 1 лев с SMS на номер1117 или с обаждане на 0900 1117 за всички мобилни оператори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Терзиев: Няма опасност от обгазяване на София заради пожара в гр. Елин Пелин

6 екипа от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са помагали през изминалата нощ в района на инцидента в Елин Пелин. Изпратен е включително и дрон с термокамера, който е насочвал службите за овладяване на ситуацията. Това заяви в началото на продължаващото и през днешния ден заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил..

публикувано на 26.07.24 в 11:06

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви намясто, че екипите все още не могат да влязат в района...

публикувано на 26.07.24 в 10:16

Каква е разликата между инфлуенсър, журналист и пропагандатор

С младия актьор, ютюбър, влогър и граждански активен лъв Стефан Попов-Чефо не ви срещаме за пръв път. Той е на 30 и се изявява по най-различни обществено значими, културно-политически теми, за да приобщава най-различни хора към идеи, ценности, послания. Признава, че в началото – преди около 5 години, когато той самият е на 25, в канала..

публикувано на 26.07.24 в 09:53

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”. "Има трудности, които по свой собствен начин можеш да ги преодолееш, с помощ, разбира се. За да изляза..

публикувано на 25.07.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Спорове в СОС заради оборудването и обзавеждането на детски градини в район "Изгрев"

Оборудването и обзавеждането за няколко нови и разширения на съществуващи детски градини в район „Изгрев“ предизвика спорове между общинските съветници от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София). Несъгласието се породи от количествено-стойностните сметки, с които районният кмет д-р Делян Георгиев оправдава..

публикувано на 25.07.24 в 17:14

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43