Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Найден Боричев:

Спортистът трябва да бъде и психически подготвен за преодоляване на травмите

Организмът трябва да понесе натоварванията, които му стоварваме, съветва състезателят и треньор по фигурно пързаляне

Найден Боричев се чувства уютно и пред микрофона, и на ледената пързалка

Травмите са чест спътник на спортистите - и любители, и професионалисти. Една неочаквана контузия може да лиши дори елитен състезател от участие на планиран турнир и да разочарова не само него самия, но и треньори и почитатели. Затова е важно самият спортист да се научи да се пази и да се възстановява бързо и качествено.

В „Часът на здравето“ гостува състезателят по фигурно пързаляне и треньор Найден Боричев, част от треньорския щаб в Спортен клуб „Айс пик“, а също е и спортен коментатор.

„Всеки спортист трябва да бъде психически подготвен. Животът продължава и след травмите. При леки травми може да се продължи с тренировките, дори може и да се участва на състезания. Много важно е какъв екип работи около теб, каква методика ще приложи за възстановяване. В България познанието в спортната медицина не е задълбочено, не се търси причината. В спорта травмите основно се свързват с моториката, изпълняването на едни и същи движения всеки ден, едни и същи стави се натоварват. При един не готов организъм тялото не може да понесе тежки натоварвания. Аз съм минал през тежка травма (двойна протрузия на ниво L5-S1) и ми беше казано, че трябва да се откажа от спорта. С драстично подобряване на мускулатурата аз укрепнах и продължих кариерата си с още десет години. Човек настройва тялото си към съответните си проблеми“, разказва българският кънкьор, треньор по фигурно пързаляне и коментатор по Евроспорт.

Найден Боричев обяснява още за травмите: „Първо трябва да се потисне възпалението. След това трябва да се започне физиотерапия и рехабилитация, да се намерят добри кинезитерапевти“.

Какво спортистът прави всеки ден, за да поддържа форма?

„Преди лягане правя стречинг. От умората през деня гърба и мускулите са в хипертонус, трябва да им върнем дължината и тялото да премине в нормалната си форма.“

Фигурното пързаляне развива вестибуларния апарат, не ти се завива свят - допълни треньорът. На пързалката има среда без прах и въздух, който може да се намери в планината. На деца, които имат астма им минава, когато тренират.
Сега започва сезонът на ледените пързалки и Найден Боричев покани всеки, който желае, да посети на откритите съоръжения или да отиде в Зимния дворец.

Чуйте целия разговор с Найден Боричев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.