Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

НЗОК отново иска да ограничи лекарствата на хронично болните, извежда в заглавие СЕГА. Ако бъде подписан в предложения вариант, националният рамков договор за 2020 г. ще принуди хиляди пациенти с хронични заболявания да плащат медикаментите си от догодина, предупреди в отворено писмо сдружението на общопрактикуващите лекари. Според лекарите НЗОК предлага от следващата година те да могат да изписват не повече от 3 препарата за всяко заболяване, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти - не повече от два медикамента. НЗОК обаче ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт, посочват от сдружението. Над 1.5 млн. българи ползват лекарства за домашно лечение на хронични заболявания и ще бъдат засегнати от промените. Хората с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

29 000 деца с увреждания, само 1000 с лична помощ, е озаглавена темата на МОНИТОР. 29 021 са децата у нас, получаващи помощи заради степен на увреждане. Това показват данните за първите 9 месеца на 2019 година на Агенцията за социално подпомагане. Само 999 обаче са децата, които ползват услуги в домашна среда „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“. За месец октомври общият брой хора, които ползват тези услуги, е 19 670. Личните асистенти могат да бъдат от семейството или външни хора. Не всички деца с увреждания обаче имат право да ползват механизма лична помощ, тъй като до края на 2020 г. ползвателите са децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане, както и децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, уточняват експертите от АСП. Около половината от посочените 29 021 деца с помощи - 15 520, не попадат в обхвата на Закона за личната помощ. Те сабез право на чужда помощ

Работодателите бойкотираха тристранката заради болничните, четем още в СЕГА. Заканата на работодателските организации да не участват в националния съвет за тристранно сътрудничество, докато в дневния му ред не бъде включен проблемът с болничните, беше приведена в действие. Вчера правителството обсъди увеличението на минималната заплата, която от 1 януари става 610 лв., само със синдикатите, които подкрепиха решението. Само една работодателска организация - Съюзът за стопанска инициатива, присъства на заседанието, което е първо след смяната на социалния министър, но гласува против увеличението. Правителството е длъжно да обсъжда важни въпроси от трудовото законодателство, бюджета и т.н. със синдикати и работодатели, но няма нужда от тяхната подкрепа, за да прокарва решенията си. По повод вчерашното заседание на тристранката Асоциацията на организациите на българските работодатели отново напомни своята позиция - че отказва да плаща първите три дни от болничния. Правителството е в безизходица в този спор - синдикатите пък го заплашват с протести при намаляване на обезщетението.

Пневмонии убиват 800 000 души в света всяка година, пише ТРУД. По данни на Световната здравна организация над 800 000 души годишно умират от различни типове пневмонии в света. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Понякога заболяването протича светкавично и се получават кръвоизливи, които са несъвместими с живота. „Белият дроб и надбъбреците са два различни органа, които са изключително важни за хомеостазата на организма. Когато в два различни органа едновременно се получат кръвоизливи, които блокират изцяло тяхната дейност, това състояние де факто е неспасяемо”, каза д-р Маджаров пред Нова телевизия. Темата беше повдигната след като стана ясно, че най-вероятната причина за смъртта на седмокласничката от врачанското училище е пневмония. Преди месец 3-годишният Алекс почина след като мина през три софийски болници от хеморагична двустранна пневмония.

Дневният сън може да причини инсулт, предупреждава 24 ЧАСА, цигирайки изследване на учени от Хуачжунския университет в град Ухан , публикувано в сайта Юрикалърт. В проучването на екипа на д-р Сяомин Чжан участвали над 30 хиляди души на възраст 62 години, които никога не са прекарвали инсулт. За шест години наблюдения станало видно, че хората, които спят през деня, се оказали с 85 процента висок риск от инсулт. Той бил свързан и с продължителността на обедния сън. Така например респондентите, чиято обедна сиеста надвишавала 90 минути, са получавали инсулт 25 процента по-често от останалите. Други фактори за инсулта са тютюнопушенето, диабетът и високото кръвно налягане.

Книжният пазар се връща на "Славейков" с подвижни витрини, сочи СЕГА. Проектът за възстановяване на книжния пазар на столичния площад „Славейков“ е готов и се намира в администрацията на район „Средец“, съобщиха оттам. Появата му идва около 7 месеца след завършването на ремонта на площада и неговото откриване. Оттогава на площада стоят металните скелети на навесите, предназначени за пазара, а търговците са на временното си място в градинката на хотел "Рила". От общината няколко пъти даваха да се разбере, че не успяват да постигнат съгласие с книжарите как да изглеждат техните сергии и какво да бъде покритието им. Проектът предвижда под вече монтираните перголи да се поставят седем съоръжения с по две отварящи се и затварящи се крила, които наподобяват разтворена книга - значително по-малко от първоначалния брой на сергиите с книги и учебници. Всяко съоръжение е с големина 4 кв.м. От визуализацията се вижда, че е отпаднала идеята перголите да се покрият с навеси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46