Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиза Славкова, фондация "Софийска платформа":

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

Гражданско образование в действие - една от задачите на "Софийска платформа"
Снимка: sofiaplatform.org

В „Радиоприемница“ продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.

Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа.

Трудно е да се сравняват условията и функционирането на местните общности в Европа, защото тя е много различна – коментира Луиза Славкова. Неслучайно в ЕС има кохезионни и структурни фондове.

В по-големите градове повече се усеща общностен дух – хората по-често и по-лесно се захващат да правят нещо заедно при решаване на проблем. В по-малките населени места, които страдат и от обезлюдяване, нещата са доста по-трудни.

При организирането общности от неправителствения сектор, предизвикателствата извън столицата са сериозни, допълва Луиза Славкова. Организациите там работят по-често по социални въпроси, а не толкова по мисии.

Установява се формирането на т.нар. граждански пустини, в които почти нищо не се случва. Това крие своите рискове.

Две са причините, поради които общостният живот страда:
От една страна липсата на гражданската инфраструктура и наличието на граждански пустини. Няма места, където хората да се събират, няма мрежи, които да ги организират.
Другото е липсата на гражданско мислене. Хората не вярват, че те са в състояние нещо да променят – детски кът, кучешки парк, по качеството на въздуха… Масово българинът възлага големи очаквания от държавата да свърши и промени всичко. А при функционираща демокрация човек знае, че има и граждански задължения. И те отиват отвъд неговите лични облаги и интереси, работи се по това - какво е добро за общността, от която съм част.

Вече се работи и на институционално ниво - от догодина в ХІ клас се въвежда гражданско образование.

Разбира се, най-лесно се работи с млади хора, най-лесно се формират ценности и нагласи – отбелязва Луиза Славкова. От фондацията Софийска платформа работят с преподаватели с акцент върху неформалните методи на обучение – с ролеви игри, симулации, работилници…

Предизвикателството при работа с възрастни произлизат и от това – къде се събират тези групи хора, какво ги обединява, по каква тема. Има различни подходи, но за предпочитане са тези, които ангажират дългосрочно, а например за еднократна дискусия. Културните формати също имат голям граждански елемент в себе си. За разделение на властите, например, може да се говори и през филм, през изложба, инсталация, опера, ако щеш – и ако е предизвикан размисъл, да се премине към работа с предразсъдъците.

Когато хората нямат достатъчно информация, по-лесно стават жертва на фалшиви новини (примери са Истанбулската конвенция, проектът за стратегия за детето).

От фондацията работят в малки и средно населени места

Търсим онези активни хора на местно ниво, които имат идеи, но са самотни и затова и нищо не предприемат, които са активни с малко или биха били.

В момента предстои реализация на обучителна програма в 5 модула през уикендите от януари до март 2020 г. В които ще се работи и с преподаватели по новия предмет гражданско образование.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10