Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Луиза Славкова, фондация "Софийска платформа":

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

Гражданско образование в действие - една от задачите на "Софийска платформа"
Снимка: sofiaplatform.org

В „Радиоприемница“ продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.

Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа.

Трудно е да се сравняват условията и функционирането на местните общности в Европа, защото тя е много различна – коментира Луиза Славкова. Неслучайно в ЕС има кохезионни и структурни фондове.

В по-големите градове повече се усеща общностен дух – хората по-често и по-лесно се захващат да правят нещо заедно при решаване на проблем. В по-малките населени места, които страдат и от обезлюдяване, нещата са доста по-трудни.

При организирането общности от неправителствения сектор, предизвикателствата извън столицата са сериозни, допълва Луиза Славкова. Организациите там работят по-често по социални въпроси, а не толкова по мисии.

Установява се формирането на т.нар. граждански пустини, в които почти нищо не се случва. Това крие своите рискове.

Две са причините, поради които общостният живот страда:
От една страна липсата на гражданската инфраструктура и наличието на граждански пустини. Няма места, където хората да се събират, няма мрежи, които да ги организират.
Другото е липсата на гражданско мислене. Хората не вярват, че те са в състояние нещо да променят – детски кът, кучешки парк, по качеството на въздуха… Масово българинът възлага големи очаквания от държавата да свърши и промени всичко. А при функционираща демокрация човек знае, че има и граждански задължения. И те отиват отвъд неговите лични облаги и интереси, работи се по това - какво е добро за общността, от която съм част.

Вече се работи и на институционално ниво - от догодина в ХІ клас се въвежда гражданско образование.

Разбира се, най-лесно се работи с млади хора, най-лесно се формират ценности и нагласи – отбелязва Луиза Славкова. От фондацията Софийска платформа работят с преподаватели с акцент върху неформалните методи на обучение – с ролеви игри, симулации, работилници…

Предизвикателството при работа с възрастни произлизат и от това – къде се събират тези групи хора, какво ги обединява, по каква тема. Има различни подходи, но за предпочитане са тези, които ангажират дългосрочно, а например за еднократна дискусия. Културните формати също имат голям граждански елемент в себе си. За разделение на властите, например, може да се говори и през филм, през изложба, инсталация, опера, ако щеш – и ако е предизвикан размисъл, да се премине към работа с предразсъдъците.

Когато хората нямат достатъчно информация, по-лесно стават жертва на фалшиви новини (примери са Истанбулската конвенция, проектът за стратегия за детето).

От фондацията работят в малки и средно населени места

Търсим онези активни хора на местно ниво, които имат идеи, но са самотни и затова и нищо не предприемат, които са активни с малко или биха били.

В момента предстои реализация на обучителна програма в 5 модула през уикендите от януари до март 2020 г. В които ще се работи и с преподаватели по новия предмет гражданско образование.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как преодолял Covid-19 дарител на плазма може да спаси трима болни

Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса. Процедурата е изключително..

обновено на 21.10.20 в 15:52

Снежният леопард Никс дойде в София

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард .  Мъжкият барс, както още наричат този вид, е пристигнал у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс . Това е първият снежен леопард, който пристига у нас...

публикувано на 21.10.20 в 15:25

Симбиозата между поезия и музика е вечна

Музикално поетичен спектакъл из различни краища на България представят Павлина Йосева и Надежда Цанкова. С поезия, китара, кавал и тъпан сред природата те създават една симбиоза между музикалните ноти и словото. Спектакълът има две части - “За хубавото на лошото” и “Тъмното свети”. Стиховете по книгите на Павлина и песните на Надежда съчетават..

публикувано на 21.10.20 в 15:20

Въвеждат единни противоепидемични мерки в зимните курорти

Единни правила за противоепидемични и санитарни мерки се въвеждат в курортите по повод предстоящия зимен сезон със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.  Целта е всички туристически места да прилагат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите. От Министерството на туризма уверяват, че..

публикувано на 21.10.20 в 14:54

За безплатен образователен обмен по програма YES се кандидатства до 2 ноември

Крайният срок за кандидатстване за Програма YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study) e удължен до 2 ноември, за да може най-голям брой, отговарящи на критериите и заинтересовани ученици, да кандидатстват за безплатната стипендия за едногодишен ученически обмен в САЩ. Кандидатстването е както друга година. Първият етап е попълване на..

публикувано на 21.10.20 в 13:59

"На Вуте да му е зле" възражда българските настолни игри

Родна игра има потенциал да се превърне в хит сред българите. Името на играта е "На Вуте да му е зле", а целта е да се победи, като се попречи на противника. Разбира се, играта е тематична и залага на междусъседските отношения, които не винаги са добри. “Всеки компонент на играта съм се опитал да бъде максимално близко до реалността, т.е. да не е..

публикувано на 21.10.20 в 13:19

Сами трябва да се погрижим за сигурността си в социалните мрежи

Има основни принципи за сигурността в интернет, които не се променят, независимо от възникването на нови социални мрежи и усъвършенстването на съществуващите, каза пред Радио София Георги Апостолов, главен координатор на “Центъра за безопасен интернет”. Над 72 процента от българските деца са в социалните мрежи преди да навършат 12 години, а..

публикувано на 21.10.20 в 12:29