Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Луиза Славкова, фондация "Софийска платформа":

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

Гражданско образование в действие - една от задачите на "Софийска платформа"
Снимка: sofiaplatform.org

В „Радиоприемница“ продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.

Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа.

Трудно е да се сравняват условията и функционирането на местните общности в Европа, защото тя е много различна – коментира Луиза Славкова. Неслучайно в ЕС има кохезионни и структурни фондове.

В по-големите градове повече се усеща общностен дух – хората по-често и по-лесно се захващат да правят нещо заедно при решаване на проблем. В по-малките населени места, които страдат и от обезлюдяване, нещата са доста по-трудни.

При организирането общности от неправителствения сектор, предизвикателствата извън столицата са сериозни, допълва Луиза Славкова. Организациите там работят по-често по социални въпроси, а не толкова по мисии.

Установява се формирането на т.нар. граждански пустини, в които почти нищо не се случва. Това крие своите рискове.

Две са причините, поради които общостният живот страда:
От една страна липсата на гражданската инфраструктура и наличието на граждански пустини. Няма места, където хората да се събират, няма мрежи, които да ги организират.
Другото е липсата на гражданско мислене. Хората не вярват, че те са в състояние нещо да променят – детски кът, кучешки парк, по качеството на въздуха… Масово българинът възлага големи очаквания от държавата да свърши и промени всичко. А при функционираща демокрация човек знае, че има и граждански задължения. И те отиват отвъд неговите лични облаги и интереси, работи се по това - какво е добро за общността, от която съм част.

Вече се работи и на институционално ниво - от догодина в ХІ клас се въвежда гражданско образование.

Разбира се, най-лесно се работи с млади хора, най-лесно се формират ценности и нагласи – отбелязва Луиза Славкова. От фондацията Софийска платформа работят с преподаватели с акцент върху неформалните методи на обучение – с ролеви игри, симулации, работилници…

Предизвикателството при работа с възрастни произлизат и от това – къде се събират тези групи хора, какво ги обединява, по каква тема. Има различни подходи, но за предпочитане са тези, които ангажират дългосрочно, а например за еднократна дискусия. Културните формати също имат голям граждански елемент в себе си. За разделение на властите, например, може да се говори и през филм, през изложба, инсталация, опера, ако щеш – и ако е предизвикан размисъл, да се премине към работа с предразсъдъците.

Когато хората нямат достатъчно информация, по-лесно стават жертва на фалшиви новини (примери са Истанбулската конвенция, проектът за стратегия за детето).

От фондацията работят в малки и средно населени места

Търсим онези активни хора на местно ниво, които имат идеи, но са самотни и затова и нищо не предприемат, които са активни с малко или биха били.

В момента предстои реализация на обучителна програма в 5 модула през уикендите от януари до март 2020 г. В които ще се работи и с преподаватели по новия предмет гражданско образование.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Благоев - Вен10: "Краят е"

Как се случи така, че той категорично каза „Краят е“? Нека не ви звучи минорно и апокалиптично, защото това всъщност е един много интересен експеримент. Това е четвъртият сингъл от албума „Невесели мелодии“ на музиканта Венцислав Благоев.  Песента е симпатична смесица от рок и фолклор, именно защото той обича да съчетава..

публикувано на 21.04.21 в 23:42

„Бележките под линия” на Мирела Иванова разплаква и разсмива публиката в Народния театър

Трагикомична „женска пиеса“ със заглавие „Бележките под линия” влезе в афиша с премиери на Народния театър „Иван Вазов“. Автор е Мирела Иванова, режисьор – Катя Петрова, а в ролите се превъплъщават Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева. Хореографията е дело на Анна..

публикувано на 21.04.21 в 19:44

Безплатен уебинар разказва за традициите по Великден

Наближават Великденските празници и вероятно много от нас се замислят, откъде произхождат традициите, свързани с тях. Как се е празнувал Великден от миналото до наши дни. Тази тема ще бъде дискутирана на безплатен уебинар на 24-ти април., който ще помогне на хората да се потопят в атмосферата на  българските традиции и обичаи. Българите в..

публикувано на 21.04.21 в 19:31

Специалисти дискутират и насочват HR теми към целия бизнес

Човешките ресурси ще бъдат на фокус в рамките на конференцията „HR 2021 стратегии извън кутията“ , която ще се проведе на 22 април . Организатор на събитието е Casus Futura . Това е четвърто поред издание, като фокусът тази година е изцяло върху човешките ресурси, представяне на настоящите бизнес предизвикателства пред компании и възможните..

обновено на 21.04.21 в 18:38

Ползите от естественото раждане

Начинът на раждане влияе върху имунитета на децата. Имунитетът е важна част от живота, още от самото му начало.  От 22 април започва седмица, посветена на първичните имунни дефицити, която ще продължи до 29 април. “Ползите от естественото раждане трябва да бъдат добре разбрани, защото една нормално протекла бременност и естествено раждане, последвано..

публикувано на 21.04.21 в 17:54

Арх. Виктория Илиева: Офисът вече трябва да съчетава paбoтнaтa и дoмaшнaтa cpeдa

Концепциите за офис се обогатиха с нови идеи, заради Covid пандемията. Сред новите решения е и концепцията Living Room , в която се съчетават компоненти на средата, гарантиращи както здраве, така и продуктивност. „Знаем, че щастливите хора са и по-здрави, и по-продуктивни. Пандемията ни накара да акцентираме върху значението на свежия въздух и..

публикувано на 21.04.21 в 16:59
Д-р Петя Янкова

България участва в Световната седмица на първичните имунни дефицити

От 22 до 29 април България се включва в провеждането на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД). Глобалната инициатива е под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до..

публикувано на 21.04.21 в 15:27