Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Луиза Славкова, фондация "Софийска платформа":

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

Гражданско образование в действие - една от задачите на "Софийска платформа"
Снимка: sofiaplatform.org

В „Радиоприемница“ продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.

Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа.

Трудно е да се сравняват условията и функционирането на местните общности в Европа, защото тя е много различна – коментира Луиза Славкова. Неслучайно в ЕС има кохезионни и структурни фондове.

В по-големите градове повече се усеща общностен дух – хората по-често и по-лесно се захващат да правят нещо заедно при решаване на проблем. В по-малките населени места, които страдат и от обезлюдяване, нещата са доста по-трудни.

При организирането общности от неправителствения сектор, предизвикателствата извън столицата са сериозни, допълва Луиза Славкова. Организациите там работят по-често по социални въпроси, а не толкова по мисии.

Установява се формирането на т.нар. граждански пустини, в които почти нищо не се случва. Това крие своите рискове.

Две са причините, поради които общостният живот страда:
От една страна липсата на гражданската инфраструктура и наличието на граждански пустини. Няма места, където хората да се събират, няма мрежи, които да ги организират.
Другото е липсата на гражданско мислене. Хората не вярват, че те са в състояние нещо да променят – детски кът, кучешки парк, по качеството на въздуха… Масово българинът възлага големи очаквания от държавата да свърши и промени всичко. А при функционираща демокрация човек знае, че има и граждански задължения. И те отиват отвъд неговите лични облаги и интереси, работи се по това - какво е добро за общността, от която съм част.

Вече се работи и на институционално ниво - от догодина в ХІ клас се въвежда гражданско образование.

Разбира се, най-лесно се работи с млади хора, най-лесно се формират ценности и нагласи – отбелязва Луиза Славкова. От фондацията Софийска платформа работят с преподаватели с акцент върху неформалните методи на обучение – с ролеви игри, симулации, работилници…

Предизвикателството при работа с възрастни произлизат и от това – къде се събират тези групи хора, какво ги обединява, по каква тема. Има различни подходи, но за предпочитане са тези, които ангажират дългосрочно, а например за еднократна дискусия. Културните формати също имат голям граждански елемент в себе си. За разделение на властите, например, може да се говори и през филм, през изложба, инсталация, опера, ако щеш – и ако е предизвикан размисъл, да се премине към работа с предразсъдъците.

Когато хората нямат достатъчно информация, по-лесно стават жертва на фалшиви новини (примери са Истанбулската конвенция, проектът за стратегия за детето).

От фондацията работят в малки и средно населени места

Търсим онези активни хора на местно ниво, които имат идеи, но са самотни и затова и нищо не предприемат, които са активни с малко или биха били.

В момента предстои реализация на обучителна програма в 5 модула през уикендите от януари до март 2020 г. В които ще се работи и с преподаватели по новия предмет гражданско образование.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 30.11.2023: Отново не беше избран председател на Столичния общински съвет

Събеседник в предаването "Форум" е Петко Желязов. Той е водещ, модератор и продуцент на научнопопулярни събития към платформата RATIO от 2016 г. насам. По образование е хуманитарист, с профил политически науки и международни отношения. Темите, по които говори са: Атентат в Йерусалим - ще разруши ли крехкото временно примирие Не..

публикувано на 30.11.23 в 20:50

Как ще бъде променен Ботевград

Какви са проблемите в отделните общини и плановете за разрешаването им, както и идеите и приоритетите на местната власт за развитие, и подобряването на качеството на живот на жителите? По темата говори кметът на Община "Ботевград", Иван Гавалюгов. По думите му след обилния снеговалеж електрозахранването е възстановено навсякъде, пътищата са..

публикувано на 30.11.23 в 20:06

Медицински специалисти в България стават все по-търсени и все по-малко

Публикуван анализ на Съвета за икономически анализи към Министерски съвет, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България сочи, че проблемът не може да бъде решен само с образователната система. Подробности по темата разказа един от авторите на доклада - доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева. Освен член на Съвета за..

публикувано на 30.11.23 в 18:43

Книжно приключение с "Коледна песен" и Темз Арабаджиева

В предаването "Добър вечер, София“ ви правим съпричастни към едно вълнуващо книжно приключение с коледна палитра от книги – от Чарлз Дикенс през коледен сборник на български автори, класически коледни романи и до Елин Хилдебранд. Гост и наш гид в приключението беше Темз Арабаджиева, която обяви, че всеки, който закупи книга за Коледа,..

публикувано на 30.11.23 в 17:17

Безплатно каране на кънки тази събота в София

На 2 декември (събота), от 12:00 до 20:00 часа, на ледена пързалка „Юнак“ до стадион „Васил Левски“ в София, Българска федерация спорт за всички организира за 30-ти пореден път - "Зимно предизвикателство"`2023. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта, по „Програма за развитие на спорта за всички“...

публикувано на 30.11.23 в 17:16

От 1 декември 2023 г. малкият ринг на София става недостъпен за старите автомобили

От 1 декември 2023 г. влиза в сила нискоемисионна зона в центъра на София, която ще продължи до 28 февруари 2024 г. Тя ще важи за автомобили от най-замърсяваща категория 1. Това ще се случи на няколко етапа. Първият етап на въвеждането ще е т. нар. малък ринг между между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", ул...

публикувано на 30.11.23 в 16:59

"Има много приятели и вече комуникира с тях" – Александър и борбата му с невросензорна загуба на слуха

Александър Георгиев Дойчев е на 8 г. и страда от двустранна невросензорна загуба на слуха. Неговата майка Любка Дойчева споделя, че детето е добре и вече е ученик във втори клас. Благодарение на кампанията "Българската Коледа", Александър получава ежедневна рехабилитация. "Като цяло е добре, развива се нормално. Ходи в масово училище, има..

публикувано на 30.11.23 в 16:02