Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Божидара тренира самбо за "Спешъл олимпикс" и иска да стане... командос

Снимка: bgkoleda.bg

Божидара Ангелова е смела и активна млада дама, второкласник и истински боец по дух.

Родена е със синдром на Даун и е едно от децата на „Българската Коледа“.

Има късмета да се роди като близнак в семейство, което безкрайно много я обича и е готово на всичко, за да може някой ден тя да води самостоятелен и пълноценен живот. Майка ѝ Галя споделя, че винаги е подкрепяла инициативата „Българската Коледа“ и е насърчавала хората около себе си да даряват за добрите и каузи, но никога не е предполагала, че някой ден тя самата ще се възползва от нея за своето дете.

Синдромът на Даун е вид генетична аномалия, която е съвкупност от различни затруднения.

Божидара има проблеми с говора. Затова от многото рехабилитационни мерки като по-малка, сега усилията са концентрирани при логопед, обясни Галя.
Ще продължаваме, силно се надявам един ден да говори като всички останали деца.

Заедно със своя любящ брат близнак Никола, който винаги е до нея, помага и и се гордее с нея, посещават втори клас в Основно училище „Христо Ботев“ в с.Равно поле. С помощ от страна на преподавателите, родителите и ресурсен учител Божидара се справя добре в училище, а най-голямата мечта и цел на семейството е в даден момент тя да може да се справя сама с живота и да не бъде зависима от грижите на хората около нея, разказва майката.

Божидара обожава да спортува. Заедно с брат си ходи на самбо и всички залагат надежди, че някой ден дори ще участва в Спешъл олимпикс. Самото момиче иска да става… командос.

С много усилия и постоянство от страна на родителите и с много труд малката Божидара върви към заветната цел - да извоюва своя независим и нормален живот. Осем поредни години „Българската Коледа“ подкрепя семейството в тази борба като получените средства отиват за развитието на говорните способности на детето. Системните занимания с логопед в нейния случай са изключително важно, но и доста скъпо начинание. Разбира се пред желанието на всеки родител да осигури на детето си нормален и щастлив живот, граници няма. И за щастие усилията се увенчават с успех. За Коледа те си пожелават все така да виждат напредък и да се радват на успехите ѝ.

Можете и вие да помогнете като дарите 1 лев с SMS на номер1117 или с обаждане на 0900 1117 за всички мобилни оператори.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Lucky Nimber Nick представят албум и предстоящ концерт

Lucky Nimber Nick   - една група, която се развива по- бързо от… пандемията!      Фронтмен и създател е Ники Аламанов, който е пътувал много по света и накрая осъществява мечтата си да има собствена група. “Отне ми много усилия да се събера с правилните хора и да започнем да правим музика, обаче си струваше чакането”, разказва той Те са: Филип..

обновено на 16.04.21 в 19:45
„Голата истина за група „Жигули“

Група "Жигули" влиза в кината с филма на Виктор Божинов

Най-сетне музикалната комедия „Голата истина за група Жигули“ може да се гледа на голям екран от днес. Българският филм на режисьора Виктор Божинов е порвата киноприемиера, на която обръща внимание Деян Статулов . В ролите на музикантите ще видим Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Герасим Георгиев-Геро и..

обновено на 16.04.21 в 19:19

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година. Техническият паспорт представлява документ, в който се съдържа информация за годината и вид на..

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие във властта, което изби в отваряне на вакуум в политическия спектър, който пък беше запълнен от..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се представя динамичното всекидневие на млади професионалисти, разказа самата Олга в студиото на Радио..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография, илюстрация и текст. „Доверяваме са на силата на изкуството, вярваме, че то може да предизвика..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов - Ото, който е майстор на дървени играчки и дървени лампи. Той пък е вдъхновен от свое пътуване до..

публикувано на 16.04.21 в 13:52