Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Код: Строител

Ренета Николова: Предизвикателствата за КСБ продължават и през следващата година

През 2019-а изданието на организацията - в. „Строител“, навърши 10 години

Ренета Николова
Снимка: Личен архив

Изданието на Камарата на строителите в България (КСБ) – в. „Строител“ навърши пълно десетилетие през 2019 година, но екипът продължава да ражда идеи за нови проекти и инициативи.

За тях разказа в студиото на Радио София главният редактор Ренета Николова.

Изминаващата 2019 г. бе поредната динамична и успешна година за в. „Строител“, но също и много специална. Традиционно тя бе изпълнена с предизвикателства и събития, като едно от тях беше изключително за екипа – отбелязването на юбилея на официалното издание на Камарата на строителите в България.

Планирахме редица инициативи, сред които отпечатването на специален алманах, заснемането на филм, празнична вечер и много др. Междувременно „Строител“ продължи да отразява дейността на КСБ и пръв да информира за политиките на браншовата организация, за всички важни строителни проекти, законодателните процеси в страната, работата на институциите и местните власти, както и да представя мненията на ключови за сектора личности, експерти и, разбира се, напредъка по изпълнението на европейските програми.

На страниците на вестника са отразявани резултатите от професионализма и труда на строителите – като реализацията на третия лъч на метрото, изграждащите се отсечки от АМ „Хемус“ и лот 3 на АМ „Струма“, магистрала „Европа“ и обхода на Габрово и много други.

През март КСБ, „Строител“ и Искра Михайлова - като председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, е проведена международна конференция на високо ниво, на тема„Европейската солидарност в инвестиционната политика“. Отчетени са резултатите от инвестиционната политика на ЕС, реализирана в България чрез строителния бранш, бизнесът се запознава с визията за развитие на кохезионната политика на ЕС за периода 2021 – 2027 г., а също и с новите перспективи за финансиране.

През годината беше учреден Европейският медиен алианс за сътрудничество в строителния сектор. За вицепрезидент е избрана именно Ренета Николова.

Това е нещо съвсем ново в медийното пространство – обясни Ренета пред Радио София. - Инициативата дойде от колеги от Унгария на конференцията „Building connections“, която се проведе за първи път в Кечкемет през м.май. На нея участваха представители на медии от 7 държави – Унгария, България, Северна Македония, Румъния, Словакия, Австрия и Украйна. Целта на инициаторите от magyarepitok.hu бе да се създаде европейска мрежа от връзки, чрез която да се оползотворяват възможностите за сътрудничество между медии, отразяващи строителния отрасъл.

На форума е решено всяка година да се провежда международна конференция на високо равнище в различна държава, като през 2020 г. тази чест и отговорност е на България.

Сред другите идеи и събития е и първата по рода си съвместна продукция с БНР (с Радио София и Радио Бургас през август), както и шестата фотоизложба „Виж София – променяме я заедно“, която КСБ и в. „Строител“ реализират със съдействието на Столичната община по повод Деня на строителя (26 октомври).

В края на тази година стартира инициативата за открити приемни на вестника в областните градове.

Първата такава се проведе в Смолян, и премина при много голям интерес. Не мога да не се похваля с наградата, с която бяхме отличени - „Гласът на родопските строители“ за цялостна медийна и издателска дейност и за обективна журналистика. Последваха приемни в Кърджали, Варна, Пазарджик и Пловдив. Чрез тези срещи в. „Строител“ дава една платформа за поставяне на актуалните за бранша в конкретните региони проблеми и за дискусии и предложения за решения. На тях освен строителни фирми каним и местната власт, професионалните училища, гилдиите.

Откритите приемни се посрещат с голям интерес и това е инициативата, която ще продължим и през 2020 година.

Освен това се подготвя конференцията на медийния алианс (в края на април), както и друго много значимо международно събитие.

През 2019-а са започнати доста неща, но Ренета Николова не пропусна да отбележи, че „Строител“ е с нов, много съвременен и модерен сайт.

В изданието винаги сме били на принципа, че дори и за един ден да спреш, вече си изостанал. Така че - продължаваме. Има много бъдещи предизвикателства.


Рубриката „Код Строител“ е съвместен проект на Радио София, вестник „Строител“ и КСБ.

Ренета Николова е прокурист и главен редактор на вестник „Строител“. Журналист с дългогодишен опит, била е автор и водещ на правната рубрика на БНТ „Законът и ние“. Учредител и председател на Клуб „Журналисти срещу корупцията“. Председател на СЖБ Подкрепа.

През 2007 г.е избрана за Европейски журналист на годината в престижната класация „Европейци на годината“- за личности с най-голям принос към европейския дневен ред, на излизащото в Брюксел издание Юръпиън войс от групата на Икономист за усилията и за поставяне на проблемът с корупцията на вниманието на политиците. През есента на 200 8 г. е поканена да създаде изданието на КСБ, чийто пръв брой излиза на 3 април 2009 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00