Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коледа в кутия за обувки

Да няма бедни или самотни хора - за това мечтаят героите в предаването “Моята история за доброто”. Те събират хранителни продукти, дрехи и обувки и ги даряват на стотици възрастни хора и деца в цялата страна. Основната мисия на Венета Станева и Ралица Харизова е да подтикнат хората да се грижат не само за близките, но и за ближните си. Тяхното сдружение е създадено от хора с богат опит в доброволческите и благотворителните активности към различни НПО.

Възрастните хора имат нужда от внимание, мила дума и малко топла храна.  Онези, които страдат от липса на такива, за съжаление, у нас далеч не са малко.

Смесени са емоциите, когато видиш страдащи хора, които имат нужда от съвсем малко, за да се почувстват значими. Внимание от само няколко минути е достатъчно, за да забравят, че са сами, гладни или на студено. Благодарността си изразяват, споделяйки всичко, което имат.

Венета и Ралица творят добро с цялото си сърце, без задни мисли, без лична облага. Вярват, че това е в основата на истинските взаимоотношения.

Доброто повлича като лавина всички чули за него. Дали защото е заразно, или защото така е редно да мислим и действаме.Важното е всички да правим по нещо добро за някой непознат.

Малко преди Коледа магазините са пълни. Домовете ни също започват да изобилстват от украса, храна и подаръци. За едни деца, обаче Коледата се побира в кутия за  обувки. Подарена кутия, която достига до тях благодарение на Венета и Ралица. Те обединяват хиляди хора от цялата страна в мисията да направят подарък и да зарадват дете в нужда.

Идеята за Коледа в кутия за обувки не е българска. Но както неведнъж е ставало дума - за доброто граници няма. Всички помагат, защото каузата е стойностна. За тези, които искат да бъдат в полза на някой друг, но не знаят как, момичета помагат с насоки.

С повече хора се случват чудеса. Ако сме достатъчно единни и гледам е в една обща посока, милите жестове ще са ежедневие, а не само празнична сензация.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33