Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" събра над 1,9 млн. лв. за високотехнологична апаратура

Още може да направите дарение с sms на номер 1117 или с обаждане на телефон 0900 11 17

Снимка: БГНЕС

Над 1 910 000 лева събра инициативата "Българската Коледа" от началото на 17-ото ѝ издание, което има за цел подпомагане на лечението на деца и осигуряване на високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация. 

Снощи в Народния театър „Иван Вазов“ се проведе ежегодният спектакъл на инициативата, който беше излъчен пряко по БНР, излъчен на живо по БНТ Свят и Нова телевизия. На сцената излязоха любими български музиканти, спортисти, актьори и журналисти, за да подкрепят благородната кауза. 

Миро, Орлин Горанов, Графа, Любо Киров, Люси Дяковска, Фондацията, Теодосий Спасов, Веско Ешкенази, Виктория Георгиева, Печенката и Деси Тодорова, Еделина Кънева, танцьорите Джорджия Кънчева и Антон Кандауров, възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група Бон-Бон и Детски хор на БНР посветиха своите изпълнения на нуждаещите се деца и призоваха за подкрепа.
Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии БНТ, бТВ и Нова ТВ – д-р Неделя Щонова, Невена Василева, Марина Матева, Валерия Видева, Флорина Иванова, Цветелина Абрашева, Филипа Иванова, Кристина Газиева, Ивомира Пехливанова.

Към каузата се присъединиха и националният ансамбъл по художествена гимнастика, млади спортни надежди на България, пара и спешъл олимпийските атлети.

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че от началото на кампанията, дадено от президента Румен Радев в края на ноември до сега, са изпратени 484 000 дарителски sms-а на номер 1117 и гласови обаждания на телефон 0900 1117.  

От тогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 395 000 лв., a 31 000 лв. са дарени чрез системата ePay.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Дарина Владова - съветник на президента по благотворителната инициатива "Българската Коледа", заяви:

"Години наред "Българската Коледа" показва, че дарителството е достойна кауза за всички. Дарителството е най-естественото и най-положителното нещо, което може да се случи в дните около Коледа - празникът, символ на надеждата за по-светли и по-добри дни. Каузата е вдъхновила много хора да проявят щедрост, доброта и съпричастност. Вярвам, че ще продължи да го прави. Успешно го прави засега".

Тя изтъкна, че участват все повече деца от цялата страна, което показва, че хората около тях са успели да възпитат чувството на съпричастност. 

Заявленията за подпомагане на деца се приемат целогодишно.

Благотворителната инициатива продължава и все още може да подкрепите каузата с sms на номер 1117 или с обаждане на телефон 0900 11 17 на стойност 1 лев.

Миналогодишната кампания „Българската Коледа“ е събрала близо 2,5 млн. лева. С тях е било подпомогнато лечението на над 500 деца, а 20 лечебни заведения от цялата страна са получили нова техника.

За 17 години „Българската Коледа” е успяла да събере над 32 млн. лева от дарения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37