Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" събра над 1,9 млн. лв. за високотехнологична апаратура

Още може да направите дарение с sms на номер 1117 или с обаждане на телефон 0900 11 17

Снимка: БГНЕС

Над 1 910 000 лева събра инициативата "Българската Коледа" от началото на 17-ото ѝ издание, което има за цел подпомагане на лечението на деца и осигуряване на високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация. 

Снощи в Народния театър „Иван Вазов“ се проведе ежегодният спектакъл на инициативата, който беше излъчен пряко по БНР, излъчен на живо по БНТ Свят и Нова телевизия. На сцената излязоха любими български музиканти, спортисти, актьори и журналисти, за да подкрепят благородната кауза. 

Миро, Орлин Горанов, Графа, Любо Киров, Люси Дяковска, Фондацията, Теодосий Спасов, Веско Ешкенази, Виктория Георгиева, Печенката и Деси Тодорова, Еделина Кънева, танцьорите Джорджия Кънчева и Антон Кандауров, възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група Бон-Бон и Детски хор на БНР посветиха своите изпълнения на нуждаещите се деца и призоваха за подкрепа.
Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии БНТ, бТВ и Нова ТВ – д-р Неделя Щонова, Невена Василева, Марина Матева, Валерия Видева, Флорина Иванова, Цветелина Абрашева, Филипа Иванова, Кристина Газиева, Ивомира Пехливанова.

Към каузата се присъединиха и националният ансамбъл по художествена гимнастика, млади спортни надежди на България, пара и спешъл олимпийските атлети.

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че от началото на кампанията, дадено от президента Румен Радев в края на ноември до сега, са изпратени 484 000 дарителски sms-а на номер 1117 и гласови обаждания на телефон 0900 1117.  

От тогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 395 000 лв., a 31 000 лв. са дарени чрез системата ePay.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Дарина Владова - съветник на президента по благотворителната инициатива "Българската Коледа", заяви:

"Години наред "Българската Коледа" показва, че дарителството е достойна кауза за всички. Дарителството е най-естественото и най-положителното нещо, което може да се случи в дните около Коледа - празникът, символ на надеждата за по-светли и по-добри дни. Каузата е вдъхновила много хора да проявят щедрост, доброта и съпричастност. Вярвам, че ще продължи да го прави. Успешно го прави засега".

Тя изтъкна, че участват все повече деца от цялата страна, което показва, че хората около тях са успели да възпитат чувството на съпричастност. 

Заявленията за подпомагане на деца се приемат целогодишно.

Благотворителната инициатива продължава и все още може да подкрепите каузата с sms на номер 1117 или с обаждане на телефон 0900 11 17 на стойност 1 лев.

Миналогодишната кампания „Българската Коледа“ е събрала близо 2,5 млн. лева. С тях е било подпомогнато лечението на над 500 деца, а 20 лечебни заведения от цялата страна са получили нова техника.

За 17 години „Българската Коледа” е успяла да събере над 32 млн. лева от дарения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06